Dodaj do ulubionych

Mam dość!!!!

08.12.12, 09:54
Jestem w skończonym 36 tyg, od jakiegoś czasu wyskoczyło mi coś w rodzaju opryszczki na ustach czego maścią Haskovir nie jestem w stanie wyleczyć..codziennie mi to pęka jak wyschnie zawsze rano wystarczy lekko dotknąć. Poszłam do lekarza i kazał brać Duomox na tą niby opryszczkę i na gardło, ale okazało się że jestem uczulona na penicylinę i nie mogę Duomoxu..tzn że w sumie nie mogę nic innego bezpiecznego w ciąży. A dziś jeszcze ból głowy..normalnie mam dość.
Może wy znacie jakieś sposoby na opryszczkę.
Obserwuj wątek
    • magdalenna1986 Re: Mam dość!!!! 08.12.12, 10:35
      Trochę śmierdzący sposób ale bardzo skuteczny - rozgnieć ząbek czosnku i nałóż na opryszczkę. U mnie po 24 jest już śliczny strupek, a po 48 h nie ma śladu opryszczki.

Inny sposób to na opryszczkę nałożyć sodę, też dość szybko działa. Można również przecierać cebulą, ale wtedy zdecydowanie dłużej trwa leczenie.

Żeby nie wysychało i nie pękało możesz też kupić specjalne plasterki na opryszczkę, one bardzo dobrze zabezpieczają rankę.
      • alusia09 Re: Mam dość!!!! 08.12.12, 13:27
        Długo trzymac taki rozgnieciony czosnek? gdzieś też słyszałam o tym sposobie...narazie miodem smaruję całe usta.
        • magdalenna1986 Re: Mam dość!!!! 08.12.12, 15:16
          U mnie czosnek dość szybko "wyżerał" chore miejsce i robił się strupek i wtedy już nie przykładałam.

https://www.suwaczki.com/tickers/34bwqqmzf53qcsue.png
    • czekolada_kokosowa Re: Mam dość!!!! 08.12.12, 12:00
      Ja polecam zwykły krem Bambino. Całkiem przypadkiem odkryłam, że super działa na opryszczkę na ustach. Smaruję usta, na opryszczce zostawiam więcej kremu, 2-3 dni i po sprawie.
    • aaaniula Re: Mam dość!!!! 08.12.12, 19:33
      Opryszczka jest wirusowa. Duomox to antybiotyk- nie zadziała na opryszczkę, może wręcz zaszkodzić. Co było z gardłem, że lekarz zapisał antybiotyk? Spróbuj plastrów na opryszczkę, może przestanie pękać...
      • lalalab Re: Mam dość!!!! 08.12.12, 21:19
        Ja miałam tak samo jak ty upierdliwą opryszczkę pod koniec ciąży. W szpitalu kazali mi smarować Octeniseptem (tym samym co do pępuszka dzieci). Pomogło.
    • guderianka Re: Mam dość!!!! 09.12.12, 09:16
      w ciąży mialam kilka razy, po porodzie też-wystarczy gorsza nocka i juz mi wywala
      spróbuj smarowac czosnkiem
    • paul_ina Re: Mam dość!!!! 09.12.12, 12:22
      Dużo pij, odpoczywaj w cieple, smaruj czosnkiem.
      • farfallina35 Re: Mam dość!!!! 09.12.12, 12:56
        Na mnie czosnek nie dzialal w ogole a wypalalam sie nim dwa dni, jestem w 22 tyg i mam juz 3 raz, niestety pekania raczej sie nie uniknie i trzeba ja wysuszac i przeczekac najgorsze dwa,trzy dni.Wiem, to koszmar ale jak jestes na takim etapue to tylko unikac goracych potraw,i naciagania ust, np jedzac jablko. Ja osobiscie wysuszam jak tylko zaczyna sie pojawiac spirytusem na waciku i to kilka razy w ciagu dnia trzymajac praktycznie do wyschniecia wacika.mi tylko to pomaga i plasterki ale nie wiem czy mozna w ciazy.
        • lussi75 Re: Mam dość!!!! 09.12.12, 13:18
          Ja na samym początku, jak tylko czuję że się zaczyna robić smaruje amolem, jak banieczki popękają smaruje bepantchenem w kremie mnie pomaga.
    • brown_aurelia Re: Mam dość!!!! 09.12.12, 13:48
      maść cynkowa smile
    • jugutka Re: Mam dość!!!! 11.12.12, 12:27
      ja leczyłam opryche nie będąc w ciąży HEVIRANEM. cała kuracja trawała kilka miesięcy uncertain
      Moze po ciąży też lekrza zaleciłby ją Tobie. a na czas ciąży to nie wiele można uncertain
      piękny czas o ile się nic nie przypląta..
    • mary_an Rozgnieciona Aspiryna 11.12.12, 12:49
      Ja kiedys mialam opryszcze ktorej za nic nie moglam zwalczyc i ktos mi doradzil rozgnieciona aspiryne. Mialam akurat aspiryne musujaca, pokruszylam na proszek i smarowalam tym rane, szybko mi wypalilo opryszcze i wszystko bardzo dobrze wyschlo.
      Niestety z moich doswiadczen jak opryszczka jest taka silna to nic nie pomaga - mi sie przenosi wtedy z jednego konca ust na drugi i tak w kolko. Na pewno tez plasterki na opryszczke (mozna kupic w aptece) sa ok, ale najwazniejsze to byc w dobrej kondycji. Nie wiem jak to jest w ciazy bo jestem pierwszy raz i dopiero na poczatku, ale jak jestem wyluzowana, wypoczeta i dobrze sie odzywiam to potrafie nie miec opryszczki przez kilka lat. Potem stres, gorsza dieta, mniej snu i opryszczka sie znowu przyplatuje.
      • roks30 Re: Rozgnieciona Aspiryna 13.12.12, 23:02
        U mnie najlepiej działa na opryszczkę potraktowanie jej perfumem. Kilka razy dziennie nim smaruję i po sprawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka