Dodaj do ulubionych

Helicid w ciąży?

20.09.12, 14:21
Witajcie, najpierw miałam niepowściągliwe wymioty ciężarnych i brałam torecan, teraz już to mija. Niestety mam zgagę, wymiotuje teraz samym kwasem. Nic nie pomaga, nie pomagają: migdały, malox, ranigast pro (gin twierdzi, że można w ciązy), renni itp... Jak nie byłam w ciąży i miałam problemy to pomagał mi Helicid. Za tydzień idę do gastrologa porozmawiać co robić ale byłabym wdzięczna za informacje, czy któraś z Was brała ten lek w ciąży i urodziła zdrowe dziecko? Będę bardzo wdzięczna za informację. pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • ziabunia84 Re: Helicid w ciąży? 20.09.12, 14:35
      ja mam refluks generalnie zawsze więc zalecony helicid, ale w ciąży niestety lekarz radził odstawić, brałam GEALCID, ma działanie na tej samej zasadzie co ranigast, malox itd. z tym, że jak dla mnie jest skuteczniejszy bo tamte wcześniej wymienione specyfiki na mnie nie działały smile zatem spróbuj gealcid może akurat pomoże wink na pewno nie zaszkodzi
      • iwona_woz Re: Helicid w ciąży? 20.09.12, 15:28
        Dziękuje za radę, czy to są tabletki?
      • hanusina_mama Re: Helicid w ciąży? 20.09.12, 17:23
        No nie wiem...
        Wersja oficjalna jest taka:
        Helicid: "Wyniki trzech prospektywnych badań epidemiologicznych (obejmujących ponad 1000 przypadków ekspozycji) wykazują brak niepożądanych oddziaływań omeprazolu na ciążę lub na stan zdrowia płodu/noworodka. Omeprazol może być stosowany podczas ciąży."
        Gealcid: "W ciąży ze względu na zawartość sodu stosować tylko, gdy spodziewane korzyści leczenia są większe niż ryzyko powstawania obrzęków."
        • iwona_woz Re: Helicid w ciąży? 20.09.12, 18:53
          A proszę napisz skąd masz te dane nt Helicidu, które zacytowałaś? Na ulotce jest napisane co innego a Ty pierwsza cytujesz coś co jest bardzo pozytywne.pozdrawiam,
          • hanusina_mama Re: Helicid w ciąży? 20.09.12, 19:54
            Z oficjalnego ChPLu, więc myślę, że źródło pewne.
            • florencja29 Re: Helicid w ciąży? 26.09.12, 11:05
              Też interesuje mnie ten temat. Co kryje sie pod skrótem ChPl?
              • hanusina_mama Re: Helicid w ciąży? 29.09.12, 14:46
                florencja29 napisała:

> Też interesuje mnie ten temat. Co kryje sie pod skrótem ChPl?

ChPL = Charakterystyka Produktu Leczniczego
    • marikooo Re: Helicid w ciąży? 20.09.12, 19:27
      Ja mam refluks od lat, ale na czas ciąży lekarz kazał odstawić omeprazol i zrobiło się dramatycznie. Ratuję się zobojętniając kwas mieszanką wody Zuber pół na pół ze zwykłą albo z Janem. Trzy razy dziennie, jak jem coś ciężkostrawnego. A jak się oszczędzam kulinarnie, to piję tylko na wieczór.
      Pomaga od razu, ulga jest natychmiastowa. Jedyne, o czym muszę pamiętać, to żeby nie pić przed samym snem, bo kwas + zasada dają duże ilości gazu, który musi się odbić. A jak zapomnę i się za szybko położę, to mnie zamęcza uczucie bąbla powietrza w żołądku.
      • dziubasekk Iwona 21.09.12, 10:05
        Daj znać co Ci powie gastrolog - też chciałabym wiedzieć, czy można go brać w ciąży.
        • iwona_woz Re: Helicid w ciąży 29.09.12, 13:41
          Dorwałam się do ulotki, na niej jest napisane, żeby najlepiej skonsultować z lekarzem. Drugie zdanie pod spodem, lek można przyjmować w ciąży. W poniedziałek mam wizytę u ginekologa a w środę u gastrologa, porozmawiam z nimi na temat tego leku. Zgaga mi bardzo doskwiera, wymiotuję samym kwasem, więc chciałabym spróbować z tym lekiem. Dam znać co mi zalecono. Czy ktoś brał ten lek w ciąży?
          • iwona_woz Re: Helicid w ciąży 01.10.12, 18:55
            Mój ginekolog, który prowadzi ciąże powiedział, że mogę brać. Nie zaleca tylko w pierwszym trymestrze. Dostałam receptę więc do gastrologa już nie idę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka