Dodaj do ulubionych

Minky a PUL

02.05.13, 12:35
Mam na razie tylko PUL-owe otulacze, ale kusi mnie tez minky. Czym naprawdę - czyli w użytkowaniu - sie różnią? Czy w minky pupa nie będzie mieć za ciepło? Mam zimnolubcawink, do tego minky zazwyczaj są kieszonkami (a może się mylę...? Jestem dość początkującawink), a ja wolę jednak otulacz+wkład... ale za taki wzorek dlapupy.pl/pl/p/Kieszonka-Minky-Pupus/319 chyba bym była gotowa poddać się i pójść w kieszonkęwink
Obserwuj wątek
    • chudyw Re: Minky a PUL 06.05.13, 08:19
      Z materiału minky są tylko kieszonki. Nie ma różnicy w użytkowaniu kieszonki pul a kieszonki minky. Nie ma różnicy pupa nie będzie mieć za ciepło. W kieszonkach jest wszyty mikropolar (rzadziej bambus) co daje uczucie suchej pupy. Polecam kieszonki minky z bobolidera bo dodatkowo jest jeszcze wkład z mikrofibry a cena to 25zł i wzorki podobne. Polecam ten sklep bocianiegniazdo24.pl/10-kieszonki
      • romashka Re: Minky a PUL 06.05.13, 14:38
        A moim zdaniem większość chińskich wkładów jest kiepska tongue_out Dobry jest wkład 100% bambus z Pupusa, ale te małe wkładki mikrofibrowe się nie sprawdzają. No ale to moje zdanie tongue_out
        (nie będę już linkować, zeby się to forum nie zrobiło licytacją sprzedawców wink

Wzorek piękny, to fakt smile
        Minkee jest milusi, taki jakby pluszowy, PUL jest cieniutki, gładki. Ja najbardziej lubię PUL, ale moja młoda ma jedną kieszonkę z Minkee i jest ok, nie poci się ani nic.

A generalnie to najbardziej polecam zawsze formowanki i ew. otulacze smile
      • iwa01 Re: Minky a PUL 18.05.13, 23:19
        chudyw napisał:

> Z materiału minky są tylko kieszonki.

Nie jest to prawda. Wszystkie Itti Bitti to minky, a akurat Itti Bitti nie są kieszonkami, tylko AIO i SIO. Formowanki Itti Bitti też są minky tyle, ze zwykły minky a nie minky zalaminowane pul
        • pstrabiedronka Re: Minky a PUL 19.05.13, 22:21
          bo trzeba sobie doprecyzować pewne pojęcia:
          - PUL to jest nazwa nieprzemakalnej tkaniny. Jest z niej zrobiona każda kieszonka, otulacz (oprócz wełnianych), SIO, AIO.
          - Minky to przyjemny w dotyku taki jakby welur o krótkim włosie. To jest tkanina czysto "ozdobna", często wierzchnia warstwa pieluchy jest robiona z minky bo wygląda ładnie, jest miła w dotyku.

ale pieluchy określane jako "pieluszki minky" i tak mają w sobie wszyty PUL - bez tego nie byłyby nieprzemakalne.
          Pieluszki określane jako "pieluchy PUL" to po prostu pieluchy bez warstwy "ozdobnej".

Mam kilka kieszonke tzw PUL i tzw Minky - róznica jest w dotyku: minky welurkowe, PUL śliskie.
          Oraz w szybkości schnięcia - szybciej schnie PUL
          • iwa01 Re: Minky a PUL 21.05.13, 01:07
            tkanina minky, zeby mogla sluzyć do uszycia pieluszki nie musi być podszyta pul, ona jest specjalnie laminowana. Mamy więc zwykły pul i pul minky, czasem można tez spotkać pul bawelniany, czyli zalaminowana bawelnę
            • pstrabiedronka Re: Minky a PUL 21.05.13, 19:29
              co oznacza - że PUL jest zawsze nieprzemakalny a minky tka jak i bawełna może być zwykły, bez PULa czy zalaminowania (jak choćby w modnych ostatnio kocykach)
              • iwa01 Re: Minky a PUL 02.06.13, 00:31
                pul to laminat poliuretanowy, sam pul tkaniną nie jest, nazywanie tkaniny pulem jest skrótem myslowym, chodzi najczęsciej o poliester pokryty pul

pul można pokryć pliester, bawelnę i minky

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka