Dodaj do ulubionych

KAWA W CIAZY

08.08.04, 11:44
Mamusie czy pijecie z rama kawke?bo ja przez cala ciaze praktycznie pije
niektore moje kolezanki zrezygnowaly z kawy na czas ciazy ale czy to
potrzebne???
Obserwuj wątek
    • mowi32 Re: KAWA W CIAZY 08.08.04, 12:51
      Mnie na początku odrzucało od kawy. Zdarzało mi się wypić raz na tydzień słabą
      rozpuszczalną z dużą ilością mleka. Teraz pijam częściej, ale też nie
      codziennie i raz dziennie. Kawa nie jest najzdrowsza dla dziecka (dla kobiety
      też, podobno kofeina utrudnia przyswajanie żelaza), dlatego nie należy
      przesadzać, ale w rozsądnych ilościach jest dozwolona. Mnie lekarka
      powiedziała, żeby raczej zrezygnować z mocnej herbaty (za którą i tak nie
      przepadam).
      Pozdrawiam
      Mowi i 14 tygodniowy Maluszek
      • klusunia Re: KAWA W CIAZY 08.08.04, 13:04
        ja przed ciążą piłam dużo kawy rozpuszczalnej z mlekiem, pierwszą juz rano, bo
        bym nie dała rady inaczej, jak zaszłam w ciążę nie mam juz takiej potrzeby,
        wypiję nieraz dla smaczku z przysłym tatusiem i tyle, podobnie jest z
        papierosami paliłam ok 10 dziennie, ale tak,że jak mi się kończyły papierosy to
        wariowałam.Teraz nie palę i wcale mi się nie chce, właśnie jak wypiję kawę to
        wzrasta potrzeba zapalenia, ale zaczęły się u mnie nudności więc sam organizm
        daje sobie spokój z nawykami. Czytałam w przewodniku,że jedna, czy dwie słabe
        kawy nie zaszkodzą, nawet piwko czy lampka wina do obiadu też.
      • ania800 Re: KAWA W CIAZY 08.08.04, 13:05
        a to moze dlatego jak sie zapytalam lekarza czy moge pic kawe powiezial ze
        jedna dziennie nie za mocna tak ale przepisal mi zelazo.
    • ingutka Re: KAWA W CIAZY 08.08.04, 13:05
      Ja mam b. niskie ciśnienie, jak jeszcze chodziłam do pracy to rano musiałam
      wypić, żeby sie obudzić, starałam się natomiast robić znacznie słabszą. W
      dniach wolnych starałam się nie pić, jak nie muszę i robie tak do dzis.
      Uwielbiam kawę, ale ograniczam ją jak się da. Z drugiej strony jak już muszę to
      piję tylko słabszą i nie przejmuję sie tym, nie sądzę, żeby mała kawka raz na
      jakiś czas mogła zaszkodzić dziecku. Myslę więc, że można pić, ale rzadko i
      rozsądnie, najlepiej słabą. Ciekawa jestem czy kawa bezkofeinowa też szkodzi???

pozdrawiam
      ingutka&hanusia 32tc
    • verla Re: KAWA W CIAZY 08.08.04, 14:34
      a ja pije codziennie dwie kawy z expresu. Mam zelazo na dobrym poziomie a
      dziecko nie ma zadnych problemow z sercem. Moj lekarz potwierdzil mi ze dwie
      kawy z expresu nie szkodza, co najwyzej zoladek moze sie zbundtowac ale to nie
      moj przypadek. Nie bralam i nie biore tez zadnych witamin ciazowych. wiec nie
      ma co przesadzac.
      pozdrawiam

verla ( 27 tc )
      • lula11 Re: KAWA W CIAZY 08.08.04, 14:55
        A ja przeczytałam z książce " W oczekiwaniu na dziecko" takie słowa:
        "Kofeina zawarta w kawie, herbacie, coli i niektórych napojach rzeczywiście
        przedostaje się przez łożysko do krwiobiegu płodu. Choć badania na płodach
        zwierzęcych wykazały szkodliwy wpływ kofeiny na ich rozwój. Wykryto,że nawet
        tak niewielka ilośc jak półtorej do dwóch filiżanek kawy dziennie może podwoić
        ryzyko poronienia. Odnotowano również przypadki, w których picie kawy
        doprowadziło do zaburzeń u noworodka, obejmujących zaburzenia pracy
        serca, drgawki i przyspieszony oddech.
        Oto dodatkowe powody dla których warto zrezygnować z kawy, herbatu i coli.
        Przede wszystkim kofeina jest moczopędna, odwadnia i odwapnia organizm-
        ze szkodą dla matki i dziecka. Kawa i herbata zwłaszcza ze śmietanką i
        cukrem jest sycąca ale nie pożywna, może zepsuć apetyt na potrzebne Ci
        pożywienie.
        Kofeina może pogłębić naturalne w ciąży wahania nastroju i zakłócić
        wypoczynek. Przeszkadza w przyswajaniu żelaza. Stwierdzono niedawno,że
        picie kawy przez ciężarną może wywołać cukrzycę u jej dziecka.
        Wreszcie fakt,że wiele kobiet na początku ciąży traci apetyt na kawę
        wskazuje,że sama natura wybiera, co jest odpowiednie dla ciężarnych kobiet."

Pewnie dotyczy to spożywania większej ilości kofeiny, ale i tak mnie te słowa
        bardzo wystraszyły i od dziś już kawy pić nie będę, choć na razie tylko staram
        się o dzidziusia.

Agata.
        • ania800 Re: KAWA W CIAZY 08.08.04, 15:09
          w ksiazkach zawsze strasza ale macie racje trzeba dbac o malenstwo.Chociaz
          wydaje mi sie ze jedna mala kawka po sniadanku nie zaszkodzi
          • tupelo Re: KAWA W CIAZY 08.08.04, 21:40
            Przez cala ciaze pilam jedna slaba kawe do sniadania, inaczej bym chyba caly
            dzien spala. Jestem po dwoch poronieniach, niezwiazanych z kofeina (niedomoga
            lutealna). Dzidzia urodzila sie zupelnie zdrowa. A i moja hemoglobina przez
            caly czas nie spadla ponizej 12. Jedna kawa dziennie na pewno nie zaszkodzi,
            nie dajmy sie zwariowac! Poza tym wg ostatnich badan dobrze jest w ciazy jesc
            czekolade, bo dzieci sa potem szczesliwsze, radosniejsze, bardziej zywe, a w
            czekoladzie tez jest kofeina.
      • ania800 Re: KAWA W CIAZY 09.08.04, 13:44
        Vela masz racje ja sie z Toba zgadzam wlasnie pije sobie kawke i bardzo mi
        smakuje a poza tym to siedzenie przrd komputerem tez szkodzi z reszta wszystko
        szkodzi wiec zostalo nam tylko siedzenie ale pozniej nie bedziemy mogly urodzic
        wiec i tak zle i tak nie dobrze .Buzka pozdrawiam
    • margarettka Re: KAWA W CIAZY 09.08.04, 08:53
      Przez pierwszy trymestr nie moglam patrzec na kawe, ale pozniej pilam do dwoch
      dziennie, z mlekiem. Wyniki mialam swietne, dziecko urodzilo sie zdrowiutkie.
      Grunt to nie dac sie zwariowac!
    • verla Re: KAWA W CIAZY 09.08.04, 13:16
      w ksiazce " w oczekiwaniu na dziecko " jest duzo roznych dosyc kontrowersyjnych
      rzeczy. Wedlug mnie nie mozna sie spodziewac ze w amerykanskiej ksiazce
      ktokolwiek powie ze kawa jest nieszkodliwa bo wyladuje z pozwem i
      odszkodowaniem w wysokosci miliona dolcow bo okaze sie jakas kobieta wypila w
      ciazy dwie kawy i jej zaszkodzilo. ( a w ksiazce nie napisali ze dwie kawy to
      500 ml wiec ona nie wiedziala i wypila 6 litrow naraz bo dla niej to wlasnie sa
      dwie kawy )

pozdrawiam

verla ( 27 tc )

poza tym zobaczcie co sie dodaje do kawy rozpuszczalnej i sie tez zdziwicie.
      • lula11 Re: KAWA W CIAZY 09.08.04, 15:43
        W sumie tak, ja przeczytałam tę ksiązkę od deski do deski.
        Zawiera wiele cennych informacji, bardzo przydatnych w ciąży.
        Co do kawy, to jedna na pewno nie zaszkodzi, im chodziło o nadmiar czyli
        powyżej jednej filiżanki.
        A tak nawiasem to uwielbiam rano wypić kawę z mlekiem i ciężko mi bez niej
        sie obudzić, zwłaszcza,że moje dzieci usypiają o 11.00 wieczorem a wstają o
        6.00 rano, codzienniesad(
        Agata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka