manuskrypt1 25.07.13, 08:04 Dzień dobry, jestem w 5 miesiącu ciąży. Stwierdzono u mnie silną anemię. Czy oprócz żelaza z pokarmów, mogę się wspomóc żelazem z apteki? Czy to nie zaszkodzi dzidzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosa.bar Re: Żelazo 25.07.13, 08:40 A co lekarz na to? Nic nie zalecił? Oczywiście,że można brać preparaty żelaza, nawet trzeba, a zaszkodzić dzidzi może niedotlenienie spowodowane niedoborem żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
agata.redakcja Re: Żelazo 25.07.13, 10:12 Silnej anemii jak napisałaś nie da się zwalczyć wyłącznie żelazem zawartym w pokarmach. Ja będąc w 7 miesiącu ciąży, miałam niedobory żelaza i otrzymałam preparat dostępny na receptę (nie pamiętam już jaki) +dieta podobna do tej zalecanej TUTAJ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Żelazo 25.07.13, 11:11 Nawet powinnaś suplementować żelazo oraz mieć oznaczony poziom witaminy b12 we krwi. Przy silnej anemii i żelazo i b12, jesli to z jej niedoboru wynikła anemia, przyjmuje sie iniekcyjnie. Lekarz stwierdził silną anemię u ciężarnej i nie zalecił żadnego leczenia? Chce cię doprowadzić do transfuzji czy czeka na cud? Odpowiedz Link Zgłoś
spinka1978 Re: Żelazo 25.07.13, 13:09 Dzidzi zaszkodzi bardziej anemia aniżeli przyjmowanie żelaza w tabletkach , ja od 6 miesiąca przyjmuję żelazo ( Tardyferon ) i wyniki krwi mam idealne , aby żelazo się wchłonęło musisz przyjmować także witaminę C bez tej witaminy efektu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
devilyn [...] 25.07.13, 13:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Żelazo 25.07.13, 13:30 Ale co oznacza silna anemia? Co na to Twój lekarz prowadzący? Jakie masz wartości żelaza i morfologii? Na jakiej podstawie twierdzisz, że masz silną anemię? Jak najbardziej można, a nawet trzeba przyjmować preparaty żelaza. I nie suplementy diety, a lek ! "dzidzi"( brrrr.....) nie zaszkodzi branie żelaza. Niedobór może prowadzić do porodu przedwczesnego. Kosa napisała dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: Żelazo 25.07.13, 19:56 Nie zaszkodzi, polecam lek Tardyferon. Jest na receptę, bardzo mi się po nim poprawiły wyniki krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
agus2616 Re: Żelazo 02.08.13, 23:48 ja rowniez Tardyferon bralam w ciazy.Wyniki po nim byly idealne(w sumie teraz nie będac w ciazy znow go biore,bo mam anemie).Zmien lekarza skoro przy silnej anemii w ciazy nie przepisał Ci żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaptys Re: Żelazo 23.08.13, 14:35 Proponuję zrobić najpierw badanie na POZIOM ŻELAZA WE KRWI nie mylić ze zwykłą hemoglobiną po wynikach której stwierdzają anemię. Ja miałam za niską Hgb dostawałam przeróżne tabletki, krople, z żelazem , ponieważ mój organizm nie pozwalał mi niczego takiego przełknąć i lekarz zmieniał co 2 dni preparat , aż się okazało że organizm sam bronił się prze dostarczanym żelazem, bo mimo anemii i niskiej hemoglobiny żelazo miałam 6 krotnie przedawkowane w organizmie!!! Także ostrzegam drogie mamy zróbcie najpierw badanie na poziom żelaza, bo moja córcia mimo iż ma 4 lata, nie ma górnych ząbków, które zaraz po wyrżnięciu się wykruszyły się Teraz w 4 miesiącu ciąży lekarz znów chciał mi przepisać żelazo i spytałam skąd wie że nie mam znów przedawkowanego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Żelazo 30.08.13, 22:28 Ja będąc w ciąży miałam silna anemie. Najpierw dostałam tabletki, które nic nie zmieniły.poprawa na chwile i przy następnym badaniu krwi znowu silna anemia. W 6stym miesiącu dostałam dożylnie 5 zastrzyków z z żelaza i to mnie podniosło na nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
manuskrypt1 Re: Żelazo 02.09.13, 22:28 Byłam w szpitalu i tam ordynator stwierdził, że mam silną anemią, 8 hgb. Ale kiedy wychodziłam ze szpitala nikt mi nic nie przepisał. Dopiero, kiedy poszłam na wizytę do swojego lekarza, to on mi przepisał Tardyferon. Ale już bez witaminy C. Odpowiedz Link Zgłoś