Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa

30.01.13, 22:01
Witam!!!

Mam pytanie może ktoś obecnie przechodzi to samo co ja czyli cukrzyce ciążowąuncertain
Byłam w poradni,na oddziale w szpitalu i w sumie mam stosować dietę.
Będąc w ciąży w 2010 r za paski do glukometru płaciłam ryczałtem ok 3,20 a czy teraz ciążówka będąca tylko na diecie nie łapie się już na ten przywilej?
Tylko 30 % tj ok 13 zł za 50 szt_jestem na samym początku 12 tydzien.
Jakby ktoś wiedział coś to proszę o infosmile
dzieki
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: cukrzyca ciążowa 30.01.13, 22:21
      Niestety, ale przysługuje ci tylko 30%.
      Ryczałt jest tylko u cukrzyków, którzy biorą insulinę.
      • kaz-iki Re: cukrzyca ciążowa 31.01.13, 09:58
        no tak jak podejrzewalam.trudno musze kupowac na 30%
        na razie jestem na diecie nie jem slodkiego pilnuje godzin.i jako takie te cukry wychodza.
        oprocz ceny tych paskow to wada diety jest to ze czesto glodna jestem.wczoraj zapomnialam o drugiej kolacji i zasnelam a rano o dziwo mialam cukier 87!
        pierwszy taki cukier.a wlasnie ten pierwszy pomiar to chodzi po wstaniu z lozka ok 7 czy przed sniadaniem ok godz 8 ?
        no nic walcze dalej...to dopiero 12 tydzien.
      • devilyn Re: cukrzyca ciążowa 31.01.13, 11:40
        Moja mama ma cukrzycę i nie bierze insuliny tylko tabl i też ma zniżkę.
        • kaz-iki Re: cukrzyca ciążowa 31.01.13, 18:50
          bylam dzis u gina.wypisal mi recepte na 30% trudno...wazne ze z dzieckiem wszystko dobrze.Najgorsza jest pora kolacji jestem tak strasznie glodna ze nie wiem jak temu zaradzic!?!
          • boo-boo Re: cukrzyca ciążowa 31.01.13, 19:14
            Starać się nie myśleć o jedzeniu wink
            A tak na poważnie to jakieś warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym jeść w porze kolacji- może pomogą. Nie wiem-nie pamiętam jaki indeks glikemiczny ma pieczywo chrupkie- ja takowe pochłaniałam w ogromnych ilościach.
            I pamiętaj- jeść musisz, a nie głodzić się. Idź do lekarza i powiedz o tym- być może jednak będziesz musiała przyjmować leki albo insulinę. U mnie najpierw były tabletki i dieta ale wiadomo- im starsza ciąża tym gorzej sobie organizm radzi więc u mnie mimo tabletek i diety organizm sobie nie radził dostałam insulinę bo gdyby nie ona to wychodziłoby na to, że musiałabym się głodzić- a nie tędy droga.
            • sor_ella Re: cukrzyca ciążowa 31.01.13, 22:13
              boo-boo, jakie tabletki brałaś przed wprowadzeniem insuliny? Jakieś na zbicie cukru?
        • boo-boo Re: cukrzyca ciążowa 31.01.13, 19:10
          Ale nie taką dużą jak mają ci co są na insulinie.
          • devilyn Re: cukrzyca ciążowa 31.01.13, 19:39
            Ma tą samą zniżke jak Ci pacjenci co przyjmują insulinę.
            • malgosiek2 Re: cukrzyca ciążowa 31.01.13, 20:38
              devilyn napisała:

> Ma tą samą zniżke jak Ci pacjenci co przyjmują insulinę.

Czyli co, ma paski na ryczałt?
              Jeśli tak, to ma złą refundację i w razie czego na lekarza zostanie nałozona kara.
              Wpisz sobie paski, a zobaczysz co będziesz miała.
              bartoszmowi.pl/
              "ryczałt Accu-Chek Active, test paskowy, , 50 pasków, 50 pasków (glukoza we krwi) jest odpłatny na ryczałt…czyli pacjent musi wysupłać 3,20 PLN "
              Kiedy możesz ten lek wypisać? Cukrzyca typu I; Pozostałe typy cukrzycy wymagające co najmniej 3 wstrzyknięć insuliny na dobę oraz terapia cukrzycy za pomocą pompy insulinowej

"30%Accu-Chek Active, test paskowy, , 50 pasków, 50 pasków (glukoza we krwi) jest odpłatny na 30%…czyli pacjent musi wysupłać 12,59 PLN "
              Jeśli wypiszesz pełnopłatny, pacjent rozstanie się z 41,98 PLN. Może są jakieś tańsze zamienniki?
              Kiedy możesz ten lek wypisać? Cukrzyca
              Jeśli wypiszesz pełnopłatny, pacjent rozstanie się z 41,98 PLN. Może są jakieś tańsze zamienniki?
    • mama-na-obcasach28 Re: cukrzyca ciążowa 01.02.13, 16:52
      Ja również miałam cukrzycę ciążową (obecnie synek ma 4 miesiące). Stosowałam dietę i również kontrolowałam cukier (3 razy dziennie, czasem gdy mnie coś niepokoiło to częściej). Za paski płaciłam ok 12 zł. Igły do glukometru kupowałam we własnym zakresie. Co do Twojego pytania - jak najbardziej lekarz prowadzący (diabetolog) powinien wypisac Ci receptę na paski! Należy Ci się mimo że nie jesteś na insulinie bo to nie ma nic do rzeczy. Masz cukrzycę - należy się recepta. Nieważne czy tylko masz dietę, musisz kontrolować cukier. Pozdrawiam
      • malgosiek2 Re: cukrzyca ciążowa 01.02.13, 16:56
        Ależ autorka wątku dostała receptę na paski, ale nie na refundację na ryczałt tylko refundację na 30%, bo taka przysługuje na ten "rodzaj"cukrzycy czyli bez insuliny.
        A jaj chodziło o ryczałt jak miała kiedyś.
        • kaz-iki Re: cukrzyca ciążowa 01.02.13, 18:00
          Tak właśnie chciałam się dowiedzieć.
          Byłam wczoraj u gina dostałam receptę na paski 30%.
          Nie dyskutowałam tak widocznie jest.
          dzięki za odpsmile
          • natikow Re: cukrzyca ciążowa 15.02.13, 23:27
            Dodam jeszcze, że nawet będąc na insulinie, przy cukrzycy ciążowej nie należy się ryczałt na paski - przynajmniej tak twierdziła moja diabetolog.

A przy tym głodzie polecam sprawdzać ciała ketonowe w moczu (też w aptece są paski do tego, około 20-30 zł kosztuje duże opakowanie).

Ja miałam wysokie cukry na czczo i musiałam dołożyć sobie jeszcze kolacje własnie niskoweglowodanową - jakiś jogurt, warzywo - bo było ryzyko, że cukier rano wysoki jest "z odbicia" (chociaż mierzyłam kilkakrotnie w nocy o różnych porach i nic sie nie działo niepokojącego, cukier był non stop na tym samym poziomie ok. 90-100)
            • malinowa80 Re: cukrzyca ciążowa 19.02.13, 12:21
              zgadzam się z poprzedniczka, powinnas sprawdzać ciała ketonowe, a to że jesteś głodna to nie dobrze.
              Twoje dziecko rośnie i się rozwija, powinnaś dostarczać mu wszystkiech niezbędnych składników.
              Powinnaś stosowac zdrową zbilansowana dietę, skoro jesteś głodna najwyrażniej za mało jesz co może powodowac spalanie komórek tłuszczowych i pokazaniem sie ciał ketonowych w moczu.
              Ja również miałam cukrzyce ciążową i byłam tylko na diecie, jak trzeba było jadłam co 1,5-2 godz bo jednej kanapeczce...ostatni posiłek o 22.
              Poproś w poradni diabetologicznej o odpowiednią dietę lub poszukaj na internecie co możesz jeść, sama także, mierząc cukier, musisz wyczuć ile możesz i o jakich porach.Ja np najgorszy cukier miałam rano, na wieczór więcej mogłam jeść... powodzenia
    • malinowa80 Re: cukrzyca ciążowa 19.02.13, 12:11
      kaz-iki napisał:

> Witam!!!
      >
      > Mam pytanie może ktoś obecnie przechodzi to samo co ja czyli cukrzyce ciążowąuncertain
      > Byłam w poradni,na oddziale w szpitalu i w sumie mam stosować dietę.
      > Będąc w ciąży w 2010 r za paski do glukometru płaciłam ryczałtem ok 3,20 a czy
      > teraz ciążówka będąca tylko na diecie nie łapie się już na ten przywilej?
      > Tylko 30 % tj ok 13 zł za 50 szt_jestem na samym początku 12 tydzien.
      > Jakby ktoś wiedział coś to proszę o infosmile
      > dzieki
      ze stwierdzona cukrzycą ciążową czy jesteś na diecie czy na insulinie masz 30%, na ryczałt niestety pasków niestety nie dostaniesz...
    • kaz-iki Re: cukrzyca ciążowa 19.02.13, 21:37
      dzieki bardzo.jutro mam wizyte w por.diabetologicznej to wszystko spytam.
      nie wiem czemu taka glodna chodze wciaz ;w sumie tylko do kolacji potem mija.ze tej drugiej kolacji o 22 w ogole nie chce mi sie jesc.
      zreszta niewiele ona zmienia;zjem czy nie zjem rano cukier mam ok 100sad
      cos w tym prawdy moze byc bo jeszcze w ogole nic nie przytylam.
      dzieki bardzo
      • malinowa80 Re: cukrzyca ciążowa 20.02.13, 11:59
        Tak to własnie jest przy cukrzycy ciążowej, ja w całej ciąży przytyłam 4 kg a teraz (4 tyg po porodzie) ważę 4 kg mniej niż przed ciążą. To jest właśnie ten jedyny plus cukrzycysmile
        Nie powinnas rezygnowac mimo wszystko z tej drugiej kolacji, zjedz chocby coś małego a w dzień może jedz częściej, max co 2h.
        Moja lekarka mówiła że przy cukrzycy ciążowej często własnie rano cukry są wyższe bo wtedy jest najwyższe wydzielanie hormonów ciążowych. Ja jadłam przez 3 godz po jednej kanapeczce...Tak właśnie wyglądało moje śniadanie, troche upierdliwe szczególnie jak chciałam gdzieś wyjść no ale jakoś trzeba było się przystosować.
        Dasz radęsmile ja też miałam bardzo szybko zdiagnozowana cukrzyca bo juz przed ciążą zmagałam się z nietolerancja glukozy, także walczyłam z tym 8 miesięcy, za to teraz cukier lepszy niż przed ciążąsmile
        Daj znać co poradzili ci w poradni, jak będziesz miała problem z dieta to wysle ci przykladowa na priv. Trzeba dbać o fasolkęsmile
        • kaz-iki Re: cukrzyca ciążowa 25.02.13, 08:49
          W poradni powiedziano mi ze organizm nie radzi sobie na diecie,dlatego byłam w szpitalu i ustawili mi insuliny.
          Mam mało jednostek bo 2 przed posiłkiem a na noc długo działającej 4 j
          malinowa80 z chęcią przyjmę na priva przykładową dietą_najgorsze są obiady i wymyślanie nowych przepisówsad
          W szpitalu przez 3 dni schudłam 1,5 kg ważyłam się w dniu przyjścia i wyjścia_dziwne aż.
          dzięki za wszystkie poradysmile
    • kaz-iki Re: cukrzyca ciążowa 27.02.13, 22:14
      Mialyscie rację dziewczyny ketony w moczu mi wyszły 15mg/dl a na koniec stycznia jeszcze wynik był neg.
      Teraz mam insuline i cukry mam nizsze.
      Tego sie inaczej chyba nie leczy jak tylko przez kontrole cukrow?
      no ja dodatkowo chyba za mało pije.
      czy to może być przyczyną moich zapalen i pieczenia?
      na szczęście jutro wizyta u gina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka