Dodaj do ulubionych

dostałam wypowiedzenie!!!

30.06.04, 19:42
Jestem w końcówce ciąży i w zw. z tym na zwolnieniu lekarskim. I wyobraźcie sobie Panie jakiego mam mądrego pracodawcę! Przysłano mi do domu wypowiedzenie warunków umowy (to nie szkodzi, że w ciąży, że na zwolnieniu, że wszystkim wiadomo, że do końca trwania urlopu chronią mnie przepisy itd. itp) I jeszcze napisano, że jeżeli ich nie przyjmę to rozwiązują ze mną umowę (na czas nieokreślony). I co Wy nato??? Ignorancja i bezczelność niektórych naszych szefów (i kadrowych, które sporządzają przecież takie pisma)jest zatrważająca. Oczywiście sprawę oddam do sądu, przez co pracodawca będzie miał niezłe kłopoty... Niezła opowieść co? Aha: mój zakład pracy jest znaną, poważną instytucją w dużym mieście.
Obserwuj wątek
    • ryza_malpa1 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:00
      Może ci skoczyć.
      • franula Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:04
        jak wyżej.
        Poszłabym z dziką awanturą a jak ładnie nie przeproszą za pomyłkę to posżłabym
        prościutko do sądu pracy.
        Pozdr
        fr
    • malgosiek2 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:19
      Witam
      Po raz pierwszy będę chamska czyli...szef to głupek,dupek i niedouk,że taki
      gość jest dyrektorem woła pomstę do nieba.Życzę sukcesu i wygranej( bo napewno
      ją masz)Pozdrawiam Małgorzata
    • sylwia32 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:34
      Cześć Natalko
      Nie przejmuj się idiotą idź prościutko do sądu pracy i odpoczywaj do samego
      rozwiązania .
      Powodzenia
      Sylwia
      • natalia19 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:40
        dzieki za wsparcie, jesteście niezawodne dziewuchy!!! i dajecie mi kopa do dalszego działania!!! pozdrawiam
        • agatris Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:44
          bardzo współczuję Ci tego ze z pewnością się zdenerwowałaś, ale nie martw się
          bo ewidentnie prawo jest po twojej stronie, a twój niedouczony pracodawca
          narobił sobie właśnie niezłego bigosu. CO za kretyństwo, rety... trzymaj się
          dzielnie i nie daj!!!
    • asiaasia1 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:44
      co za idiota ( szef )
      !!!
      trzymam kciuki za Ciebie !!!
    • magdulka26 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:50
      Ja na Twoim miejscu nie szła bym do szefa z prośbą o cofnięcie
      wypowiedzienia ,ja bym w tym samym dniu pognała do sądu.Idź jak najprędzej poco
      masz się denerwować.Życzę powodzenia.
      • franula Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 20:54
        ja nie pisałam o prosbie tylko o pójsciu z awanturą. Nie odmówilabym sobie tej
        przyjemności...
        • 1jagienka Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 21:09
          witaj, ja tez trzymam kciuki.
          mam nadzieje, ze nie uzasadni ten twoj SZEF swojej decyzji modna
          ostatnio "restrukturyzacja" czy likwidacja stanowiska, bo nie mam pojecia co
          mówia przepisy w tej sytuacji, a jak wiadomo niektóre cwaniaczki lapia sie
          kazdego sposobu.
          pozdrawiam
          • mkostki Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 21:18
            NIezaleznie od restrukturyzacji i likwidacji stanowiska może się okopać
            zardzewiała agrafką!
            Problem byłby tylko w przypadku upadłości lub likwidacji zakładu pracy, ale to
            jak rozumiem nie ma tu zastosowania.
            Ja bym im jakieś eleganckie pisemko wywaliła, z kopią do Insepkcji Pracy na
            przykładsmile. Wszak to ewidentne naruszenie kodeksu, no nie?

Pozdrawiam
            Magda
            • natalia19 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 21:23
              ani stan upadłości, ani redukcja etatów - nie dotyczy, wręcz przeciwnie - firma kwitnie...
    • mmala6 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 21:46
      ja mam tylko nadzieje, ze niczego nie podopisalas?? a moze pojdziesz z tym
      pisemkiem, kodeksem pracy i zazanczonym odpowiednim paragrafem do swojego szefa
      (albo raczej kadrowej)i zapytasz grzecznie ze slodkim usmiechem "ze chyba sie
      pomylili, ale na szczescie zauwazylas pomylke i oddajesz im to, zamiast isc do
      Sadu Pracy"smile))))
      Tak jak mowila kolezanka tylko w przypadku upadlosci lub likwidacji zakladu
      pracy lub dyscyplinarnie.
      Jak likwidacja stanowiska (czyli przyczyny ekonomiczne) to maja obowiazek dac
      Ci inne stanowisko za te sama kase. Swoja droga ciekawa jestem jaki Ci napisali
      powod, bo przy umowie na czas nieokreslony to sie trzeba naglowkowac zeby
      czlowieka zwolnic, a w ciazy to juz w ogole! Mozesz napisac z jakiego par. Cie
      zwalniaja?
    • mmala6 Re: dostałam wypowiedzenie!!! 30.06.04, 21:52
      Sorry, teraz doczytalam ze to chodzi o wypowiedzenie warunkow umowy a nie
      umowy. Tu chyba nie musza podawac przyczyny.
      Ale i tak nie moga niczego zmienic na Twoja niekorzysc. Moga Ci zmienic
      stanowisko, ale jezeli tam placa mniej, to nalezy Ci sie dodatek wyrownwaczy,
      tak zeby wyszlo na to co zarabials wczesniej.
      Wiesz, oni sie po prostu chce Ciebie pozbyc....pewnie jak wrocisz z
      macierzynskiego to pisemko bedzie na Ciebie czekalo. I wtedy nie bedziesz juz
      miala wyjscia, albo sie zgodzisz albo pa!
      Ale teraz moze Cie pocalowac gdzies!smile))
    • natalia19 Re: dostałam wypowiedzenie!!! - będzie anulowane 04.07.04, 16:05
      a więc sytuacja się wyjaśniła. Moja przełożona (dwoje dzieci itd.) liczyła na moją naiwność, totalną ignorancję i chyba analfabetyzm, że podpiszę to wypowiedzenie (zmiana ilości godzin, połowa pensum). Tłumaczyła się , ze nie wiedziała o L4 itd. Myślę, ze chodziło o płacenie przez zakład zasiłku macierzyńskiego lub coś w tym rodzaju... To nie szkodzi, ze złamała art. 42 (lub 41) Kodeksu Pracy - nieprzejęła się także moją groźbą oddania sprawy do Sądu Pracy.Koszmar się skończył, ale to co przeżyłam i ile nocy nie przespałam to moje...Najgorsze też, że dzidziuś się denerwowała ze mną (HORMONY!!!) Dzięki za komantarze, pozdrawiam - nadal zatrudniona...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka