marijka 24.08.04, 10:47 powinnam podjąć decyzję czy robić czy nie (właściwie tylko z uwagi na wiek), czy któraś z was zrobiła to badanie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izapw Re: amniopunkcja 24.08.04, 11:07 Moja znajoma robiła amniopunkcję ze względu na wykrytą u niej toksoplazmozę. Nie wiem co chcesz wiedzieć o tym badaniu. Izuś & Jurek (36 hbd) Odpowiedz Link Zgłoś
dobroteczka Re: amniopunkcja 24.08.04, 12:52 Do aminopunkcji droga prowadzi przez badanie przesiewowe krwi, jesli ono wykarze ze twoj dzidzius jest zagrozony ZDowna lub innym dopiero wtedy mozesz byc skierowana na te ryzykowne badanie. Ja tez mam skierowanie na przesiewowe ale nie ide, mam 29l (prawie ) jesli sie okarze po tych badaniach ze moze!? cos nie tak to i tak nie usune ani nie ma mozliwosci leczenia chorob genetycznych. Jesli cos naklamalam niech mnie ktos skoryguje. Odpowiedz Link Zgłoś
beatka3 Re: amniopunkcja 25.08.04, 12:55 masz moje poparcie. Gratuluję dzidziusiowi takiej mamy Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: amniopunkcja 24.08.04, 14:17 Ja mialam robione to badanie juz jakis czas temu bo moj maly ma 1.5 roku. Mialam wtedy 30 lat wiec nie ze wzgledu na wiek ale ,zeby sie nie stresowac. Teraz wiem ,ze i tak jest to tylko badanie na podstawowe choroby genetyczne te najczescie wystepujace i wszystkiego nie wykryjesz. A jezeli chodzi o przerwanie ciazy , o ktorym pisala moja przedmowczyni . Ja mysle ,ze chodzi rowniez o przygotowanie sie na przyjecie chorego dziecka. Jesli masz pytanie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
xxara Re: amniopunkcja 24.08.04, 14:59 Ja bylam w podobnej sytuacji, ale dzieki dziewczynom z forum dowiedzialam sie o nieinwazyjnych badaniach prenatalnych i najpierw zrobilam test PAPPA. Teraz czekam na wyniki. Test polega na pobraniu krwi i zrobieniu szczegolowego pomiaru plodu i tzw przeziernosci karku podczas USG. Wykonuje sie je do 13 tygodnia. W drugim trymestrze robi sie test potrojny, ktory w polaczeniu z poprzednim testem Pappa okresla w 90 % prawdopodobienstwo uszkodzen chromosomalnych zespol Downa Turnera i kilka innych. Jesli prawdopodobienstwo wystapienia tych chorob jest mniejsze niz ryzyko uszkodzenia plodu podczas amniopunkcji nie ma sensu kluc brzucha *bolesne i ryzykowne. Przy okazji dziekuje innym forumowiczkom, bo dowiedzialam sie tego od Was a nie od gina (co za bawół!!!!)i w ostatnim momencie zdazylam zrobic to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: amniopunkcja 24.08.04, 15:11 Małe sprostowanie : sam test PAPP-A ma ok. 90-92% skuteczności, a test potrójny (przestarzały i mało spójny) okreslany jest na poziomie 60-68% skuteczności. Jesli więc robiłaś test PAPP-A to nie ma sensu robić testu potrójnego, który może tylko zaburzyć wynik swoją niedokładnością. Poza tym test potrójny charakteryzuje się dużym odsetkiem wyników fałszywie pozytywnych, w niektórych grupach wiekowych dochodzącym nawet do kilkudziesięciu procent !! A wady cewy nerwowej, które są badane podczas testu potrójnego, a nie są badany przy teście PAPP-A w obecnych czasach są bez problemu diagnozowane przy użyciu USG. Odkąd zaczęto stosować test PAPP-A test potrójny powinien byc robiony tylko w sytuacjach gdy na test PAPP-A jest już za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
marijka Re: amniopunkcja 24.08.04, 15:41 badania PPPA nie dają pewności z żadną stronę, nawet jeśli wynik jest OK może się okazać, że niestety nie jest. Pracuję w firmie medycznej (niemedyczna jestem) i rozmawiałam z wieloma lekarzami. Tyle, że ja teraz chyba już bardziej o uczuciach i emocjach niż o medycynie, im łatwo powiedzieć najpewniejsza jest amniopunkcja, a co jeśli badania wykażą ze dziecko jest zdrowe, ale właśnie znajdziemy się w tym jednym procencie? Odpowiedz Link Zgłoś
amania Re: amniopunkcja 24.08.04, 20:45 Przede wszystskim musisz się zastanowić czy wiedza o upośledzeniu dziecka wpłynie na Twoją decyzję o donoszeniu ciąży. Jeśli bierzesz pod uwagę terminację w takim przypadku, to zrób sobie amniopunkcję. Jeśli nie, to się zastanów czy warto robić to badanie. wprawdzie odsetek komplikacji po amnio jest niewieli, ale jednak... A ja życzę Ci, żeby wszystko było w porządku Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: amniopunkcja 25.08.04, 03:51 Wynik amniopunkcji nie zawsze ma decydowac czy utrzymac ciaze czy zakonczyc. Nawet jezeli decyzja Twoja bedzie, ze i tak nie usuniesz to w wypadku wad genetycznych warto o nich wiedziec, zeby np przygotowac specjalistyczna opieke nad noworodkiem, rozgladnac sie za lekarzami-specjalistami np dzieci z zespolem Downa zwykle sa zagrozone wadami serca wiec powinny byc pod opieka kardiologa dzieciego od urodzenia, wczesna diagnoza moze byc krytyczna w pierwszych dniach zycia. Wiedza i douczenie rodzicow jeszcze w ciazy gwarantuje lepsze przygotowanie i lepsza opieke nad dzieckiem z wadami. Nie trzeba od razu zakladac, ze nie zrobie, bo wole nie wiedziec bo i tak nie usune, ale mozna sie lepiej przygotowac do opieki nad dzieckiem specjalnej troski. Ryzyko poronien w wyniku amniopunkcji jezeli jest wykonane w dobrym szpitalu wunosi 0.5-1%, czyli tyle ile ryzyko "spontanicznego" poronienia na tym etapie ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: amniopunkcja 25.08.04, 08:22 Na obecnym etapie medycyny perinatalnej nie istnieje ŻADNE badanie dające pewność, że nienarodzone dziecko jest w pełni zdrowe. Standardowa amniopunkcja bada 4 wady genetyczne i nic poza tym. Aby przeprowadzić bardziej dokładne badania molekularne muszą być wyraźne ukierunkowania "czego mają szukać". A samych wad genetycznych jest ok. 1500, wad wrodzonych następne ok. 3000. Znam dzieci, które miały robioną amniopunkcję podczas ciąży i wyszła O.K., a urodziły się bardzo chore. Tak więc wszystkie dostępne obecnie badania prenatalne dają tylko "przybliżony" obraz zdrowia dziecka. Mając po amniopunkcji pewność, że dziecko nie ma Z. Downa, Z. Edwardsa, Z. Turnera czy Z. Patau zostają Ci już "tylko".... 4496 wady, które nie są diagnozowane podczas standardowej amniopunkcji. Biorąc to pod uwagę i wiedząc, że amniopunkcja jednak wiąże się z ryzykiem (moja koleżanka po amnio poroniła - kariotyp okazał się O.K.) ja zdecydowałam się tylko na badania nieinwazyjne. Życzę dobrych decyzji Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia70 Re: amniopunkcja 25.08.04, 12:32 Nie tylko... Sama jestem po amniopunkcji i na wyniku miałam informację, że dziecko nie ma wad cewy nerwowej (wg poziomu AFP w płynie owodniowym)oraz 100% iwedza na temat płci, ale to dla ciekawości bardziej. Wiem również, że przy odrobinie szczęścia, z pobrane materiału można ustalić grupę krwi dziecka, co w przypadku zagrożonych konfliktem serologicznym ma zasadnicze znaczenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beatka3 Re: amniopunkcja 25.08.04, 12:53 ja nie zrobiłabym tego badania, bo to badanie inwazyjne, a nawet jeśli byłoby coś nie tak to myślę, że i tak bym urodziła. Mam nadzieję, że nigdy nie będę musiała podejmować takiej decyzji Odpowiedz Link Zgłoś
brygida111 Re: amniopunkcja 31.08.04, 20:53 Ja robiłam to badanie tydzień temu. To co przeżyłam przed badaniem wiem tylko ja i napewno moja córeczka Jestem pełna wiary że badanie wyjdzie negatywnie czyli że moje maleństwo bedzie zdrowe. Też bałam sie komplikacji, niby to jest 0,5% ale dla mnie procenty przestały sie liczyć gdy dowiedziałam sie o wadzie serduszka. Zrobiłam to badanie bo chce wiedzieć, a raczej wykluczyćinne wady u mojego dziecka. Ja to badanie zrobiłam w 25 tc Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: amniopunkcja 01.09.04, 09:40 Tez miałam robione inwazyjne badania genetyczne i moje zdanie na ich temat jest takie: po pierwsze są one bardzo stresujące i dość bolące…. Jeśli ktoś sobie planuje ze bada ona podstawa do przerwania ciąży to się myli (no chyba ze zrobi to za granica, albo są jakies ekstremalne przypadki ciężkiego uszkodzenia płodu). Jeśli chodzi Wam o zdrowie dziecka, to jeśli nie ma poważnych powodów by je robić(jakieś choroby genetyczne w rodzinie) to darujcie je sobie. Osobiście (w Polsce) nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś