Dodaj do ulubionych

Pomocy.Progesteron!!!!

12.02.13, 17:45
Dziewczyny,jestem w 12 tc.W poniedzialek odebralam wynik progesteronu i tylko 22,20 ng/ml.Martwie sie tym.Jestem na douphastonie od miesiaca.Czy ten wynik oznacza,ze ciaza sie nie rizwija bo na takie opinie napotykam w sieci?
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Pomocy.Progesteron!!!! 12.02.13, 20:02
      to ciekawe jakim cudem z progesteronem 9 i 11 mam dwoje dzieci ? wink
      • oliwka221 Re: Pomocy.Progesteron!!!! 12.02.13, 20:50
        Schizuje troche.Pierwsza ciaza,a moj lekarz na kazdym kroku sprawdza ten progesteron smile Ciagle powtarza,ze mam za niski i sama juz nie wiem.Moze niepotrzebnie sie nakrecam.
        • begonya Re: Pomocy.Progesteron!!!! 13.02.13, 11:05
          Nie przejmuj się tym. Nie wiem, skąd u niektórych lekarzy taka obsesja z tym wysokim progesteronem. Wynik z krwi i tak pokazuje tylko poziom hormonu w danym momencie, więc nie jest tak do końca miarodajny. Ja zawsze miałam niski progesteron, nawet w ciąży, brałam luteinę i duphaston i nic się nie działo (mam na myśli krwawienia). Sprawdzany miałam tylko dwukrotnie na początku ciąży (4-5 tc).
          • oliwka221 Re: Pomocy.Progesteron!!!! 13.02.13, 17:31
            Dzieki za slowa otuchy.Nie mam zadnych objawow ktore swiadcza czesto o niskim progesteronie tj. bol brzucha czy plamienia wiec moze nie ma co martwic sie na zapas.
            • kotkowa Re: Pomocy.Progesteron!!!! 14.02.13, 12:41
              Przede wszystkim bierzesz Duphaston, który nie jest wykrywany w badaniu progesteronu (to inny związek - dydrogesteron, pochodna prog.). Dlatego do swojego wyniku musisz doliczyć to, co daje Duphaston (nie wiemy ile). Twój prg jest średni, mógłby być wyższy - ale może Duphaston swoje robi. Gdybyś brała Luteinę, to w badaniu wyszedłby całkowity poziom, czyli Twój+Luteina. A lekarz mówił czy to jest ok? Czy masz może zwiększyć dawkę leku, czy coś? Ja biorę 6x Luteina, jestem w 7tc+4 dni i u mnie poziom prg wynosi 52 ng/ml, ale sam mój gin mówi, że to jest wysoki.
              • oliwka221 Re: Pomocy.Progesteron!!!! 14.02.13, 14:32
                Z wynikiem ide do lekarza dopiero jutro,ale i tak juz przeczuwam,ze powie,ze poziom jest za niskisad Zazdroszcze Ci Twojego poziomu.Masz taki wysoki po luteinie i jeszcze ja bierzesz? Potrzebnie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka