Dodaj do ulubionych

Duży stres w ciąży

19.02.14, 20:53
Jestem w 8 t.c. Wizytę mam ustaloną na 12t.c. W tym tygodniu zmarł mój tata, pogrzeb niedługo i co za tym idzie potworny stres... Myślicie, że powinnam umówić wcześniejszą wizytę i sprawdzić czy wszystko w porządku?
Obserwuj wątek
    • miacasa Re: Duży stres w ciąży 19.02.14, 22:07
      Wyrazy współczucia z powodu śmierci Taty. Odnośnie wcześniejszej wizyty to o ile nic ci nie dolega, nie boli, nie krwawisz to chyba nie ma takiej konieczności (no chyba, że wpłynie na Ciebie uspokajająco gdy zobaczysz bijące serduszko na USG).
    • iziula1 Re: Duży stres w ciąży 19.02.14, 23:30
      Byłam w ciąży jak zmarła moja mama. Podobny wiek ciąży 8-10 t.c.
      Synek urodził się zdrowy.

Pierwsza ciąża - cała stresująca-syn zdrowy.
      Trzecia ciąza- silny, długotrwały stres po badaniach genetycznych. Córka zdrowa.

Także, nie martw się o dziecko. Stres mu nie zaszkodzi. Organizm kobiety ciężarnej produkuje hormony neutralizujące stres tak aby nie szkodził dziecku. Gdzieś to wyczytałam.
    • corrina_f1 Re: Duży stres w ciąży 20.02.14, 10:24
      Koniecznie weź zwolnienie i jak najwięcej odpoczywaj w domu.
      Ogromnie współczuję. Mój Tata zmarł 8 lat temu, 3 lata przed urodzeniem mojej 1 córki.
      Koło życia tak się kręci, że ktoś umiera, a zwykle w niedługim czasie ktoś się rodzi. Ciąża da Ci dużo siły do przetrwania najtrudniejszego pierwszego roku bez Taty. A potem będzie już coraz łatwiej, zobaczysz. Trzymam kciuki !!
      • mima14 Re: Duży stres w ciąży 20.02.14, 10:55
        Bardzo współczuje.
        Ja zaszłam w ciążę 2 miesiące po śmierci synka, byłam w ciężkiej depresji, na silnych lekach psychotropowych, uspokajających i nasennych. Stres jaki przeżywałam w ciąży, spowodowany strachem o ciążę oraz rozpaczą po stracie dziecka był ogromny. Praktycznie całą ciążę nie byłam w stanie funkcjonować samodzielnie, nie spałam, płakałam całymi dniami. Część ciąży przeleżałam w szpitalu. Córka urodziła się zdrowa, jest świetnie rozwiniętą czterolatką. Fakt, jest bardzo wrażliwym dzieckiem, ale nikt nie jest w stanie powiedzieć czy to w związku z moim stanem w ciąży. Ciężkie doświadczenia niestety odbiły się na mnie po porodzie i dopadła mnie depresja poporodowa, ale szybko wraz z lekarzem się z nią uporałam.
        Niekoniecznie stres w ciązy odbija się na zdrowiu/życiu dziecka. Dbaj o siebie, a wszystko będzie dobrze. Jak to mówi mój lekarz, zdrowej ciąży mało co jest w stanie zaszkodzić.
        pozdrawiam
        • dzieciuchowo Re: Duży stres w ciąży 21.02.14, 12:59
          Zapobiegawczo stosuj jakieś naturalne metody, które by Cię uspokoiły: herbatka z melisy, relaksacyjna muzyka. Ja wiem, ze to nie zrekompensuje straty, ale pomyśl na przyszłość -o dzidzi. Ja też miałam dużo stresu w ciąży, ale przekonałam samą siebie, że muszę myśleć tylko o dzieciach, a nie swoich problemach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka