Dodaj do ulubionych

Boję się - cytomegalia

04.12.13, 19:08
Dziewczyny, ok. 11 tygodnia ciąży zrobiłam sobie badanie na CMV - wyniki igg plus, igm minus czyli radosna i szczęśliwa, że to stare zachorowanie poszłam do lekarza, a ten kazał mi powtórzyć w II trymestrze badanie jeszcze raz no i odebrałam wyniki a tam igg plus, igm minus (jak ostatnio) ale... lekarz mówi że nie jest dobrze bo:

W I trymestrze: igg - 36,65 igm - 0,3
w II trymestrze: igg - 55,86 igm - 06
czyli igg wzrosło... i to znaczy, że jest źle?

Mam za dwa tygodnie przyjść na usg czaszki dziecka itp (połówkowe, prenatalne do tej pory wyszły ok). Lekarz powiedział, że młody może być upośledzony umysłowo...żyć mi się odechciało.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Boję się - cytomegalia 04.12.13, 21:46
      ale w czym problem ? wynik ujemny więc ani nie chorowałaś ani nie chorujesz
      • patuchaklucha Re: Boję się - cytomegalia 04.12.13, 22:04
        No właśnie wynik ujemny tylko w klasie igm, w igg dodatni i urosło mu się od ostatniego, co niepokoi lekarza uncertain
        • marweg25 Re: Boję się - cytomegalia 04.12.13, 22:18
          Też miałam problemy z cytomegalią w ciąży. Wiem z doświadczenia, że ginowie nie do końca radzą sobie z trudnymi do interpretacji wynikami badań spoza ginekologii- tak jak twoje. Znajdź dobrego specjalistę od chorób zakaźnych i daj mu wyniki do interpretacji. On ustali o jakim zakażeniu cytomegalią tu mówimy i czy jest ewentualne zagrożenie u dziecka.
    • lulkak Re: Boję się - cytomegalia 05.12.13, 10:02
      Spokojnie. Z tego co wiem, to przechorowalaś cytomegalię i nie ma potrzeby kontrolować tych przeciwciał już. Miano IGM może wzrastać w ciąży co wcale nie oznacza że choroba się uaktywniła.
      • manda1986 Re: Boję się - cytomegalia 05.12.13, 10:25
        widac ze twoj gin jest niedoinformowany, przeciwciala igg moga nieznacznie wzrastac lub spadac, wazne ze igm masz ujemne, pierwotne zakazenie cytomegalia moze ,,choc nie musi,, miec przykre skutki dla plodu, zrob sobie awidnosc igg i bedziesz na 100% pewna ze zakazenie jest stare czy swieze, choc wg mnie nie masz sie czym przejmowac,
        tak dla porownania u mnie przeciwciala igg dla toksoplazmozy raz byly na poziomie 40 a raz na poziomie 60 wiec glowa do gory
        • jotka_k Re: Boję się - cytomegalia 05.12.13, 12:11
          poczytaj sobie TU

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka