Dodaj do ulubionych

Zastój moczu

09.07.04, 14:11
Witam,
Jestem w 33 tygodniu ciąży , na ostatnim usg lekarz stwierdził delikatny
zastój moczu w prawej nerce u mojego synka (norma do 1 cm., a maluszek miał
1,1 cm.)Podobno to nic takiego i w większości przypaków po porodzie wszystko
jest ok., też istnieje możliwość, że akurat jak miałam usg to synuś wstrzymał
mocz.Czy któraś z was miała ten sam problem i czy wszystko po porodzie było
ok? W szpitalu, w którym rodzę niestety nie ma możliwości zrobić po porodzie
małemu usg nerek. A te z was, które miały dzieciątka z zastojem moczu - jakie
leczenie po porodzie? Czy da się to wyleczyć bez żadnych efektów ubocznych?
Mam usg powtórne 31.07.i mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
I jeszcze jedno pytanko - jak waga dzidziusia była u was w 32 tygodniu ciąży?
Podobno mój synek jest duży, a ważył w 32 tygodniu 2,150 kg.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • iwszonek Re: Zastój moczu 09.07.04, 14:48
      Patka, u mojego synka w 30 tc. również stwierdzono zastój moczu w jednej z
      nerek (druga była zasłonięta przez cień kręgosłupa, niemożliwoa do oceny).
      Zastój wynosił około 6mm. Teraz jestem w 35 tc., nie kontrolowałam jeszcze czy
      coś się zmieniło, bo podobno trzeba trochę odczekać. Lekarz sugerował, żeby
      sprawdzić to po porodzie, ale powiedział, że w prawie 100 % jest pewien, że to
      nic groźnego. Ja mam zamiar powtórzyć usg około 38 tc.jak dotrwam i wtedy
      zobaczymy. Podobno to częsty problem chłopców. Twój mały jest naprawdę duży.
      Mój dokładnie w 30 tc. ważył około 1700 g. Jak będę wiedziała coś więcej, to ci
      napiszę.
      Pozdr.
      Iwona
      • katarzyna.br Re: Zastój moczu 09.07.04, 16:14
        Myślę, że po porodzie dzidzia będzie musiała mieć dokładnie zdiagnozowany układ
        moczowy. Proponowałabym również kontrolne badania moczu po porodzie co jakiś
        czas, i na pewno zgłosiłabym się do urologa dziecięcego. Układ moczowy rozwija
        się do 12 roku życia, szczególnie niewskazane są zakażenia ukłądu mcozowego w 1
        roku życia. Dlatego ważna jest profilaktyka. Może ten zastój sam przejdzie ale
        może jest jakaś inna przyczyna tego zastoju.
        Ale narazie nie ma się co denerwować, najważniejsze abyć szczęśliwie urodziła
        maluszka czego Ci życzę.

Pozdrawiam
    • indeborga Re: Zastój moczu 10.07.04, 17:07
      Z oceną zastoju jest problem. U mnie jakiś konował na kiepskim sprzęcie
      podejrzewał wodonercze (usg na targach ciążowych w Katowicach). Bardzo sie
      martwiłam, musiałam trochę odczekać i poszłam na usg porządne gdzie lekarz
      stwierdził graniczny zastój moczu (5,0 mm i 5,5 mm) i powiedział, że to jest
      tzw. pierwsza norma, druga jest od 6 mm do 10 mm a przyczyną może być to, że
      dziecko mało pije. Więc jadlam słodycze i dużo piłam i później wszystko było
      juz w normie. INNy lekarz powiedział mi, ze niektore dzieci długo trzymają mocz
      i może się zdażyć, że akurat w czasie badania jest go więcej. Jeśli zastój
      wynosi tyle co u ciebie to możesz zrobić usg po porodzie, ewentualnie uważać na
      choroby dziecka i czesto robić badania moczu - czy nie ma bakterii
    • iwszonek Re: Zastój moczu 07.08.04, 13:29
      Hej,
      właśnie powtórzyłam badanie usg w 38 tc. i lekarz stwierdził, że nerki nie mają
      cech zastoju, więc chyba wszystko ok., a jak u Ciebie? Mam nadziję, że też
      wszystko w porządku.
      Iwona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka