milagros1977 21.06.13, 13:06 Mam pytanie, jak w temacie jestem w 5tyg i 2d ciązy czy jestem w 6tc? jak sie to okresla tygodniowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odessa87 Re: 5tc2d 21.06.13, 13:24 jesli wiek ciąży to 5 t i 2 d to znaczy że to 6 tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
milagros1977 Re: 5tc2d 21.06.13, 14:04 dzieki, bo wlasnie sie zastanawialm czy mam mowic ze jestem w 5tc zy 6tc Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: 5tc2d 21.06.13, 14:28 Nadal jesteś w 5 tyg. W położnictwie liczą się skończone tygodnie ciąży, a nie rozpoczęte. U Ciebie nadal trwa 5 tydz. + 2 dni. W 6 tyg. byś była, jakbyś miała 6 + 2 Odpowiedz Link Zgłoś
milagros1977 Re: 5tc2d 21.06.13, 15:06 no wlasnie, wydawalo mi sie ze kiedys gdzies dawno temu cos takiego slyszalam i chcialam potwierdzenia Odpowiedz Link Zgłoś
odessa87 Re: 5tc2d 21.06.13, 15:07 dziwne, wszystkie kalkulatory podają tak, jak pisałam...a lekarz to potwierdza zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: 5tc2d 21.06.13, 15:59 Jeśli ciąża na 5 tygodni i 2 dni, to znaczy, że 5 tygodni jest ukończonych, a leci teraz szósty tydzień (dwa dni szóstego tygodnia minęły). Czyli jesteś w szóstym tygodniu. Ja mam 4 aplikacje ciążowe i wszystkie tak podają (dziś na przykład mam 12w1d - week 13). Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: 5tc2d 21.06.13, 16:54 aplikacje, owszem. my, ciężarne - tak samo. ale trzeba mieć świadomość, że 99% lekarzy 5+2 określi 5 tyg., bo jak już któraś z dziewczyn napisała, dla nich liczą się tygodnie ukończone. tak też zawsze podaję w przychodni - np. teraz 32 tygodnie, a znajomym/rodzinie/ktokolwiek zapyta - że jestem w 33. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: 5tc2d 21.06.13, 17:11 Ja już byłam na sześciu wizytach u różnych lekarzy, dziś na usg genetycznym i jeszcze żaden lekarz nie zapytał się mnie, który to tydzień. Wszyscy pytają o termin ostatniej miesiączki i sami sobie wyliczają. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: 5tc2d 21.06.13, 22:37 nie u wszystkich da się wyliczyć na podstawie ostatniej miesiączki. Odpowiedz Link Zgłoś
nadia1902 Re: 5tc2d 21.06.13, 17:32 Nie przesadzaj z tymi 99% lekarzy, ja jestem w trzeciej ciąży i każdy lekarz u którego byłam określał to jako 6 tydzień ciąży, książki i poradniki które czytam na temat ciąży też tak podają. Piąty tydzień ma już skończony, zaczął się szósty więc logiczne że jest w 6tygodniu ciąży. Lekarze do których chodzisz to nie 99% wszystkich lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: 5tc2d 21.06.13, 18:27 nadia1902 napisał(a): ja jestem w trzeciej ciąży i każdy lekarz u którego byłam określał to jako 6 tydzień ciąży Lekarze do których chodzisz to nie > 99% wszystkich lekarzy. A Twoi trzej lekarze to nie każdy lekarz. Normalni lekarze w cywilizowanych miastach liczą tygodnie ciąży tylko jako skończone. Idąc twoim tokiem rozumowania , ze 5 t 2 d ciąży to 6 tydzień : cofnijmy się do początku. Załóżmy czysto hipotetycznie, że ciązę można określić od pierwszego jej dnia. Czy będąc w 4 dniu ciaży mówiłabyś, że jesteś tydzień w ciąży czy cztery dni ????? Odpowiedz Link Zgłoś
nadia1902 Re: 5tc2d 21.06.13, 22:48 kerri31 napisała: > nadia1902 napisał(a): > > ja jestem w trzeciej ciąży i każdy lekarz u którego byłam określał to jako 6 t > ydzień ciąży > Lekarze do których chodzisz to nie > > 99% wszystkich lekarzy. > > A Twoi trzej lekarze to nie każdy lekarz. Normalni lekarze w cywilizowanych mia > stach liczą tygodnie ciąży tylko jako skończone. To moi są chyba z niecywilizowanego miasta, bo liczą tak jak napisałam wyżej. kerri31 napisała: > nadia1902 napisał(a): > > ja jestem w trzeciej ciąży i każdy lekarz u którego byłam określał to jako 6 t > ydzień ciąży > Lekarze do których chodzisz to nie > > 99% wszystkich lekarzy. > > A Twoi trzej lekarze to nie każdy lekarz. Normalni lekarze w cywilizowanych mia > stach liczą tygodnie ciąży tylko jako skończone. > Idąc twoim tokiem rozumowania , ze 5 t 2 d ciąży to 6 tydzień : cofnijmy się do > początku. > Załóżmy czysto hipotetycznie, że ciązę można określić od pierwszego jej dnia. C > zy będąc w 4 dniu ciaży mówiłabyś, że jesteś tydzień w ciąży czy cztery dni ??? Nie zakładam tego nawet czysto hipotetycznie bo będąc w 4 dniu ciąży nie wie się o tym, nawet jeśli tą ciąże liczy się od dnia owulacji (nie wspominając już od dnia miesiączki bo wtedy nawet nie przypuszczam ze w tą ową ciąże mogę zajść). Jakoś zły przykład wymyśliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: 5tc2d 21.06.13, 22:52 no akurat przykład był świetny, tylko niestety nie każdy ma łatwość "łapania" Odpowiedz Link Zgłoś
nadia1902 Re: 5tc2d 21.06.13, 22:58 Łapać załapałam, ale mogła się postarać i przesunąć to trochę w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasssannndra Re: skrytapiromanka 22.06.13, 11:01 skrytapiromanka napisała: > no akurat przykład był świetny, tylko niestety nie każdy ma łatwość "łapania" Ty akurat jesteś doskonałym przykładem braku "łatwości łapania", bo trudno ci zrozumieć ze jak komuś leci 5tygodzień ciąży i 2 dni to jest po prostu w 6 tygodniu ciąży bo tydzień piąty już minął i zaczął się 6.... Kiedy więc twoim zdaniem jest pierwszy tydzień ciąży? Zaczyna się 8 dnia cyklu? Bo idąc twoim tokiem rozumowania tak właśnie jest. Musisz w końcu skoncentrować się i to "załapać", to bardzo proste... 1 -7 dzień cyklu kobiety to pierwszy tydzień ewentualnej ciąży 8-14 dzień cyklu kobiety to drugi tydzień ciąży (a nie pierwszy! tak jak to przedstawiasz) 15-21 dzień cyklu - trzeci tydzień 22-28 dzień cyklu - czwarty tydzień 29-35 dzień cyklu - piąty tydzień (ten już minął autorce wątku) 36-42 dzień cyklu - szósty tydzień (i w tym właśnie jest autorka wątku) .... itd.... "Załapałaś"? Dalej nie ? ehhh.... już prościej wytłumaczyć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: skrytapiromanka 22.06.13, 12:25 a Ty nadal nie załapałaś, że liczą się skończone tygodnie? mogę ci jeszcze po szwedzku napisać Odpowiedz Link Zgłoś
kjut Re: skrytapiromanka 22.06.13, 12:31 piromanko, nie naskakuj na nikogo. Już dawno zostało ustalone w wielu miejscach, że kwestia liczenia tygodni zależy od lekarza i każdej osoby z osobna. Mi lekarz liczy rozpoczęty tydzień i z uporem maniaka tak wpisuje do karty ciąży. Tak też mi mówił - liczymy rozpoczęte. Pielęgniarki na IP z kolei liczyły zakończone. I obie wersje można znaleźć. Najwyraźniej kwestia ta nie jest ściśle określona. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: skrytapiromanka 22.06.13, 12:42 to nie ja naskakuje to na mnie harpie się rzuciły, bo odważyłam się z nimi nie zgodzić Odpowiedz Link Zgłoś
kasssannndra Re: 5tc2d 21.06.13, 23:01 kerri31 napisała: Załóżmy czysto hipotetycznie, że ciązę można określić od pierwszego jej dnia. Czy będąc w 4 dniu ciaży mówiłabyś, że jesteś tydzień w ciąży czy cztery dni ????? Ja bym powiedziała że jestem "w pierwszym tygodniu ciąży" Odpowiedz Link Zgłoś
aodwn Re: 5tc2d 22.06.13, 23:21 kerri31 napisała: > nadia1902 napisał(a): > > ja jestem w trzeciej ciąży i każdy lekarz u którego byłam określał to jako 6 t > ydzień ciąży > Lekarze do których chodzisz to nie > > 99% wszystkich lekarzy. > > A Twoi trzej lekarze to nie każdy lekarz. Normalni lekarze w cywilizowanych mia > stach liczą tygodnie ciąży tylko jako skończone. > Idąc twoim tokiem rozumowania , ze 5 t 2 d ciąży to 6 tydzień : cofnijmy się do > początku. > Załóżmy czysto hipotetycznie, że ciązę można określić od pierwszego jej dnia. C > zy będąc w 4 dniu ciaży mówiłabyś, że jesteś tydzień w ciąży czy cztery dni Ja na pewno nie mówiłabym że jestem w 4 dniu ciąży, już prędzej , że jestem w pierwszym tygodniu ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: 5tc2d 21.06.13, 22:33 nie musisz naskakiwać na mnie tylko dlatego, że mamy inne zdanie. aaa, nieee, zapomniałam, że to internet, w dodatku forum CIP ale ja nie przychodzę tu się kłócić tylko rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
nadia1902 Re: 5tc2d 21.06.13, 22:51 skrytapiromanka napisała: > nie musisz naskakiwać Nie przesadzajmy, jakie naskakiwanie. Ja mam swoje zdanie które napisałam, ty możesz mieć swoje. Forma w jakiej to napisałam mieści się w granicach kultury. Nie nawyzywałam cię i nie sądzę bym obraziła. No chyba że się mylę, ale to w takim razie jesteś nazbyt delikatna i przewrażliwiona. Nie wiem czy powinnam teraz przepraszać??? Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: 5tc2d 21.06.13, 22:53 powiem tak, ucinając dyskusję: nie jesteś w stanie mnie obrazić Odpowiedz Link Zgłoś
nadia1902 Re: 5tc2d 21.06.13, 22:57 No to dobrze, bo ja nigdy świadomie nikogo nie chce obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: 5tc2d 21.06.13, 17:12 Tak, jesteś w 6 t.c. a raczej w jego trakcie. Licząc od OM. Takim terminem posługują się wszyscy lekarze u jakich byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: 5tc2d 21.06.13, 17:26 Urodziłam 37t1dz licząc od OM i zarówno w wypisach ze szpitala moim i córki jak i w książeczce zdrowia dziecka mam napisane: poród w 37 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: 5tc2d 21.06.13, 18:21 Jesteś w 5 tygodniu, w ciąży liczy się tygodnie skończone. Będąc w 5 t 6 d też będziesz w 5 tygodniu, dopiero 6t 0d to 6 tydzień i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
kisi_165 Re: 5tc2d 21.06.13, 21:14 piąty tydzień to piąty tydzień to tak jak mówić dwa to się równa trzy. jest styczeń w grudniu masz 40 urodziny ile mówisz,że masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
kasssannndra Re: 5tc2d 21.06.13, 22:56 kisi_165 napisała: > piąty tydzień to piąty tydzień to tak jak mówić dwa to się równa trzy. > jest styczeń w grudniu masz 40 urodziny ile mówisz,że masz lat? Ja bym powiedziała że "czterdziesty pierwszy rok leci". Rodziłam pierwszego syna dokładnie w 39tyg. i 5 dni w książeczce mam napisane "poród w 40tygodniu ciąży) Będąc np. w 20tyg.5 dni lekarz wpisywał w kartę 21 tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: 5tc2d 21.06.13, 23:32 ja akurat jestem grudniowym dzieckiem. i mówię, że mam skończone 25 lat, a nie że brakuje mi kilku miesięcy do (pełnych) lat 26 tudzież że jestem w 26 roku życia co więcej, chociaż rocznikowo wybija mi 26, to nie powiem, że tyle mam, aż do grudnia. czy jak wasze dzieci mają dajmy na to 12 miesięcy 5 tygodni i 2 dni, to mówicie, że mają dwa lata, czy że mają skończony rok? a jak mają 25 lat 5 tygodni i 2 dni, to mają tych lat już 26 czy dopiero 25? 5 tyg. 2 dni to nie 6 tygodni 11 miesięcy to nie rok 25 lat i 11 miesięcy to nie 26 lat a skoro "czterdziesty pierwszy rok leci", to znaczy, że tylu lat jeszcze nie masz. jak przychodzi baba do lekarza, to lekarz pyta, ile baba ma lat a ma lat 40. dopóki nie stukną jej 41 urodziny. dzień po 41 urodzinach nie ma już 42 lat... i tak w koło macieju. jakie to wszystko skomplikowane Odpowiedz Link Zgłoś
kasssannndra Re: 5tc2d 22.06.13, 11:03 > czy jak wasze dzieci mają dajmy na to 12 miesięcy 5 tygodni i 2 dni, to mówicie > , że mają dwa lata, czy że mają skończony rok? a jak mają 25 lat 5 tygodni i 2 > dni, to mają tych lat już 26 czy dopiero 25? Mój syn miał niedawno 7 urodziny i choć ja mówię że ma 7 lat to on na siłę się postarza i mówi że "siedem to on już skończył, teraz zaczął ósmy rok". Ale głupotą jest porównywać tygodnie ciąży do lat. Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: 5tc2d 22.06.13, 12:24 nie jest głupotą. to jednostki tego samego gatunku. tylko kwestia skali jest inna. ale jak tego nie rozumiesz, to ja dorosłej kobiecie już jaśniej nie wytłumaczę Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: 5tc2d 22.06.13, 08:12 Możecie się kłócić, ale fakt jest taki, że jak się skończyło jeden okres (dzień, tydzień, miesiąc, rok), a zaczęło następny, to jest się już w tym następnym, a nie tym co minął! Proste! I tak dziecko, które się dopiero urodziło, aż do ukończenia roku, jest w pierwszym roku życia. Noworodkiem nazywa się dziecko w pierwszym miesiącu życia, a moja córka skończyła 16 lat i jest obecnie w 17 roku życia. Autorko, skończyłaś 5 tydzień ciąży więc już w nim nie jesteś. Jesteś w szóstym. Ktoś tego nie rozumie? Można więc zapytać dwojako? Który to tydzien ciąży - czyli w którym obecnie jesteś - powiesz, że w szóśtym Lub Ile tygodni ma Twoja ciążą - czyli ile skończyłaś tygodni ciąży - wtedy powiesz, że pięć, choć zawsze możesz dodać: i dwa dni Odpowiedz Link Zgłoś
milagros1977 Re: 5tc2d 22.06.13, 09:57 wow ale dyskusja rozgorzała dzieki wszytskim za opinie Odpowiedz Link Zgłoś
kasssannndra Re: 5tc2d 22.06.13, 10:49 Ja nie wiem czemu niektórzy nie potrafią zrozumieć takiej prostej kwestii. 5tydzień i 3 dni to skończony 5tydzień 3 dni temu więc logiczne ze jest się w 6tygodniu! Co do przykładu związanego z wiekiem, który tu jest poruszony to ja jeszcze mogę zrosumieć, że jak leci 41 rok życia a skończyło się 40 lat miesiąc wcześniej to człowiek mówi że ma 40 lat, bo logiczne że lepiej się odmłodzić. No ale nie rozumiem powodu dla którego "odmładza się ciąże". Pierwszy tydzień ciąży rozpoczyna się od pierwszego dnia miesiączki.... Tu przykładowo pierwsza z brzegu strona na ten temat. www.ciazatydzienpotygodniu.medserwis.pl/index.php?t=14&id_t=4832 Niech ktoś podrzuci link do jakiejś stronki gdzie jest napisane, że pierwszy tydzień rozpoczyna się 8 dnia cyklu kobiety, będę wdzięczna, może to mnie przekona.... Odpowiedz Link Zgłoś
kisi_165 Re: 5tc2d 22.06.13, 11:35 no ciekawe bardzo... to ciekawa jestem dlaczego kobiety,które obawiają się poronienia czekają do tego 24 t 0 d przeciez w 23t i 3 d już są w tym 24 i tak tak malucha ratować muszą.... to dlaczego nie ratują tylko dopiero po ukończonym 24tygodniu Jakoś wcale nie zauważyłam żeby wtedy mówili o 25 tygodniu lekarze??? Owszem ja ostatnie dziecko rodziłam w 38t4d wpisali w książeczkę 39tydzień nie kłóciłam się bo według usg wychodził starszy... Ale po co postarzać ciąże? Chyba tylko dla matek bo dziecko nie jest na etapie w łonie rozwojowym dla danego tygodnia np 14(gdzie matka dopiero rozpoczęła ledwo 13t1d) Odpowiedz Link Zgłoś
skrytapiromanka Re: 5tc2d 22.06.13, 12:29 idąc dalej - dziecko urodzone w 36,6 nie powinno być wcześniakiem, bo to wg niektórych 37 tydzień. a jednak nie. dziecko przestaje być kwalifikowane do wcześniaków (to oczywiście ogromne uproszczenie, bo liczą się jeszcze inne rzeczy), gdy osiągnie pełne 37 tygodni. i to w zasadzie powinno rozstrzygnąć kwestię. Odpowiedz Link Zgłoś
aodwn Re: 5tc2d 22.06.13, 21:26 skrytapiromanka napisała: > idąc dalej - dziecko urodzone w 36,6 nie powinno być wcześniakiem, bo to wg nie > których 37 tydzień. a jednak nie. dziecko przestaje być kwalifikowane do wcześn > iaków (to oczywiście ogromne uproszczenie, bo liczą się jeszcze inne rzeczy), g > dy osiągnie pełne 37 tygodni. i to w zasadzie powinno rozstrzygnąć kwestię. Dla mnie to kwestii nie rozstrzyga. Ja licząc tygodnie ciąży sugeruje się tym co mi mówią moi lekarze czyli teraz jestem w 21tyg.3dni, w piątek byłam na wizycie i wpisano mi w książeczkę 22tydzień ciąży. Poza tym książki/poradniki/artykuły które czytam również tak podają tygodnie ciąży. Pierwszy tydzień ciąży to pierwsze 7 dni cyklu i tak liczę dalej aż do końca.... Ty liczysz inaczej. No i tak sobie licz, przecież to nie jest warte tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: 5tc2d 23.06.13, 09:44 O matko, nie rozumiecie, że można mówić o dwóch rzeczach: o skończonych tygodniach ciąży i o tym, w którym tygodniu ciązy jesteś. A Twoje np trzymiesięczne dziecko jest, w którym roku życia? Ano w pierwszym, a to nie znaczy, że skończyło rok! Są kaszki, na których napisano: od czwartego miesiąca życia. Co to znaczy? Że można ją podac dziecku, gdy skończy 3 miesiące i zacznie 4. Tak samo z ciążą: dziecko urodzone 39,4 dc jest urodzone w 40 tygodniu ciąży, ale ciąża liczy 39 tygodni. Tak samo z Waszym wiekiem. Macie skończone np 27 lat, a to znaczy, że jesteście w 28 roku życia. Czegoś tu nie rozumiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
kasssannndra Re: 5tc2d 23.06.13, 17:10 zebra12 napisała: > O matko, nie rozumiecie, że można mówić o dwóch rzeczach: o skończonych tygodni > ach ciąży i o tym, w którym tygodniu ciązy jesteś. > A Twoje np trzymiesięczne dziecko jest, w którym roku życia? Ano w pierw > szym, a to nie znaczy, że skończyło rok! Są kaszki, na których napisano: od czw > artego miesiąca życia. Co to znaczy? Że można ją podac dziecku, gdy skończy 3 m > iesiące i zacznie 4. > Tak samo z ciążą: dziecko urodzone 39,4 dc jest urodzone w 40 tygodniu ciąży, a > le ciąża liczy 39 tygodni. > Tak samo z Waszym wiekiem. Macie skończone np 27 lat, a to znaczy, że jesteście > w 28 roku życia. > Czegoś tu nie rozumiecie? Idealnie i jasno to ujęłaś może to zamknie w końcu tą zaciętą dyskusje Odpowiedz Link Zgłoś
aodwn Re: 5tc2d 22.06.13, 21:22 kisi_165 napisała: > no ciekawe bardzo... to ciekawa jestem dlaczego kobiety,które obawiają się poro > nienia czekają do tego 24 t 0 d przeciez w 23t i 3 d już są w tym 24 i tak tak > malucha ratować muszą.... to dlaczego nie ratują tylko dopiero po ukończonym 24 > tygodniu Przy ratowaniu dziecka patrzy się przede wszystkim na jego wagę a nie tygodnie. Ja poroniłam 3 razy i za każdym razem był to liczony przez lekarzy rozpoczęty tydzień, np. 6t3d a lekarze wpisywali poronienie w 7tygodniu ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Re: 5tc2d 22.06.13, 22:36 aodwn napisał(a): > Przy ratowaniu dziecka patrzy się przede wszystkim na jego wagę a nie tygodnie. Nieprawda. Patrzy się na dojrzałość dziecka, jego narządów wewnętrznych, mózgu, płuc itd. Waga nie ma tu nic od rzeczy- co z tego że dziecko jest wagowo ok, skoro nie potrafi dostosować się do życia na zewnątrz? Odpowiedz Link Zgłoś
aodwn Re: 5tc2d 22.06.13, 22:50 chyba.ze napisała: > aodwn napisał(a): > > > Przy ratowaniu dziecka patrzy się przede wszystkim na jego wagę a nie tyg > odnie. > > Nieprawda. > Patrzy się na dojrzałość dziecka, jego narządów wewnętrznych, mózgu, płuc itd. > Waga nie ma tu nic od rzeczy- co z tego że dziecko jest wagowo ok, skoro nie po > trafi dostosować się do życia na zewnątrz No to też oczywiście jak najbardziej, chodziło mi raczej o wskazanie że są ważniejsze kwestie niż tygodnie ciąży w decydowaniu czy dziecko ratować czy nie, podałam wagę jako pierwszy z brzegu przykład ale to co ty wymieniłaś jak najbardziej się zgadza. Chodziło mi o to że nie jest ważne czy to 23 czy 24 tydzień bo dziecko w 23 może być bardziej dojrzałe niż w 24 bo jak wiadomo lekarze liczą tygodnie od dnia miesiączki a owulacja mogła być później , a i dzieci są różne jedne szybciej dojrzewają inne wolniej... Odpowiedz Link Zgłoś
anetadymek Re: 5tc2d 22.06.13, 22:56 a moim zdaniem to zależy od użytej formy: autorka jest w szóstym tygodniu ciąży, ale jej ciąża ma 5tygodni... proste Odpowiedz Link Zgłoś