Dodaj do ulubionych

OD KIEDY PODAWAĆ WIT. D3?

31.07.04, 17:45
Witam serdecznie,

mam pytanie j/w, czyli od kiedy należy zacząć podawanie wit.D3?
Miałam już wizytę patronażową w domu po porodzie , teraz niunia ma ponad
tydzień, ale pediatra nic nie wpominała o podawamiu wit.D3 sad((

Poradźcie kochane mamusie, co robić sad((
Obserwuj wątek
    • lula11 Re: OD KIEDY PODAWAĆ WIT. D3? 31.07.04, 20:25
      Witaj,
      podaje sie wit. D3 od 14 dnia życia dziecka, aż do ok. 12-18 m-cy, zależnie
      od pory roku, która wtedy nastaje i stanu ciemiączek na główce dziecka.

Pozdrawiam.
    • maadzik3 Re: OD KIEDY PODAWAĆ WIT. D3? 31.07.04, 21:54
      Po prostu zapytaj pediatre. Zwykle podaje sie od 22 dnia - dawka zalezy i od
      pory roku i od regionu Polski w ktorym mieszkasz - standardowo 1-2 krople.
      Uwaga - vigantol jest tylko na recepte wiec porozmawiaj z pediatra.
      M.
      • ferdel Re: OD KIEDY PODAWAĆ WIT. D3? 31.07.04, 22:16
        Nam pediatra powiedziała, że teraz wogóle nie ma potrzeby podawania witaminy
        D3, byliśmy u niej na pierwszej wizycie po miesiącu od urodzenia. To jest teraz
        indywidualna sprawa i naogół odchodzi się od standardowego jej podawania. Jak
        jest wszystko ok. to się jej nie podaje. W każdym razie my nie musimy.
        • malwes Re: OD KIEDY PODAWAĆ WIT. D3? 31.07.04, 23:56
          Witaminę D3 powinno się podawać od 3go-4go tygodnia życia. Ale to standard - bo
          tak naprawdę to ile i od kiedy to wie tylko prowadzący dziecko
          neonatolog/pediatra.
          Dawka zalezy od tego czym dziecko jest karmione, inna jest dla maluszka na
          piersi a inna dla maluszka na butli (zależy od składu mleka). Do tej pory
          taką "standardową dawką" były 2 kropelki dziennie ale słyszałam, że CZD ma
          wydac oficjalną opinię o zmniejszeniu zalecanej dawki do 1 kropli. Niektórzy
          lekarze uważają, że w lato powinno się zaniechać podawania witaminy, ale to
          sprawa dyskusyjna bo przecież nikt nie wystawia niemowlęcia bezpośrednio na
          słońce a moim zdaniem dawka promieniowania w cieniu zarówno w lecie jak i w
          zimie jest podobna, tyle, że dzień krótszy smile)
          Generalnie chodzi o to aby zachować odpowiedni stosunek fosforanów do wapnia -
          czasami (i tak było w przypadku mojego synka) lekarz zleca badanie moczu w celu
          ustalenia odpowiedniej dawki.
          Przedawkowanie witaminy D3 jest dużo groźniejsze niż jej niedobór.
          Gosia
          • kilovolt Re: OD KIEDY PODAWAĆ WIT. D3? 01.08.04, 08:24
            Nam również pediatra nie zalecił podawania obecnie witaminy D3 i z tego co wiem
            to w obecnym okresie jej się nie przepisuje, a pediatra przecież najlepiej wie
            co jest potrzebne dziecku. Pewnie zostanie przepisana dopiero jesienią. I
            nieprawdą jest, że dawka promieniowania w cieniu jest taka sama zimą jak i
            latem. Oczywiście że zimą jest dzień krótszy, to jedna rzecz ale druga to to,
            że latem jednak dociera do nas jednak o wiele więcej promieniowania niż zimą,
            słońce jest dużo wyżej, promieniom jest łatwiej się przebić i zdecydowanie
            słonecznych dni jest więcej, a w pochmurny dzień jednak tego promieniowania
            jest mniej niż w cieniu w dzień słoneczny. Zatem różnica między latem a zimą
            jest wbrew pozorom duża, dlatego też obecnie pediatrzy nie przepisują witaminy
            D3.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka