Dodaj do ulubionych

Zgaga - jak żyć???

07.12.12, 10:01
Dziewczyny, pomocy.
Mam nadkwaśność i refluks od lat, zaleczane omeprazolem. Jako że ciężarówkom go nie wolno brać, więc męczę się i zaraz zwariuję.
Nie jem ciężkostrawnych, tłustych, smażonych itd., bo do kompletu mam kamień w woreczku żółciowym, który mocno protestuje na wszelkie fanaberie w diecie. Ale czytam sobie dzisiaj mądry artykuł o diecie w nadkwasocie i załamuję się coraz bardziej, bo mi się zalecenia wykluczają:

- Posiłki wysokobłonnikowe zalegają w żołądku, pobudzają wydzielanie soków i mechanicznie podrażniają śluzówkę - sorry Winnetou, ale bez błonnika zabiją mnie zaparcia, a nie zgaga. Wykluczyłam razowe pieczywo, ale otręby muszą zostać.
- Z diety wyklucz surowe warzywa i owoce - nosz kurna, toż to dla ciężarówki podstawowe źródła witamin, a mój organizm się ich domaga jak dziki! Jak je wykluczyć? A rzeczywiście owoce powodują kwasowy wulkan w żołądku.
- Warzywa i owoce najlepiej gotuj i miksuj - jak UGOTOWAĆ BANANA? A jeszcze żeby jakieś witaminy się w tych owocach uchowały??
- W menu możesz uwzględnić niewielkie ilości cukru, prawdziwego miodu, domowej marmolady (razem nie więcej niż 4–5 łyżeczek). Słabe roztwory cukru hamują bowiem wydzielanie soków trawiennych przez żołądek - o nienienie, po słodkim od razu mam zgagę. Głupia bułka z dżemem albo herbata z miodem oznacza męczarnie.
Cały artykuł tutaj.

Pozostałych zaleceń przestrzegam. Kwas neutralizuję wodą Zuber, ale jej na przykład przez 2 godziny po tych nieszczęsnych surowych warzywach i owocach nie wolno pić, więc się męczę.

Pomóżcie, proszę. Co mogę włączyć do diety, żeby dostarczyć sobie odpowiednich składników i witamin, a nie zalać się kwasem jednocześnie?
Obserwuj wątek
    • izabell.a Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 11:37
      mi doraźnie pomaga picie zimnego mleka, po troche i sie nie zginac i nie lezec wtedy..
      • ms229 Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 12:46
        mi również pomaga zimne mleko z lodówki (ciepłe jakoś niekoniecznie), wypijam szklankę na raz i mam spokój przez jakieś dwie godziny, nic innego nie działało
        w pierwszej ciąży miałam straszną zgagę przez ostatnie cztery miesiące więc mleko kupowałam w ilościach hurtowych, w drugiej ciąży już nie jest tak źle bo mała bardziej pcha się pod żebra niż żołądek ale zdarza mi się wypić 1,5 litra jeśli zjem coś niekoniecznie zdrowego smile
        • katharin Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 12:50
          Mi natomiast mleko nie pomagało za to woda niegazowana tak,piłam duże łyki i potrafiłam wypić nawet 400ml aby w końcu uspokoić zgage. Też mam od paru lat refluks w ciaży to katorga.
          • iwona_woz Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 14:15
            Tez mam refuks, mi gin pozwolil helicid 20 w trzecim trymestrze, ponoc juz nie szkodzi.
            • marikooo Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 14:33
              iwona_woz napisała:

> Tez mam refuks, mi gin pozwolil helicid 20 w trzecim trymestrze, ponoc juz nie
              > szkodzi.

Właśnie słyszałam sprzeczne opinie i sama nie wiem. Moja prowadząca ginekolożka twierdzi, że nie wolno. Przydałaby się jakaś publikacja medyczna na ten temat.
              • marikooo Omeprazol vs. esomeprazol 07.12.12, 15:06
                No dobra, znalazłam taką informację:

"Chociaż wiele dowodów sugeruje, że omeprazol jest bezpieczny w ciąży, FDA nie zmienił jego kategorii C (czyli: badania na zwierzętach wykazały działanie teratogenne lub zabójcze dla płodu, ale nie przeprowadzono badań z grupą kontrolną kobiet, lub nie przeprowadzono odpowiednich badań ani na zwierzętach, ani u ludzi). Wraz z pojawieniem się nowych preparatów PPI (inhibitorów pompy protonowej), zwłaszcza esomeprazolu, omeprazol jest obecnie rzadko przepisywany."
                Źródło

No to pytanie za 100 punktów: czy któraś z Was dostała w ciąży receptę na esomeprazol? Są 3 takie leki na naszym rynku:
                Emanera
                Helides
                Nexium
                O żadnym z nich do tej pory nawet nie słyszałam. A według FDA są bezpieczniejsze: kat. B (Badania na zwierzętach nie wskazują na istnienie ryzyka dla płodu, lub badania w grupie kobiet ciężarnych nie potwierdziły istnienia ryzyka dla płodu).

Cholera, jeszcze trochę i sama napiszę rozprawę naukową o leczeniu zgagi w ciąży uncertain
                • fasolina Re: Omeprazol vs. esomeprazol 07.12.12, 15:48
                  Jestem w 29 tc, biorę Helicid od 2 miesięcy.. bez niego bym nie dała rady!
                  • gucio3338 Re: Omeprazol vs. esomeprazol 15.01.13, 16:53
                    lubie to :
                    tnij.com/glanm
                  • gucio3338 Re: Omeprazol vs. esomeprazol 15.01.13, 16:54
                    yyyyyy co tu napisać ?? a już wiem macie
                    tnij.com/glanm
                  • gucio3338 Re: Omeprazol vs. esomeprazol 15.01.13, 16:57

tnij.com/glanm
                    tnij.com/glanm
      • gucio3338 Re: Zgaga - jak żyć??? 15.01.13, 16:51
        tnij.com/glanm
    • julita165 Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 16:16
      Ja przez ostatnie 2 miesiące ciąży miałam mega zgagi ale bez problemu załatwiało sprawę rennie. Wg mojej lekarki mogłam to brać bez ograniczeń i tak pochłaniałam do dwóch opakowań dziennie
      • gucio3338 Re: Zgaga - jak żyć??? 15.01.13, 17:01
        jak na to nie klikniesz to mama cie nie kocha

tnij.com/glanm
    • d.o.s.i.a Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 17:08
      > - Posiłki wysokobłonnikowe zalegają w żołądku, pobudzają wydzielanie soków i
      > mechanicznie podrażniają śluzówkę
      - sorry Winnetou, ale bez błonnika zabij
      > ą mnie zaparcia, a nie zgaga.

Na zaparcia pomagaja produkty zawierajace duze ilosci skrobi, np. ziemniaki. Swietne sa rowniez szparagi i kiwi (ale te ostatnie dla Ciebie pewnie niewskazane).
      Banany z kolei maja wlasciwosci zapierajace!

> - Warzywa i owoce najlepiej gotuj i miksuj - jak UGOTOWAĆ BANANA? A jesz
      > cze żeby jakieś witaminy się w tych owocach uchowały??

Banan, jak wyzej, choc mozna, mozna go ugotowac smile A raczej usmazyc. Ale nie polecam ze wskazaniem jak wyzej. Co do witamin, to nie panikuj. Wspolczesna dieta bardzo rzadko prowadzi do awitaminozy, nawet jak cos sobie ugotujesz.

> łodkim od razu mam zgagę. Głupia bułka z dżemem albo herbata z miodem oznacza m
      > ęczarnie.

No, ale chodzi o slabe roztwory, a nie bomby cukrowe smile

Na zgage polecam kefir/jogurt naturalny.

• marikooo Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 17:31
        d.o.s.i.a - dziękuję!
        • aska103 Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 17:55
          Mi pomagają migdały!! ( jak zaczynam mieć zgagę podjadam parę i popijam mlekiem, zimnym)smile
      • gucio3338 Re: Zgaga - jak żyć??? 15.01.13, 17:06
        takie tam tongue_outD

tnij.com/glanm
    • minerwamcg Re: Zgaga - jak żyć??? 07.12.12, 21:32
      Ja żarłam rennie, trochę pomagało, żeby rewelacyjnie - nie powiem. Ale obawiam się, że jak Ty masz refluks i powiązane z tym problemy, to rennie będzie za słabe i nieskuteczne. Rennie to zwykła kreda smile i węglan magnezu, więc raczej nieszkodliwe, ale mam wrażenie, że na porządną pięciogwiazdkową zgagę to może być za mało.
      • bisiek10 Re: Zgaga - jak żyć??? 10.12.12, 00:50
        Mnie nie pomagalo absolutnie nic.Mleko,migdaly,jogurty rennie...Nic.Umieralam.Spalam na siedzaco bo jak tylko sie polozylam wszystko szlo do gardla.Zgage mialam przez cala ciaze.Co pomoglo??? Porod smile A co do rennie.Mnie farmaceuta powiedzial ze nie powinny go brac kobiety w ciazy bo zawiera sporo sodu a ten podnosi cisnienie.Dal mi mleczko bezsodowe.Ale tez nie pomoglo smile Chyba musisz wytrzymac.
    • brown_aurelia Re: Zgaga - jak żyć??? 10.12.12, 23:37
      ja piję dużo wody, pomaga mi, ale wcześniej nie mialam żadnych problemow ze zgagą
    • raviolla Re: Zgaga - jak żyć??? 03.01.13, 15:51
      Witam w gronie zdesperowanych zgagą przyszłych matek wink
      Jestem w 17 tygodniu ciąży i zgaga również mi dokucza sad
      Znalazłam ciekawy artykuł- może pomoże wink
      Oto link:
      www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/dieta-w-chorobie/nadkwasota-wlasciwa-dieta-podstawa-leczenia-przykrych-dolegliwosci_38164.html

Osobiście na zgagę polecam kefir i ser mozzarella - przyjemnie neutralizują potworne pieczenie, no i mielone siemię lniane (do kupienia w aptece lub sklepach zdrową żywnością)- 2 łyżki stołowe na szklankę wrzątku, odczekać aż zgęstnieje i ostygnie,pić małymi łyczkami ostudzoną zawiesinę [dodaję zawsze odrobinę soli- jest smaczniejsze tongue_out ]
      Aby łagodnie zacząć dzień, na śniadanie polecam natomiast płatki owsiane błyskawiczne- nie wymagają gotowania- wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe.

Metodą wspólnych prób i błędów- MY ciężarne kobiety rzeczywiście będziemy mogły kiedyś napisać pomocy przy zgadze poradnik " jak PRZEŻYĆ zgagę w ciąży "

Pozdrawiam i życzę szybkiego i szczęśliwego rozwiązania!
      • marikooo Re: Zgaga - jak żyć??? 03.01.13, 16:01
        Raviolla, ten sam artykuł podlinkowałam w pierwszym poście smile
        Powodzenia w walce z dolegliwościami!
    • nitkama Re: Zgaga - jak żyć??? 15.01.13, 11:33
      Ja ostatnio odkryłam super pomoc na zgage. Wczesniej (nawet jak nie byłam w ciąży), to w takim przypadku jadłam migdały. Teraz (to odkrycie) wystarczy mi kulka Rafaello i zgaga przechodzi.
      Zgaga nie doskwiera mi mocno, ale kulka pomaga. Przyjemne z pozytecznym smile
      • gucio3338 Re: Zgaga - jak żyć??? 15.01.13, 17:09
        gggrrr
        tnij.com/glanm
    • gucio3338 Re: Zgaga - jak żyć??? 15.01.13, 16:49

tnij.com/glanm
    • vikus83 Re: Zgaga - jak żyć??? 21.01.13, 19:15
      Mam podobny problem , a w ciąży wiadomo nic z omeprazoli nie możnasad ja radze sobie pijąc rano siemie mielone , czasami biore reenie i wystarczysmile
      • raviolla Re: Zgaga - jak żyć??? 21.01.13, 20:06
        Witam, ja od jakiegoś czasu mam spokój ze zgagą, ale wyeliminowałam większość surowych owoców z wyjątkiem dojrzałych śliwek(bez skórki) nie kwaśnych jabłek(bez skórki) i jagody amerykańskiej. I ostatnio nawet uwielbiany przeze mnie sok pomarańczowy z delikatnym miąższem mi nie szkodzi!!! Za to jabłkowego nie tknę do kończ ciąży. A dzień zaczynam od płatków owsianych błyskawicznych zalanych wrzątkiem i mlekiem.Na siemię lniane już nie mogę patrzeć sad Życzę powodzenia w walce z dolegliwościami, bo do końca ciąży jeszcze kilka miesięcy i zgaga raczej na pewno powróci skoro dała o sobie znać już na początku wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka