Dodaj do ulubionych

Moda ciążowa

10.09.13, 22:24
Słuchajcie, chyba jakieś jest boom na dzieci w tym roku. Co nie wyjdę na ulice, to widzę ciężarówki. W telewizji co róż słychać, że jakaś gwiazda zaciążyła. Moja szwagierka (siostra Małża), ale ona rodzi miesiąc przede mną. I moja sąsiadka z naprzeciwka również. Rodzi miesiąc po mnie. W jednej klatce, jesteśmy aż trzy. W klatce obok jedna, a w pozostałych nie wiem.
I z tego względu, że to mnie też dotyczy, zaczęłam zwracać uwagę na odzież ciążową. I nie wiem, czy mi się wydaje, czy faktycznie jest deficyt takiej odzieży? W internecie znalazłam tylko kilka takich stron, w moim mieście jest tylko jeden taki sklep, a poza tym nic. Jest mnóstwo firm odzieżowych, ale bardzo mało z odzieżą ciążową. Wiem, że buchy nie rodzą się stadnie, ale myślę, że gdyby było więcej takich firm, to miałyby popyt. Już samych sklepów dla buchów (np. z zabawkami) jest duuużo więcej. Miałam sobie coś uszyć, ale odkiedy zaciążyłam, w ogóle nie chce mi się szyć. Nie mogę się do tego zmusić.
Obserwuj wątek
    • podkocem Re: Moda ciążowa 11.09.13, 08:17
      I nie wiem, czy mi się wydaje, czy faktycznie jest deficyt takiej odzieży?

Tak, ciuchy ciążowe są (zazwyczaj) albo bardzo brzydkie albo bardzo drogie, albo jedno i drugie. Kilka razy załamałam się w sieciówkach typu H&M bo nic ładnego nie mogłam znaleźć. Ostatecznie przestałam odwiedzać sklepy z "modą ciążową" i polowałam na sukienki typu wrap w zwykłych sklepach. Okazałay się idealne, ładnie układają się mimo dużego brzucha i myślę, że zdadza egzamin także potem (np przy karmieniu piersią).
      https://1.bp.blogspot.com/-HqfRrRz_gV8/Tac_I6dl2zI/AAAAAAAAASU/cLeBzwj1_kQ/s1600/Hayley+wrap+dress+Monsoon.jpg
      • illegal.alien Re: Moda ciążowa 11.09.13, 11:17
        Otoz to.
        Do tego z ciazowych ciuchow czesto naprawde niezbedne sa tylko spodnie (a i to nie zawsze).
        Ja wszystko, co konczylo sie na linii bioder nosilam do konca nieciazowe - czyli spodnice, czesc spodni. O koszulkach nie wspomne. Do tego kupilam sobie bawelniane elastyczne spodnice z H&Mu za jakies grosze i zakladalam pod normalne koszulki - ja lubie taki warstwowy styl, a brzuch mi goly z pomiedzy spodni a koszulki nie wylazil. W tej ciazy na razie kupilam jedne ciazowe rurki, jedne spodnie i dwie pary szortow - glownie ze wzgledu na to, ze mialam taka zachcianke - spokojnie poradzilabym sobie bez smile
        • podkocem Re: Moda ciążowa 11.09.13, 11:42
          > Ja wszystko, co konczylo sie na linii bioder nosilam do konca nieciazowe

U mnie niestety to niemożliwe. Brzuch od początku był tak nisko, że nawet biodrówki się nie zapinały i musiałam kupić spodnie ciążowe (a i tak nie wszystkie ciążowe pasowały - elastyczny pas zaczynał się niedostatecznie nisko). Podobnie z legginsami i rajstopami (muszą niestety być ciążowe).

Z bluzkami też miałam problem. Większość zwykłych bluzek, aby objęły ładnie brzuch wybierałam w rozmiarze 12-14 (czyli chyba 40-42) podczas gdy normalnie noszę 8-10 (36-38), więc góra była rozchełstana i nie wyglądała ładnie. Tylko elastyczne koszulki kupowałam w rozmiarze 10-12 i sie jakoś dopasowywały, koszulowe do pracy już niestety w sklepach ciążowych mimo że drogie i nic specjalnego. Muszę przyznać że trochę popodglądałam Ksiażną Kate i trafiłam na kilka fajnych kiecek (właśnie typu wrap) w zwykłych sklepach - chodziłam w nich na okrągło i to właśnie w nich czułam się bardzo kobieco - dużo lepiej niż w tych smutnych nijakich ciążowych ciuchach oferowanych w sieciówkach.
          • illegal.alien Re: Moda ciążowa 11.09.13, 11:56
            Ja w pierwszej ciazy kupilam bardzo fajne koszule do pracy w mothercare (teraz juz ich nie ma, ale byly takie dosc proste tylko z twistem z przodu) i jeden top z Isabella Oliver (teraz sie nazywaja Baukjenswear czy jakos tak - ostrzegam, ze dosc drogie smile).
            No i ja przed ciaza bylam dosc spora (rozm. 16), wiec mi sie sylwetka tak dramatycznie nie zmienila jak komus, kto zaczyna z rozmiaru 8 czy 10 smile Po prostu nastapila redystrybucja zasobow big_grin (w calej ciazy przybralam 6 kilo)
            • podkocem Re: Moda ciążowa 11.09.13, 12:15
              A ja tak nienawidziłam tych ciążowych ciuchów, które kupiłam w pierwszej ciąży, że po ciąży niemal wszystkie wywaliłam licząc że więcej w ciąży nie będę tongue_out. Teraz też planuję wywalić bo to już "ostatni raz".
              • illegal.alien Re: Moda ciążowa 11.09.13, 12:20
                Ja i za pierwszym razem wiedzialam, ze na pewno bedzie drugie, teraz jestem przekonana, ze i trzecie sie pojawi, tylko moze sobie zrobimy dluzsza przerwe, wiec moze sie ciuchow pozbede, bo miejsca w mieszkaniu coraz mniej smile
                • babybump Re: Moda ciążowa 11.09.13, 18:02
                  Ja również jak do tej pory głównie chodzę w ciuchach nie ciążowych. Kupiłam sobie jedynie rybaczki z pasem ciążowym, bo w normalne spodnie w ogóle nie wchodziłam (mam bardzo nisko brzuch).
                  Całe lato chodziłam w sukienkach maxi oraz wrap. Na jesień / zimę mam sporo sukienek-tunik, do których normalnie noszę pasek, a teraz będzie bez paska. Jedyne w co chyba będę musiała zainwestować do kurtka/płaszcz na zimę i strój kąpielowy. Na razie ciągle pływam w normalnym, ale czuję, że za jakieś 3-4 tygodnie już nie będzie mi zbyt wygodnie.
              • natalia-szymanska75 [...] 24.09.13, 12:40
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • malgosiek2 natalia-szymanska75, proszę usunąć komercję 24.09.13, 15:07
                  z sygnaturki.
                  Dziękuję.
    • stara-a-naiwna Re: Moda ciążowa 11.09.13, 09:16
      ja się głównie zaopatrywałam w necie
      www.allegro.pl

w sklepach "normalnych" ceny nie adekwatne - ani do jakości ani do designu ani do czasu w jakim się z nich korzysta (6 miesięcy max)

ps. co to za słownictwo dziwaczne "buchy"? jakaś gwara lokalna? nie można mówić normalnie?
      • beatrix_75 Re: Moda ciążowa 11.09.13, 09:48
        tak ,wysyp ciaż jest niesamowity , ale moze to dobrze , straszą caly czas ,ze jest niz demograficzny , wiec moze damy radę nieco poprawic sytuację smile
        Ja tez kupuje na Allegro ,ale łatwo sie naciac rozmiarowo , kupiłam jeansy i niesttey musze odesłac , leza fatalnie , ten pas z bawerłny dziwnie wszyty ...poza tym ma u gory ciasna gume , po jaką chol. to nie wiem ...
        dlatego wczoraj wstapiłam do lumpeksu i wygrzebalam takie fajne spodnie ,odpowiednie na 4-5 miesiac , na razie wystarczy.
        A ostanio na wyprzedazy w sklepie kupiłam 2 ładne tuniczki ( po 10 , 15 zł ) ale z krótkim rekawem , wiec znów musze sie wybrac na łowy .
    • any-time Re: Moda ciążowa 11.09.13, 11:20
      Co to są 'buchy'? Pytam serio, bo pierwszy raz to słyszę. Myślałam, że to jakaś literówka, ale ten wyraz powtarzasz dwa razy, więc raczej nie..
    • klubgogo Re: Moda ciążowa 11.09.13, 18:36
      Jak byłam w ciąży też zauważałam wkoło same brzuchy, spokojnie, to przechodzi, teraz widzę tylko kilkuletnie dzieci, takie w wieku mojej córki.
      A jeśli chodzi o ubrania ciążowe, to sklepy, które oferują tylko taką odzież mają byle jakie ciuchy, jakieś takie mało modne, mało kobiece. Poza tym aż tak wiele tych ciuchów nie potrzeba, chyba, że chcesz mieć dużo dzieci i przydadzą Ci się na następną ciążę. Wszystko co ciążowe kupowałam w h&m.
      • manuskrypt1 Re: Moda ciążowa 11.09.13, 22:03
        U mnie w domu od zawsze mówiło się na dzieci buchy, buszki. I kiedy rozmawiamy między sobą, to jest naturalne. Kiedy pisałam tego posta, nawet nie zauważyłam, że nie napisałam dzieci, tylko właśnie buchy. Dopiero po Waszych komentarzach zwróciłam na to uwagę.
        Nie przeczę, że teraz, kiedy jestem brzemienna, zauważam tylko kobiety w odmiennym stanie. Być może, ale wydaje mi się, że wcześniej nie widywałam aż tylu.
        A jeśli chodzi o odzież ciążową, to na razie mam zakupione tylko krótkie spodenki, których teraz i tak już nie założę, bo lato się skończyło. Całe szczęście, że zdążyłam je kilka razy założyć. Przed ciążą nosiłam rozmiar 36 i ważyłam 48 kilo. Teraz w swoje ciuchy już dawno się nie mieszczę, ale chodzę za to w mamy ciuchach w rozmiarze 48. Przytyłam 16 kilo i większość poszło w brzuch. Zostało mi jeszcze 3 miesiące, a wszyscy myślą, że to już końcówka, bo brzuch mam naprawdę duży. Ale spodnie i kurtkę na zimę po prostu muszę kupić, bo nic innego nie mam. A termin dopiero w grudniu. Zresztą patrząc na kobiety w mojej rodzinie, to za szybko nie wrócę do poprzedniej wagi, więc podejrzewam, że w spodniach i w kurtce pochodzę do końca zimy. A pewnie i później. Po prostu sobie poprawię. Chciałam sobie uszyć, ale od kiedy zaciążyłam, w ogóle nie chce mi się szyć. I tak maszyna stoi od kilku miesięcy nieruszana.
        • beatrix_75 czy można tu wklejac linki z Allegro ? 12.09.13, 11:29
          bo własnie dotarła do mnie spodniczka z cieńkiego jeansu , nie jest droga , a jestem z niej zadowolona ( poprzednia , ktora zamowilam to taka szmatka , a nie spodnica )
          moge zalinkowac ,jesli wolno oczywiscie .
          Ja kurtke na zime tez obowiazkowo musze kupic , bo poprzednia jest dopasowana wink
    • edyta2881 Re: Moda ciążowa 13.09.13, 21:16
      Drogie ciężarówki smile jeszcze niedawno byłam w ciąży i szukałam wyjątkowych ubrań związanych z ciążą zakupiłam kilka w których bardzo mało chodziłam ( zagrożona ciąża) więc dużo czasu spędzałam w domu mam do sprzedania bluzeczki z różnymi fajnymi napisami tj "Wychodzę wiosną", Future mum ( przyszła mama) , nadruk małych stóp lub dzidziusia ułożonego na liściu itd jeżeli którakolwiek byłaby zainteresowana to mogę zdjęcia wysłać na email z wymiarami ja zaczynałam ciąże z nr 36 ceny do 30 zł.podaję adres edytad3@interia.pl.Pozdrawiam Edyta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka