Dodaj do ulubionych

7 tydzień a USG i beta HCG.

02.09.12, 16:19
1. Na USG nic nie widać. Ani poza ani w macicy.
2. HCG urosło w 6 tygodniu po 48h z 550 na 826.
3. Lekarz sam nie wie jaka to ciąża. Waha się między pozamaciczną a biochemiczną, choć nie wyklucza "normalnej".

Moje pytanie brzmi - czy przy regularnych okresach 30-dniowych taki wynik i brak obrazu na USG może jeszcze oznaczać ciążę?

We wtorek mam kolejne badania, ale chyba nie wytrzymam z ciekawości...
Obserwuj wątek
    • kisi_165 Re: 7 tydzień a USG i beta HCG. 02.09.12, 17:19
      według mnie przyrost bhcg jest mały no ale może się mylę..
    • adetka Re: 7 tydzień a USG i beta HCG. 02.09.12, 18:43
      wynik ten oznacza ciążę... z tym, że nie wiadomo jaką... i trudno na tą chwilę cokolwiek przesądzać, przyrost 50% jest poniżej przyjętej normy, choć ciąża to nie matematyka, a przyrost jest, przy tak niewielkim jednak poziomie hcg nie dziwne, że nie widać jeszcze nic w usg, sam poziom też niski jak na 7tc, czy może 6tc? ile dokładnie to dni po owulacji? trzeba powtórzyć bhcg i obserwować całokształt + usg
    • masak-rua Re: 7 tydzień a USG i beta HCG. 02.09.12, 23:45
      ja widziałam zarodek na USG przy wartości bety 600..., a bijące serce przed 6tym tygodniem..
      powtórz USG za jakiś tydzień, a wcześniej betę .. może miałaś opóźnioną owu?? może lekarz ma słaby sprzęt??

PS. My Twojej ciekawości jednak nie zaspokoimy - więc musisz poczekać...
    • pokusa84 [...] 03.09.12, 00:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • mewa000 Re: 7 tydzień a USG i beta HCG. 03.09.12, 15:03
        Jak sprzęt nie jest rewelacyjny to lekarz nie zobaczy zarodka przy becie poniżej 1000.
        Powinnaś jeszcze raz w odstępie 2 dni skontrolowac bete.
        • kate-8020 Re: 7 tydzień a USG i beta HCG. 05.09.12, 19:29
          Przepraszam, nie odpisywałam wcześniej, bo rzadko tu zaglądam. Wynik z wczoraj bety to 950 (czyli przyrost bardzo mały), ale na USG lekarz "coś" zobaczył, mianowicie:

"Widoczny obszar płynowy o wielkości 5 mm otoczony podwójnym hallo - obraz wskazuje na wczesną ciążę wewnątrzmaciczną." - niejako to dobre wiadomości. Lekarz powiedział, że być może przesunęła się owulacja i nie jest to 7 a np. 4-5 tydzień.

Następna wizyta 21 września, więc na spokojnie mam teraz czekać co z tego wyniknie.
          • izazdo Re: 7 tydzień a USG i beta HCG. 06.09.12, 15:16
            U mnie ostatnia miesiaczka byla 10 czerwca, ale lekarzowi musialam powiedziec, ze 4 lipca, bo by nie ogarnął, że wiem, kiedy miałam owulację i że z pewnością nie było to w 14 dc, tylko w 40 dc (potwierdzone co do dnia przez pozniejsze USG). Czesc lekarzy uwaza, ze zajscie w ciaze przy owulacji, ktora wystepuje po 20 dc, nie jest mozliwe (hahahahaha), a skoro kobieta zaszla w ciaze, to znaczy, ze w tym cyklu owulacja wystapila normalnie i cykl bylby krotszy niz zwykle. Jesli USG wskazuje, ze zarodek jest za maly, to ciaza sie nie rozwija. A jesli zarodek jest zlosliwy i jednak bedzie miał czelnosc urosnac wbrew diagnozie lekarza, to i tak lekarz wpisze ci w karte termin z OM, chocby roznica terminow miala przekraczac miesiac, co nastepnie skutkuje jatrogennym wczesniactwem, jak w przypadku mojego pierwszego dziecka, u ktorego lekarze ze zdziwieniem odkryli cechy wczesniactwa, choc urodzony w 38 tyodniu. Ale to, ze zglaszalam dlugie cykle i owulacje opozniona o ponad 2 tygodnie, przeroslo ich intelektualnie.
            • nadia1902 Re: izazdo 13.05.13, 21:36
              Miałam dokładnie tak samo z pierwszym dzieckiem, w ciąże zaszłam ok.40dnia cyklu i lekarz mi wmawiał, że pomyliłam terminy miesiączki, a ja dokładnie zawsze zapisuje każdy cykl.
              Nie wiem czemu lekarze nie wierzą że czasem owulacja się przesunie i może dojść później do zapłodnienia. Oczywiście w karcie ciąży wpisał datę wg. miesiączki, która różniła się o miesiąc od tej z usg!Na szczęście pod tą datą z miesiączki wpisał tą z usg i tą sugerowaliśmy się do końca ciąży.Urodziłam dziecko oczywiście w terminie z usg czyli wg. miesiączki ciąża nie trwała 9 a 10 miesięcy wink
    • podkocem Re: 7 tydzień a USG i beta HCG. 13.05.13, 22:57
      Ale dzieje się coś niepokojącego?
      Bo jak nie to po co jakiekolwiek badania w tak wczesnej ciaży? Pierwsze USG robi się w 12 tygodniu.
      • kahakasurdo Re: 7 tydzień a USG i beta HCG. 14.05.13, 08:27
        Czy któraś zauważyła, że to wątek sprzed roku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka