giekana 19.02.14, 20:53 Jestem w 8 t.c. Wizytę mam ustaloną na 12t.c. W tym tygodniu zmarł mój tata, pogrzeb niedługo i co za tym idzie potworny stres... Myślicie, że powinnam umówić wcześniejszą wizytę i sprawdzić czy wszystko w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miacasa Re: Duży stres w ciąży 19.02.14, 22:07 Wyrazy współczucia z powodu śmierci Taty. Odnośnie wcześniejszej wizyty to o ile nic ci nie dolega, nie boli, nie krwawisz to chyba nie ma takiej konieczności (no chyba, że wpłynie na Ciebie uspokajająco gdy zobaczysz bijące serduszko na USG). Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Duży stres w ciąży 19.02.14, 23:30 Byłam w ciąży jak zmarła moja mama. Podobny wiek ciąży 8-10 t.c. Synek urodził się zdrowy. Pierwsza ciąża - cała stresująca-syn zdrowy. Trzecia ciąza- silny, długotrwały stres po badaniach genetycznych. Córka zdrowa. Także, nie martw się o dziecko. Stres mu nie zaszkodzi. Organizm kobiety ciężarnej produkuje hormony neutralizujące stres tak aby nie szkodził dziecku. Gdzieś to wyczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Duży stres w ciąży 20.02.14, 10:24 Koniecznie weź zwolnienie i jak najwięcej odpoczywaj w domu. Ogromnie współczuję. Mój Tata zmarł 8 lat temu, 3 lata przed urodzeniem mojej 1 córki. Koło życia tak się kręci, że ktoś umiera, a zwykle w niedługim czasie ktoś się rodzi. Ciąża da Ci dużo siły do przetrwania najtrudniejszego pierwszego roku bez Taty. A potem będzie już coraz łatwiej, zobaczysz. Trzymam kciuki !! Odpowiedz Link Zgłoś
mima14 Re: Duży stres w ciąży 20.02.14, 10:55 Bardzo współczuje. Ja zaszłam w ciążę 2 miesiące po śmierci synka, byłam w ciężkiej depresji, na silnych lekach psychotropowych, uspokajających i nasennych. Stres jaki przeżywałam w ciąży, spowodowany strachem o ciążę oraz rozpaczą po stracie dziecka był ogromny. Praktycznie całą ciążę nie byłam w stanie funkcjonować samodzielnie, nie spałam, płakałam całymi dniami. Część ciąży przeleżałam w szpitalu. Córka urodziła się zdrowa, jest świetnie rozwiniętą czterolatką. Fakt, jest bardzo wrażliwym dzieckiem, ale nikt nie jest w stanie powiedzieć czy to w związku z moim stanem w ciąży. Ciężkie doświadczenia niestety odbiły się na mnie po porodzie i dopadła mnie depresja poporodowa, ale szybko wraz z lekarzem się z nią uporałam. Niekoniecznie stres w ciązy odbija się na zdrowiu/życiu dziecka. Dbaj o siebie, a wszystko będzie dobrze. Jak to mówi mój lekarz, zdrowej ciąży mało co jest w stanie zaszkodzić. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzieciuchowo Re: Duży stres w ciąży 21.02.14, 12:59 Zapobiegawczo stosuj jakieś naturalne metody, które by Cię uspokoiły: herbatka z melisy, relaksacyjna muzyka. Ja wiem, ze to nie zrekompensuje straty, ale pomyśl na przyszłość -o dzidzi. Ja też miałam dużo stresu w ciąży, ale przekonałam samą siebie, że muszę myśleć tylko o dzieciach, a nie swoich problemach. Odpowiedz Link Zgłoś