Dodaj do ulubionych

L4 przez całą ciążę

05.08.04, 13:32
Jestem od samego poczatku ciąży (koniec kwietnia) na zwolnieniu lekarskim z
przyczyn, że tak powiem, niewiele związanych z moim stanem zdrowia. Mam
pytanie do wszystkich z dziewczyn, które również przebywały na L4 - czy
dostałyście wezwanie na komisję lekarską i jak wyglądała sama procedura (np.
czy badał Was inny lekarz ginekolog). A jeżeli chodzi o przedłuzenie zasiłku
po 180 dniach, czy miałyście z tym jakieś problemy?? Będę wdzięczna za
wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam Was, Justyna
Obserwuj wątek
    • verla Re: L4 przez całą ciążę 05.08.04, 16:11
      ja tez jestem od poczatku na zwolnieniu. Dostalam wezwanie ale mam czas z nim
      do 23 wrzesnia wiec lezy na parapecie i czeka az nabierze mocy prawnej smile
      moj lekarz mi powiedzial, ze on napisze ze nie moge isc na komisje i tyle.
      wtedy przedluza Ci zasilek.

pozdrawiam

verla ( 26 tc )
      • 71gosik Re: L4 przez całą ciążę 05.08.04, 21:23
        Całą ciążę przesiedziałam (okresowo przeleżałam) w domu. Lekarz wypisał wniosek
        o przedłużenie zasiłku chorobowego, który mąż zawiózł do ZUSu. Po jakiś 2
        tygodniach przyszła odpowiedź o przedłużeniu. Nie wzywali, nie sprawdzali. A
        ciąża faktycznie była z problemami.
        Małgorzata i Michał(15.05.2003) z Łodzi
    • ewetka Re: L4 przez całą ciążę 05.08.04, 23:07
      Ja też praktycznie od samego początku ciąży byłam na zwolnieniu. Na 60 dni
      przed upływem pół roku dostałam z firmy wniosek o przdłużenie zasiłku
      chorobowego, który wypełnił mo gin. odesłałam do firmy, firma do Zusu. A potem
      dostałam z Zusu odpis orzeczenia o tym, że przyznają mi dalszy zasiłek
      chorobowy. I na komisję nikt mnie nie wzywałsmile))
    • megan117 Re: L4 przez całą ciążę 06.08.04, 14:02
      Cześć!!!
      Ja dostałam dzisiaj właśnie taki wniosek do wypełnienia,jestem w ósmym m-cu,na
      zwolnieniu od trzeciego m-ca i też się zastanawiam jak to będzie z tą
      komisją,będą wzywać czy nie.Mam małe pytanie czy u was lekarz na wniosku
      napisał datę spodziewanego porodu czy tylko opisał niezdolność do dalszej
      pracy????pozdr
    • nukolada Re: L4 przez całą ciążę 06.08.04, 20:40
      ja na L4 trafiłm nie z powodu ciąży, 5 miesięcy byłam na nim a teraz jestem w 7
      tygodniu ciąży i od mojego gina dostałam zwolnienie, które chyba będzie do
      samego końca. Napisał mi 1 (że niby leżeć) bo ciąża zagrożona. Moje pytanie czy
      będą mnie wzywać na jakieś komisje za miesiąc czy co? I czy jeśli mam napisane
      o leżeniu to czy mogę leżeć u mojej mamy ale w innym mieście niż teraz mieszkam.
      • gogi25 DO NUKOLADY 07.08.04, 11:02
        Ja też na zwolnieniu L4 miałam 1 czyli niby leżeć. I nie wiedziałam czy u
        siebie w domu czy nie. Na L4 masz adres zameldowania a o ares zamieszkania nikt
        nie pyta. Ja leżałam i u teściów i u brata bo ma dom z ogrodem oraz w
        wynajmowanym mieszkaniu w Warszawie. Nie miałam żadnych przykrych incydentów
        tylko tam gdzie jestem zameldowana zawsze ktoś wiedział gdzie niby leże, gdyby
        ktoś z Zusu pytał. Będzie dobrze...
        Gosia i 15 tygodniowy brzuchoś
    • kate30 Re: L4 przez całą ciążę 07.08.04, 14:51
      cześć. Ja byłam na zwlnieniu lekarskim od 5-go t.c. Tylko miałam rzeczywiście
      dość duże problemy z utrzymaniem ciąży. Pierwsze zwolnienie miałam ze szpitala,
      a potem przez całą ciążę od lekarza prowadzącego. Do mnie też przyszło
      wezwanie, lekarz wypełnił, mąż dostarczył do ZUS-u. Na co pani w okienku
      powiedziała mu, żeby żona przygotowała się na kontrolę. Mój mąż nakrzyczał na
      nią, gdyż na 4-ech wypisach ze szpitala w zaleceniach było "leżenie" z
      wykrzyknikami. Powiedział, że jeżeli chcą skontrolować zasadność takiego
      zwolnienia to zaprasza ich do domu, ale wraz ze specjalistycznym sprzętem do
      badania. Po kilku dniach przyszło pismo o przedłużenie zasiłku. Gdy rozmawiałam
      z lekarzem prowadzącym na ten temat, powiedział że spotkał się tylko raz z
      wezwaniem pacjentki na kontrolę.
      pozdrawiam
      Kasia i 4 m-czny Jędruś
    • ekaczmarczyk Re: L4 przez całą ciążę 17.08.04, 10:14
      Hej Justynko! ja właśnie wczoraj byłam na komisji lekarskiej. Trzeba wziąć ze
      sobą kartę ciąży, dowód osobisty, dokumentację lekarską i jeżeli posiadasz
      wypisy ze szpitala. W tym pokoju siedziała jedna p. doktor pytała się mnie o to
      jakie leki biorę, gdzie pracuję, na kiedy jest wyznaczony termin porodu i który
      to tydzień ciąży. Na końcu zbadała brzuch i to wszystko. Pozdrawiam . Ewa.
    • marlena78 Re: L4 przez całą ciążę 17.08.04, 11:19
      Ja byłam na zwolnieniu od 12 tc. Zwonienie nie było związane absolutnie z moim
      stanem zdrowia, ani zagrożenia ciąży bardziej ze względu na pracę, ale to
      akurat mojej gin nie interesowało. Pytała czy chcę zwolnienie i wypisywała.
      Przez cały okres ciąży (a jestem w 38 tc) nie dostałam wezwania na kontrolę,
      nikt się mną nie zainteresował (i dobrze) pomimo tego, że na każdym zwolnieniu
      miałam napisane, że "mogę chodzić". Tak samo moja gin napisała na wniosku o
      przedłużeniu zasiłku, że mogę się stawić. Trochę się denerwowałam, ale po 2 tyg
      przysłali odpowiedź, że przedłużają zasiłek. I to wszystko. Dlatego nie masz
      się co denerwować. Będzie dobrze.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka