Dodaj do ulubionych

strach przed macierzynstwem

20.04.13, 16:55
Mam 36 lat za 2msc mam urodzić drugie dziecko, czuje się za stara na matkę, mam obawy, czy aby zdarzę odchować, wykształcić pociechę, nie mam rodziców (obydwaj zmarli w stosunkowo młodym wieku 58 i 60 lat), rodzenstwa, teściów. Jestesmy z mezem sami.
Obserwuj wątek
    • ya-to Re: strach przed macierzynstwem 20.04.13, 17:55
      życie bywa przewrotne... Dzieciątko w drodze, niebawem się urodzi, więc rozmyślanie "co by było gdyby" i tak niczego nie wniesie, a tylko się martwisz i smucisz. A jeśli los ma dla Ciebie inny scenariusz? Znacznie bardziej optymistyczny smile
    • wanessa31 Re: strach przed macierzynstwem 21.04.13, 18:18
      i nie chodzi o to, ze potrzebuje pomocy materialnej lub jakiejkolwiek innej, a jedynie o to, ze w razie nieszczęścia nie ma kto sie zajac dziecmi
      • agusia_mamusia Re: strach przed macierzynstwem 22.04.13, 13:38
        wydaje mi sie, ze Twoje obawy wynikaja z osobistych przezyc, ze w tak mlodym wieku nie masz juz rodziców... To normalne, ze sie martwiesz, tym bardziej ze hormony robią swoje smile
        Nie przejmuj sie, w dzisiejszych czasachwiek 36 lat na drugie dziecko to normalka. Nie jestes stara, ani Ty ani Twój mąż. Nie martw sie na zapas, dbaj o siebie, swoją rodzinkęi ciesz sie kazdym dniem, a nie marnuj ich na wyimaginowane obawy. Bedzoe dobrze! tego Ci zyczę.
    • gazeta_mi_placi Re: strach przed macierzynstwem 23.04.13, 08:30
      Dlaczego masz nie odchować? Średnia wieku w którym umierają w Polsce kobiety to 82 lata, zatem spokojnie odchowasz i wnuki.
    • prosumentka przerób te obawy 23.04.13, 21:55
      Porozmawiaj z zaufaną osobą w realu. Zastanów się, co jest drugim dnem tych lęków i jak to zmienić w pozytywną siłę.
      • wanessa31 Re: przerób te obawy 24.04.13, 05:41
        dno jest jedno, w razie gdy mnie i mężowi coś by sie stało dzieci lądują w domu dziecka. Miałam sasiadke, która drugie dziecko urodziła w podobnym wieku, zmarła na raka pluc w wieku 56 lat (fakt paliła jak smok) syn został sam (ojciec juz nie zyl).Miala fajnego syna do czasu swojej śmierci, potem chłopak się stoczył, nie skończył nawet zawodówki, w mieszkaniu wyłączyli media, zadluzone na 30 tys,..........
    • lolcia-olcia Re: strach przed macierzynstwem 24.04.13, 09:18
      Młodsi ludzie tracą rodziców, a mimo to mają rodziny, nie dramatyzuj - to, że sąsiadka umarła nie oznacza, że i ciebie to spotka - rak drogą kropelkową nie przenosi się
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka