Dodaj do ulubionych

Tygodnie ciąży

06.04.14, 17:11
Witam!

Kochane kobietki... pogubiłam się. Ostatni okres miałam 22.01.2014r. czyli jestem w 10+4 tc. Czy nadal jestem w tygodniu dziesiątym czy już 11? Czytając o tym stwierdzam, że to już 11 tydzień, ale poradzono mi, że mówi się w takim przypadku o tygodniu dziesiątym. To jak to w końcu jest? Pozdrawiam wszystkie forumowiczki!
Obserwuj wątek
    • kattijka Re: Tygodnie ciąży 06.04.14, 17:21
      Jesteś w 11 tygodniu. Tak samo nie powiesz przecież, że jesteś w 2 miesiącu tylko w 3 smile
      • madziab83 Re: Tygodnie ciąży 06.04.14, 17:34
        jesteś w 11 tc, ale masz skończony 10tc i takie tygodnie zazwyczaj liczą w szpitalach. Ma to o tyle znaczenie, że od skończonego 37tc uznaje się ciążę za donoszoną, a jakbyś przyszła w 36t1dc i powiedziała, że to 37, uznano by, że" jesteś w terminie" a tak de facto byłabyś miesiąc przed terminem a wierz mi, że ten jeden tydzień dla dziecka ma ogromne znaczenie. Także dla koleżanek możesz mówić 11 tc, zaś u lekarza itp. posługuj się skończonymi tygodniami.
        • issisi Re: Tygodnie ciąży 06.04.14, 17:39
          Dziękuję za odpowiedz wink A jak to ma się do wymiarów CRL? Bylam tydzien temu na badaniu, był to 9+3 tc a CRL na 10+2 tc. Czy mam cieszyć się, że maluch rośnie szybciej czy jest to powód do niepokoju? Tydzień różnicy między tymi datami to chyba sporo przy tak wczesnej ciąży?
          • madziab83 Re: Tygodnie ciąży 06.04.14, 17:49
            taka różnica, może świadczyć o tym, że szybciej zaszłaś w ciążę. Na tym etapie wszystkie płody rozwijają się równo.
            • marygirl Re: Tygodnie ciąży 06.04.14, 19:05
              He,to świadczy tylko o tym że jeden wymiar urósł szybciej i tyle big_grin potem sie wyrowna albo i nie,u mnie cała ciaże wymiary były o 1,5 t większe i synek urodził sie 10 dni przed terminem a nie mogło być mowy zebym zaszła wcześniej bo dokładnie wiem kiedy był robiony transfer big_grin dzieci po urodzeniu też nie rosną równo. To nie powód do niepokoju
    • malgosiek2 Re: Tygodnie ciąży 06.04.14, 17:36
      W położnictwie liczy się skończone tygodnie ciąży.
      Czyli dla ginekologa jesteś nadal w 10 tc.
      Dla siebie jak chcesz, to możesz być w 11 tyg.
      • e-milia1 nie do konca malgosiek.dla lekarza ma skonczone 10 06.04.14, 18:28
        tygodni take. lekarz pisze skonczone tygodnie plus kolejne dzni nowego tygodnia-moj lekarz podobnie liczy, jak wiekszosc-pisze np. 24t3d a mowi, ze jestem w jestem w 25. w szpitalu na porodowce tez mi pisali, ze urodzilam w 40t6d, czyli w 41 tygodniu. przy pierwszym dziecku w karcie ciazy zawsze mialam pisany aktualny tydzien-czyli jak bylam w 10 tc a pisali 10 tc a nie 9plus kilka dni. e drugiej i trzeciej bylo juz inaczej, czyli z dokladnoscia co do dnia...
        • issisi Re: nie do konca malgosiek.dla lekarza ma skonczo 07.04.14, 14:44
          Czyli nawet tutaj zdania są podzielone big_grin Chodzi mi najbardziej o to, kiedy skończę 12 tydzień, bo narazie drżę o maleństwo. Pewnie po 12 tc mi nie minie, ale maluszek będzie już bezpieczniejszy i samo to doda otuchy.
          • e-milia1 12 tydzien skonczysz jak zaczniesz 13... 07.04.14, 16:59
            choc ja bylam dopiero spokojna tak od 14, 15 tc... jak jestes aktualnie w 11 tc. to za jakies 2 tygodnie. jakby ci to wytlumaczyc? twoj pierwszy dzien ostatniej miesiaczki byl pierwszym dniem ciazy. po tygodniu mialas za soba pierwszy tydzien a rozpoczelas drugi tydzien ciazy. to tak samo jak z urodzinami. dajmy na to, ze wczoraj mialas urodziny i skonczylas roczek, czyli rozpoczelas 2 rok zycia (ZA SOBA MASZ rok I ROZPoCZYNASZ 2 rok zycia). nie wiem jak ci to wytlumaczyc jeszcze...
            • e-milia1 najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 17:00
              moze bedzie umial ci to wytlumaczyc...
              • issisi Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 17:15
                Z tego wynika, że 12 tc skończe mając 12t+6d a nie 11t+6d, tak?
                • e-milia1 Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 17:26
                  ja dzis wg. ginekologa mam skonczone 25 tygodni i 1 dzien, czyli rozpoczelam juz 26 tc i mowie, ze jestem juz w 26 tygodniu ciazy a mam za soba skonczone pelne 25 tc...
                  11plus 6 to koniec tzn. ze masz skonczone 12 tygodnie i rozpoczynasz 13. czyli jestes aktualnie w 13 tc i masz za soba pelne 12 tygodnie ciazy.
                  termin porodu tez masz wyznaczony na pierwszy dnien 41 tygodnia, czyli po skonczeniu pelnych 40 tygodni...
                  • issisi Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 20:20
                    Czyli podsumowując: kiedy za tydzień będę miała 11t+6 dni kończę 12 tydzień czy zaczynam? Bo różnie ludzie mówią. Jedni liczą skończone tygodnie inni rozpoczęte. Strasznie to niejasne...
                    • e-milia1 Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 20:50
                      hmmm. jezeli ktos kto ma skonczone 12 tc mowi, ze jest aktualnie w 12 to niestety nie ma racji. wiec to jest bledne rozumowanie.
                      np. mialas ostatni okres 13 grudnia, czyli
                      13,14,15,16,17,18,19 grudnia to 1 tydzien ciazy w ciagu tych wszystkich dni jestes w pierwszym tygodniu ciazy choc nie masz ani jednego skonczonego tygodnia za soba, teoretycznie masz skonczony 0 tydzien. lekarz napisalby w twojej karcie 0 plus 5 (n.p)
                      18,19,20,21,22,23,24 drugi tydzien ciazy. w tym tygodniu jestes w drugim tygodniu, pierwszy masz skonczony. lekarz pisze 1 plus...
                      25,26,27,28,29,30,31 trzeci tydzien ciazy. jestes w trzecim, drugi masz skonczony. lekarz pisze 2 plus....
                      1,2,3,4,5,6,7 stycznia, jestes w 4 tygodniu, 3 masz skonczone. lekarz pisze 3plus...
                      8,9,10,11,12,13,14, jestes w 5, 4 masz skonczone
                      15,16,17,18,19,20,21 jestes w 6, 5 masz skonczone
                      22,23,24,25,26,27,28 jestes w 7, 6 masz skonczonych.
                      itp. itd. lekarz i polozna beda zawsze pisali liczbe skonczonych tygodni, plus liczbe skonczonych dni. podobnie jest z miesiacami. na 3 miesiace przed porodem masz skonczone 6 miesiacy ale nie mowisz przeciez, ze jestes w 6 miesiacu, tylko w 7.... mam nadzieje, ze cos pomoglam....
                      • issisi Re: najlepiej spytaj ginekologa. 08.04.14, 07:32
                        Zdania podzielone i to nie tylko tu, bo gdzie bym o tym nie czytała jest tak samo tongue_out No nic, za tydzień mam wizytę u lekarza, może on rozwieje moje wątpliwości.
                        • e-milia1 jak niezej juz pisalam, wejdz sobie na kalendarze 08.04.14, 08:11
                          lub kalkulatory ciazy online, one licza ci tygodnie, miesiace i trymestry takze.
                    • a_s82 za tydzień kończysz 12 tydzień :) 07.04.14, 21:43
                    • smoczy_plomien Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 21:44
                      Issisi, w położnictwie liczy się pierwsza liczba, czyli
                      12+4 = jesteś w 12 tygodniu
                      11+6 = jesteś w 11 tygodniu
                      18+0 = jesteś w 18 tygodniu
                      Możesz zaokrąglać w górę, ale to bardziej dla własnego lepszego samopoczucia. Czasem lekarze też zaokrąglają w górę, ale nie spotkałam się, żeby to robił lekarz pracujący w szpitalu i w szpitalu zawsze spotykałam się z tym, że liczone są tylko skończone tygodnie.
                      • e-milia1 Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 21:55
                        jak moze byc w 11 jesli go skonczyla? czyli 2 tygodnie przed porodem bedzie jeszcze w 8 miesiacu? jestem w 3 ciazy i za kazdym razem lekarze pisali w karcie 12plus 4 a mowili, jest pani w 13 tygodni....
                      • kattijka Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 22:00
                        U lekarza podajesz dokładnie ile ma ciąża, który to dokładnie dzień ciąży, bo jest różnica czy to 10tydzień +1 czy +6.. ale ogólnie to jesteś wtedy w trakcie 11 tygodnia.
                      • malgosiek2 Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 22:01
                        Przecież tak pisałam.No, ale emilia wie lepiej tongue_out
                        • e-milia1 Re: najlepiej spytaj ginekologa. 07.04.14, 22:09
                          malgosiek, u gory piszesz, ze autorka jest w 10 tc wiec cos sie noe zgadza....
    • e-milia1 do autorki jeszcze raz 07.04.14, 22:07
      wejdz sobie na rozne kalendarze ciazy, ktore dostepne sa w necie. wpisz date ostatniej miesiaczki, one licza aktualne tygodnie ciazy, sprawdzalam, tez wyjdzie, ze jestes w 11 tygodniu. tam tez mozna poczytac jak rozwija sie dziecko w tym czasie i co waznego czeka cie w najblizszym czasie. polecam linki!
      www.kalbi.pl/kalendarz-ciazy
      www.ciazowy.pl/kalkulator,ktory-tydzien-ciazy.html
      tylko nie piszcie, ze kalkulatory te sie myla...
      w srode bedziesz miala 11 tygodni za soba a zaczyniesz 12, nastepna srode 13. powodzenia
    • e-milia1 Re: Tygodnie ciąży 07.04.14, 22:23
      bedac na kontroli u lekarza-jestem aktualnie w 26 tc (wg. wpisu w karcie 25 plus 1), ten kazal mi przyjsc za 4 tygodnie bo bede wtedy w 30 tc -slowa lekarz, choc bedzie wtedy 29 plus 1, zaczynamy KTG... dziwi mnie teraz, ze uzyl stwierdzenia, ze bede w 30 tc choc bede w 29 plus 1 smile
      • basiaikamil.95 Re: Tygodnie ciąży 31.01.18, 11:34
        Witam wszystkie panie
        Wczoraj czyli 30/01/2018 bylam u ginekologa i jestem w 9tc i 3 dni kazal mi przyjsc jak bede w 11tc .
        Jak mam to rozumieć czyli za 2tygodnie ?? Bo juz sie sama pogubilam..jak to jest .
    • me-lissa Re: Tygodnie ciąży 07.04.14, 22:44
      Urodziłam 37t1dz i zarówno w wypisie ze szpitala jak i książeczce zdrowia dziecka mam zapis: poród w 37tc. W położnictwie liczą się ukończone tygodnie, dlatego moja córka jest donoszona (co najmniej 37tc) ale nie jest urodzona w terminie (co najmniej 38tc) mimo że de facto urodziłam na początku 38 tygodnia.
      • madziab83 Re: Tygodnie ciąży 08.04.14, 07:52
        urodziłam odpowiednio dzieci w 37t3dc i 37t4dc i za każdym razem mam wpisane - dziecko urodzone w terminie.
        • e-milia1 spytaj gina, moze ci wytlumaczy lepiej 08.04.14, 11:12
          mnie na tym forum probowano jakis czas temu wmowic, ze moj ginekolog zle mi policzyl date porodu (choc liczy to automatycznie jego komputer). wg. jednej forumowiczki mialam urodzic troche wczesniej wink
          • beniusia79 Re: spytaj gina, moze ci wytlumaczy lepiej 08.04.14, 15:13
            polowa z forumek pisze tutaj bzdury.
            dzieci.civ.pl/tygodnie-miesiace-ciazy
            cytuje "Na podstawie obliczeń określisz wiek swojej ciąży np. jeśli wyjdzie Ci 6 tygodni i 2 dni to znaczy, że jesteś już w siódmym tygodniu ciąży" nie wiem co to do zrozumienia i nie rozumiem dlaczego tyle pan twierdzi, ze 6 tygodni i 2 dni oznacza, ze jestesmy w 6 tc. tyle mamy za soba, jestesmy w 7....
            • me-lissa Re: spytaj gina, moze ci wytlumaczy lepiej 08.04.14, 17:19
              Hmmm, to dlaczego na WSZYSTKICH dokumentach (wypisy moje i dziecka, książeczka zdrowia dziecka) mam zapis: poród w 37tc? Urodziłam 37t1dz. Rodziłam w największym szpitalu w dużym mieście wojewódzkim. Podobnie ginekolog u którego prowadziłam ciążę oraz dwóch z IP posługiwali się ukończonymi tygodniami w dokumentacji. Aha, szpital na Karowej w Wawie też (byłam tam z powodu cukrzycy ciężarnych, aż sprawdziłam 29t3dz, w wypisie mam 29tc). Widocznie nikt z tych ginów/położników/pediatrów nie czytał strony którą podlinkowałaśwink
              • beniusia79 syna przenosilam, wg. was urodzilam go jednak 08.04.14, 18:25
                w 40 tc. (dokladnie 40plus6) dzien pozniej mialam isc na wywolywanie bo u nas wywoluja tydzien po terminie. widocznie niektorzy wpisuja ukonczone tygodnie bez skonczonych dni. tego tez dokladnie nie rozumiem. wg. tego co piszecie, jesli urodzilam w 40 tc (40t6d) powinnam nie bys skierowana na wywolywanie. jest duza roznicy miedzy 40tc a 40t6d...
                • issisi Re: syna przenosilam, wg. was urodzilam go jednak 08.04.14, 20:29
                  Ja też już się gubię... Jedni liczą tygodnie skończone, inni rozpoczęte... Ja dziś mam 10t+6d i tak naprawdę nie wiem, czy jutro zaczniemy 11 czy 12 tc... Wg kalkulatorów I trymestr (czyli koniec 13tc) mam za 2 tygodnie, czyli wynikało by z tego, że jutro zaczynamy 12tc, ale na forach czytam, że liczą się tygodnie skończone... To przecież niemożliwe, żeby lekarze liczyli to według własnego widzimisię... Dodam tylko, że kiedy byłam w 8t+6 położna w kartę wpisała mi tydzień 9, jednak nie wiem, czy spowodowane to było tym, że brakował nam dzień do 9 czy ze rzeczywiście w nim byłam...
                  • beniusia79 Re: syna przenosilam, wg. was urodzilam go jednak 08.04.14, 21:06
                    Polozna wpisala ci dobrze. Spytaj sie jej dlaczego tak a nie inaczej napisala.lekarze wpisuja liczbe skonczonych tygodni i dni. Moj tez tak wpisuje a mowi,ze jestem w kolejnym. jutro mozesz powiedziec ze masz za soba 11 tygodni.jutro rozpoczniesz 12 tc,czyli bedziesz caly tydzien w 12, skonczysz go w przyszlym tygodniu we wtorek i w kolejna srode rozpoczniesz 13 tc.
                    • issisi Re: syna przenosilam, wg. was urodzilam go jednak 09.04.14, 07:53
                      Zapytam koniecznie! I dam znać jak to w końcu jest z tymi tygodniami nieszczęsnymi wink
                      • kattijka Re: syna przenosilam, wg. was urodzilam go jednak 09.04.14, 10:29
                        Ech to tak jakby twierdzić że 2+2=3... Jeśli skończył się jeden tydzień to się skończył i już. Zaczyna się kolejny.
    • issisi Re: Tygodnie ciąży 15.04.14, 21:30
      Dziewczyny!

Byłam dziś na wizycie i raz na zawsze rozwiała ona moje wątpliwości dotyczące tego, jak liczy się tygodnie ciąży. Dziś jestem dokładnie w 11t+6dni i lekarz powiedział, że to ostatni dzień 11 tygodnia. Liczy się skończone tygodnie ciąży. Pozdrawiam!
      • malgosiek2 Re: Tygodnie ciąży 15.04.14, 21:36
        No, przeciez pisałam, że liczą się skończone tygodnie ciąży w położnictwie.
        Czyli jak pisałam to byłaś nadal w 10 tc.
        • issisi Re: Tygodnie ciąży 15.04.14, 22:17
          Tak wink A położna z rozpędzu pisała mi o tydzień wyżej, bo tygodnie zmieniają mi się w środy a wizyty mam we wtorki więc według niej "o jeden dzien nie chodzi". Dziś mam 11+6, więc jutro zaczynam 12tc wink
          • beniusia79 Re: Tygodnie ciąży 16.04.14, 07:49
            czyli jak przekroczysz termin porodu to dalej bedziesz w 40 tc wg. co piszesz?.... nie dzs, konczysz 12 i zaczynasz 13... jak za niedlugo skonczysz 3 miesiac, to tez na poczatku 4 nie bedziesz mowila, ze jestes w 3... ale liczci sobie jak chcecie... nie wiem co ci ten lekarz naopowiadal.. albo go zle zrozumialas.
            • issisi Re: Tygodnie ciąży 16.04.14, 14:24
              Lekarz powiedział wyraźnie "Liczymy skończone tygodnie ciąży, dziś kończy pani 11 tydzień" a był to dokładnie 11t+6d. Nie ma mowy o złym zrozumieniu.
              • beniusia79 dajmy na to, ze to 40 plus 6 16.04.14, 19:19
                dajmy na to, ze to 40 plus 6. czyli wg. twojego lekarza skonczylam dopiero 40 tydzien. to powiedz mi czy juz jestem po terminie czy nie? bardzo mnie ciekawi twoja odpowiedz. hmm. moje ostatnie ciaze, ktore konczylam wlasnie w 40 tygodniu plus 6 dni, przenosilam o 6 dni, takie bylo zdanie i poloznych i lekarzy prowadzacych... hm.... rodzilam wiec juz majac rozpoczety 41 tc, czyli 6 dni po terminie bo ciaza trwa 40 tygodni. 40 plus 6 to juz 41 tydzien....
                • issisi Re: dajmy na to, ze to 40 plus 6 16.04.14, 20:22
                  Ja tylko piszę, co powiedzial mi lekarz, absolutnie nie czuje się ekspertem w tej dziedzinie i nadal mam metlik w glowie, bo każdy co innego mówi. Sama bym chciała, żeby to nie był 12 a juz 13 tydzien, ale w koncu juz nie wiem, jak z tym jest ;/
                • malgosiek2 Re: dajmy na to, ze to 40 plus 6 16.04.14, 23:02
                  Ale 40 tc to nie ciąża przenoszona jeszcze.
                  A i tak masz widełki do 42 tc.
                  Więc jakbyś urodziła w 40+6 to nie jest to jeszcze ciąża przenoszona.
                  Ciąża przenoszona to ok.42 tc.
                  www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,11783855,Ciaza_przenoszona___gdy_porod_sie_opoznia.html
                  pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85%C5%BCa_po_terminie
                  www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/Porod-po-terminie-co-robic-gdy-ciaza-jest-przenoszona_35576.html
                  • e-milia1 ten temat jest juz nudny... 17.04.14, 08:03
                    liczcie sobie jak chcecie i dajcie spokoj.
                    • domiska75 Re: ten temat jest juz nudny... 17.04.14, 10:52
                      A ja z innej beczki: czy wasi lekarze przy wyznaczaniu terminu porodu biorą pod uwagę tylko datę ostatniej @, czy również długość waszych cykli? Ja wiem dokładnie, kiedy miałam owulację (potwierdzoną monitoringiem), a był to mój 19dc.
                      Dziwnie liczycie te daty smile Przecież 3 dni po ostatniej miesiączce jesteśmy już w 1 tygodniu ciąży, a przecież to 0tyg3dni, prawda?
                      • e-milia1 no wlasnie 0t3d to pierwszy tydzien a nie 0.... 17.04.14, 12:52
                        no wlasnie, czyli wg. tego liczenia czyli 0plus3 nie jestesmy wogole w ciazy wg niektorych. ja nie mialam takiego problemu z liczeniem bo w pierwszej ciazy mi wpisywano od razu tydzien rozpoczety. jak przenosilam to stawialam sie na kontrole co dwa dni i ginekolog zawsze wpisywal 41 tc. dopiero jak urodzilam to sie zdziwilam, ze napisali mi w karcie ciazy po porodzie, ze urodzilam w 40t6dni (6 dni przenosilam) wytlumaczono mi, ze urodzilam w 41 tygodniu, ale oni wpisyuja dokladna liczbe tygodni i dni. w drugiej ciazy wpisywano mi (u innego lekarza prowadzacego) tygodnie i dnie-np. 5t6d, ale lekarz mowil, jest pani w 6 tc. tez przenosilam i tez urodzilam w czasie trwania 41 tygodnia, czyli po ukonczeniu pelnych 40 tygodni. teraz jestem w 3 ciazy i jest podobnie. nastepna wizyte mam za 3 tygodnie i wtedy bedzie jakos 29t3d, ale lekarz powiedzial wyraznie-bedzie wtedy pani juz zaczynala 30 tc wiec zaczynamy robic od tej wizyty KTG. dodam, ze mieszkam w Niemczech. co do wyznaczanie terminu porodu. lekarze zawsze brali pod uwage w moim przypadku dlugosc cykli i tym sie kierowali. w tej ciazy jest inaczej bo zaszlam pod koniec cyklu wiec date lekarz wyznaczal na podstawie usg wykonanych do konca 12 tc. inaczej mialabym zupelnie inna date porodu, ktory tylko by narobila zamieszania...
                        • kattijka Re: no wlasnie 0t3d to pierwszy tydzien a nie 0.. 17.04.14, 13:02
                          U mnie też nie brali pod uwagę tego kiedy miałam owulację. Akurat miałam dłuższy cykl i owulacja wystąpiła ok tydzień później. Urodziłam dokładnie tego dnia, który sobie sama obliczyłam, natomiast wg lekarzy było to 8 dni po terminie.
                          • issisi Re: no wlasnie 0t3d to pierwszy tydzien a nie 0.. 17.04.14, 13:08
                            Dla mnie też logiczne jest, że skoro jestem teraz w 12+1 to liczę już jako trzynasty, ale lekarz mówi co innego. To jak, jak z liczeniem przeżytych lat: liczą się te skończone, tak mi mówił. Dziwne to dla mnie i nielogiczne. Dla własnego komfortu mowie, że jestem w 13 a tak naprawde w 12... i w końcu nikt nic nie wie...
                          • e-milia1 Re: no wlasnie 0t3d to pierwszy tydzien a nie 0.. 17.04.14, 13:10
                            moja szwagierka miala taki problem, liczono jej terin od okresu choc kazde usg pokazywalo, ze ciaza jest mlodsza o 2 tygodnie. termin wpisano jej wg ostatniego okresu a po tym terminie wysylano na wywolanie. szwagierka sie postawila i nie poszla na wywolanie, urodzila kilka dni przed terminem z usg.... ja jestem szczesliwa, ze moj gin ustalal date wg. usg bo byla duza rozbieznosc, cos kolo 10 dni...
                            • domiska75 Re: no wlasnie 0t3d to pierwszy tydzien a nie 0.. 17.04.14, 13:33
                              Czyli muszę poczekać na pierwsze USG smile I z tymi tygodniami jest TAK SAMO jak z wiekiem - teraz mam skończone np. 20 lat, więc zaczęłam 21 rok życia. Niemowlak 3-miesięczny jest w PIERWSZYM ROKU ŻYCIA. I tak też oblicza się tygodnie ciąży, robi badania, USG itp.
                              • e-milia1 Re: no wlasnie 0t3d to pierwszy tydzien a nie 0.. 17.04.14, 17:53
                                jak widac roznie lekarze licza. nie wiem jak twoj lekarz podchodzi do tego tematu, ale moj date porodu ustalil mi nieco pozniej, wlasnie po pierwszym lub drugim usg. w pierwszym trymestrze robil mi az 3 razy usg. mam wrazenie, ze on zawsze kieruje sie badaniem usg (ma swietny sprzet) niz miesiaczka. na pierwszy usg bylam pewna, ze zobacze juz pecherzyk i moze serduszko, ku mojemu zaskoczeniu nie bylo prawie nic widac. lekarz uspokoil mnie, ze najwidoczniej do zaplodnienia doszlo pozniej i mam poczekac do kolejnego badani i usg. mial racje. wszystko widoczne bylo nieco pozniej. w pierwszych 2 ciazach lekarze ustatali date wg. miesiaczki, ale wtedy nie bylo rozbieznosci...
                    • malgosiek2 Re: ten temat jest juz nudny... 17.04.14, 21:09
                      big_grin big_grin
                      Nie, ma na co sie obrażać i strzelać focha wink
                      • e-milia1 co masz dlokladnie na mysli malgosiek? 18.04.14, 10:00
                        bo napisalam, ze temat jest nudny? jak widac sa dwie teoria i jaki jest sens dalszej dyskusji?
                        • malgosiek2 Re: co masz dlokladnie na mysli malgosiek? 18.04.14, 15:06
                          Nic nie miałam na myśli.
                          A dyskusji ja raczej nie prowadziłam, bo uznałam, że właśnie nie ma sensu i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka