Dodaj do ulubionych

wyniki moczy-co sądzicie?

02.04.13, 16:52
Odebrałam dziś wyniki krwi i moczu. Wszystkie wartości są prawidłowe wg. podanych norm za wyjątkiem:
mocz - przejrzystość: mętny

Były również wyszczególnione osobno trzy wartości, które nie były "przypisane" ani do krwi ani do moczu tj.:
nabłonki płaskie: pojedyncze (jednostka w p.w)
leukocyty: 0-4 (jednostka w p.w)
fosforany bezpost. : nieliczne (jednostka w p.w)
Nie wiem czy te trzy powyższe wartości są prawidłowe. Może Wy miałyście podobnie, co mówił lekarz?Ja mam wizytę za 2 tygodnie i wtedy pewnie się dowiem, ale do tego czasu pewnie będę się zamartwiać. No i co jest przyczyną mętnego moczu, czy to jest bardzo źle?
Obserwuj wątek
    • nadia1902 Re: 02.04.13, 16:57
      dodam jeszcze ze leukocyty w moczu wyszły ujemnie a w krwi prawidłowe więc nie wiem co znaczą te "dodatkowe" leukocyty 0-4
      • madziab83 Re: 02.04.13, 18:12
        sądzę, że źle pobrałaś mocz. Należy uprzednio dokładnie się umyć a próbka moczu musi pochodzić ze środkowego strumienia. Powtórz badanie z w/w wskazówkami i wówczas zastanawiaj się dopiero nad wynikiem.
        • nadia1902 Re: 02.04.13, 22:17
          Dokładnie się umyłam,a próbka moczu pochodziła ze środkowego strumienia. Dodatkowo -o czym nie wspomniałaś - wyparzyłam pojemnik na mocz. To nie moje pierwsze badanie moczu, wiem jak to się robi. Znalazłam bardzo dobry artykuł w internecie i już wiem,że podane przeze mnie parametry są prawidłowe. Jedyne co jest nie tak to przejrzystość "mętny" nie jest dobra, ale jeśli poza tym jest ok.to nie mam się czym martwić smile
          Ale dzięki madziab83 za zainteresowanie tematem.
          pozdrawiam smile
          • madziab83 Re: 03.04.13, 13:20
            o wyparzaniu nie wspomniałam, bo wg mnie najlepiej kupić jałowy pojemnik, takiego wyparzać nie trzeba smile
            pozdrawiam
      • kura28 Re: 03.04.13, 17:59
        Te dodatkowe leukocyty, nabłonki i fosforany to tzw osad moczu. Podane wyniki są w porządku. W ciąży jest b. obfita wydzielina pochwowa, może trochę "kapnęło" przy pobieraniu próbki, stąd mętny mocz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka