Dodaj do ulubionych

zestaw dla noworodka

01.09.13, 10:49
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu próbuje dojść do jakiś wniosków ws wielorazówek i nie mogę się doliczyć i zdecydować. Mam nadzieję, że będziecie mogli mi pomóc smile
Generalnie jestem bardzo zdecydowana na wielorazówki - w wersji prefold+otulacz. Z tym że, o ile dobrze rozumiem, nie mogę kupić dla noworodka otulaczy one-size, bo będą za duże po prostu. Musiałabym kupić na pierwsze 2-3 miesiące takie mniejsze. A wtedy to się robi już koszt znaczący, porównywalny z pieluchowaniem na początku w najdroższych pampersach (przeliczałam). W takim wypadku bym się zdecydowała (niechętnie, ale jednak) na jednorazowe pieluchy przez pierwsze 2 miesiące i dopiero potem wielorazowe. Ale może ja się mylę? Powiedzcie jak to zrobić najbardziej ekonomicznie (pod względem finansowym - wiem, że to nie jedyny aspekt, ale resztę mam już obcykaną tongue_out). Mogę kupić jakieś otulacze od samego początku, które posłużą mi do końca okresu pieluchowania, albo przynajmniej dłużej niż przez 2 miesiące? Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • pstrabiedronka Re: zestaw dla noworodka 01.09.13, 22:52
      słabo będzie z tymi otulaczami one size u nowordka - one się niby spinnaja ale tem materiał JEST, nie znika i pupa dziecka robi się wielka w tym, niezgrabna, niewygodna.

Niby koszt duzy - ale pamiętaj, że otulacze spokojnie możesz sprzedac na allegro za pół ceny, naprawdę dobrze się sprzedają używane pieluchy/otulacze.
    • mammajowa Re: zestaw dla noworodka 02.09.13, 22:08
      ja bym kupiła używane - zarówno prefoldy jak otulacze. ja miałam pupeko s i imse vimse nb i s. w one size'ach się utopi. i służyły dłużej niż 2 m-ce - pupeko 5 m-cy np. jako wkłady miałam prefoldy i tetrę poskładaną pupeko. tylko imse vimse otulacze były nowe. a one size też są różne wielkościowo w zależności od firmy - np. nappi me ma stosunkowo małe - a np. pupeko wielkie.
      • pstrabiedronka Re: zestaw dla noworodka 03.09.13, 00:04
        jakbyś hciała to mam do sprzedania dwaotulacze ImseVimse rozm S (mniejszy jest tylko NewBorn)
        są nowe, nieropzakowane, miałam za dużo.
        klolory raczej dla dziewczynki
        sprzedam po 35 zł za sztuke, moge zrobić aukcję na allegro jesli jestes zainteresowana.
        aha - to są orylacza bawełna/pul, coz jak to tylko wzorek inny:
        ekomaluch.pl/otulacz-bawelniany---nowe-zoo,p2442,l1.html?podstrona=2
        • kjut Re: zestaw dla noworodka 03.09.13, 16:56
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Ostatecznie wybrałam jeszcze inne rozwiązanie. Zakupiłam 16 wkładów z mikrofibry i 4 kieszonki one-size i będą leżeć i czekać aż pupa dorośnie wink Przyszły dzisiaj, na maluszka rzeczywiście trochę za duże, ale mam nadzieję, że maks po miesiącu - 1.5 mały dorośnie wink
          A teraz doczytuję o NHN i EC wink
          • pstrabiedronka Re: zestaw dla noworodka 03.09.13, 19:28
            ...u mnie kieszonki zaczęły się tak naprawde dobrze sprawdzac po pół roku wink
            ale moze u Was będzie lepiej
    • nayeli_78 Re: zestaw dla noworodka 11.09.13, 23:13
      Hej, ja przez ostatni tydzień przemaglowałam już kilkanaście różnych firm dostępnych w Ameryce Pół., poczytałam recenzje zagraniczne mam oraz obejrzałam filmiki na you tube.

Termin mam co prawda za 3 miesiace, urodze w Kanadzie, ale chciałabym aby byla to pieluszka otulacz z wyciaganym wkładem, które dokupię bez kłopotu takze po powrocie do Polski.

Zdecydowałam się na Applecheeks size 1 (tę pieluszę kieszonkę polecał jakiś polski portal od pieluszek wielorazowych), choć nie była to pieluszka mojego pierwszego wyboru. Przyznam, że uczepiłam się najpierw bardzo polecanych noworodkowych aio: Rumparooz Lil Joey oraz Tots Bots Tiny fit. Jednak są to pieluszki na 2-3 miesiące i potrzeba ich więcej, bo jednak troszkę schną.

Nie wiem jak z dostępnością tych pieluszek w Polsce, ale uważam że ogromnym plusem jej jest to, że size 1 pasuje juz od 3 kg i starcza do ponad 9 kg (mój pierwszy synek 10 kg wazył gdy miał ok 1 roczku). Mogę włozyć do niej dowolny insert: bambus, konopie, bawełne, mikrofibre - wklad profilowany lub składany na 3 razy (czyli także tetrę). PUL nie jest "goły" jest wyściełany kieszonką z mikrofibry. Stosując insert (wkład) na zewnątrz jak do otulacza możesz zainwestować w mniejsza ilość pieluszek, a większą ilosc tańszych wkładów. Podaję link: www.lagoonbaby.com/AppleCheeks-Envelope-Cover-_p_99.html

Dla mnie to świetne rozwiązanie bo już myslałam, że zacznę na jednorazówkach, a dopiero potem one size. A tak kilka róznych one size zakupię ok 5-6 miesiaca, wypróbuję które sa najlepsze i kupie zapas do PL.

Pozdrawiam smile
      • ewa-krystyna Re: zestaw dla noworodka 18.09.13, 06:12
        Nayeli_78, gdzie w Kanadzie jestes? Moze w GTA? daj znac na ewa2007@hotmail.com
        jesli chodzi o pieluchowanie noworodka to super sprawdza sie rowniez tetra + otulacz smile u mnie sie super sprawdzily z synem smile ; mialam tez prefolds + otulacz rowniez welniany oraz BumGenus i wlasnej produkcji Nykibaby u corki i syna od niemal poczatku uzywalam ; mala urodzila sie z waga 2930g a maluch 2400g.
        • nayeli_78 Re: zestaw dla noworodka 04.10.13, 22:59
          Hej Ewa, tak w GTA, dokładnie w downtown TO smile
          Myślałam czy nie kupić też Bluberry Capri Cover np. 2 szt. i prefoldy jakieś. Choć póki co nie znalazłam tu taniej tetry, tylko jakieś zestawy muśliny 3 lub 4 szt za 55-65$, no kurczę to już taniej wychodzą składane na 3, bambusy 3 warstwowe za 11$ sztuka i mam 9 warstwowy wkład chłonny wink
          Wielorazowe bedę stosować po raz pierwszy i chciałabym od noworodka. W gruncie rzeczy w praktyce jestem zielona smile choć liczę, że jednorazówki będa u nas naprawde od świeta.
          • ewa-krystyna Re: zestaw dla noworodka 15.10.13, 02:19
            Nayeli, ja jestem w Mississauga smile
            super smile tetry tanio w Kanadzie nie kupisz, sprowadz jak masz mozliwosc z Polski...
            jesli jestes zainteresowana to moge ci dac troche "left overs" z mojego zestawu noworodkowego - wlasnie reorganizuje dom i chce sie pozbyc troche rzeczy smile Mam rowniez pieluchy wlasnej produkcji - swego czasu szylam tez na sprzedaz,wiec mam tego sporo i niektore na prawde malo uzywane a i jesli bedziesz zainteresowana to moge polecic lub nawet uszyc...
            daj znac na mojego email'a ewa2007@hotmail.com chetnie sie spotkam smile
            a kiedy bedziesz rodzic?
            • nayeli_78 Re: zestaw dla noworodka 31.10.13, 05:07
              Napisałam do Ciebie maila smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka