Dodaj do ulubionych

Poznań Polna amniopunkcja

01.05.17, 17:43
Witam, mam pytanie do mam lub przyszłych mam czy jeśli skończone mam 35 lat i wynik usg oraz krwi przy badaniach prenatalnych jest prawidłowy to czy mogę mimo to uprzeć się i zażądać wykonania amniopunkcji- chodzi mi o szpital na Polnej w Poznaniu.
Jeśli ktoś w ostatnim czasie był na owych badaniach proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dexia Re: Poznań Polna amniopunkcja 02.05.17, 17:50
      Watpie, jest to mimo wszystko ryzykowna procedura i nikt nie wykona amniopunkcji ot tak, szczegolnie tam, u nich nie ma widzimisie pacjentki. A test z krwi to jaki zrobilas, zakladam ze tylko pappa wiec moze lepiej rozwazyc nifty i wtedy masz pewnosc
      • magapa Re: Poznań Polna amniopunkcja 02.05.17, 20:49
        Jestem dopiero przed badaniem, wiem że krew pappa i usg jest standardowe, ale to amniopunkcja daje dopiero pewność, rozumiem że ryzyko ..... Czyli wykonywana jest amniopunkcja przy wskazaniach?
        • dexia Re: Poznań Polna amniopunkcja 02.05.17, 22:07
          Jesli i tak jestes zdecydowana na amnio, to po prostu zadzwon tam i zapytaj, czy wykonuja odplatnie amniopunkcje, bo jak wyniki us i pappa beda ok to na nfz nie ma co liczyc, a bedziesz miec przynajmniej pewna informacje. www.gpsk.am.poznan.pl/poradnie/opisy-poradni/poradnia-usg-i-badan-prenatalnych.html
      • dulcysia00 Re: Poznań Polna amniopunkcja 02.05.17, 22:29
        Nie prawda, wskazaniem do amniopunkcji jest 35+, dobre wyniki usg i pappa nie mają tu znaczenia, jeśli taka jest wola pacjentki i wiek 35 + to badanie się należy.

Ps.czy na Polnej stosują się do tej zasady nie wiem, wiem jakie są zalecenia, nawet jeśliby odmawiali zadzwoń do swojego oddziału NFZ, poproś o podstawę prawną i liste placówek, jeśli będzie w niej Polna, to Twój wiek jest bezwzględnym wskazaniem.
        • magapa Re: Poznań Polna amniopunkcja 04.05.17, 19:04
          Dziękuję za pomoc, ze względu na wiek jednak chciałabym poddać się temu badaniu,
    • mapaswiata1212 Re: Poznań Polna amniopunkcja 05.05.17, 21:32
      Dlaczego z własnej woli chcesz wykonać tak poważne badanie? Skoro wyniki miałaś w porządku. Ja bym nie ryzykowała, amniopunkcja może być nie bezpieczna. Jak już to byś musiała iść do prywatnej kliniki na takie coś. Na polnej na pewno nie zrobią, dlatego, że Ty chcesz.
      • ophelia78 Re: Poznań Polna amniopunkcja 05.05.17, 22:18
        Zrobia bo wiek 35+ jest wskazaniem do amniopunkcji i kobieta jak najbardziej ma do niego prawo. A pytanie po co jest dziwne... Otoz zapewne po to,zeby dowiedziec sie czy z dzieckiem wszystko ok i jesli nie ok to miec szanse na decyzje co do leczenia lib terminacji.
        • prawnik85 Re: Poznań Polna amniopunkcja 05.05.17, 22:43
          Namawiasz kobietę, żeby zabiła swoje własne dziecko??? Sama amniopunkcja niesie ze sobą ryzyko poronienia lub uszkodzenia dziecka. Co ta matka decyduje się szkodzić swojemu własnemu dziecku??
          • ophelia78 Re: Poznań Polna amniopunkcja 05.05.17, 23:41
            Do niczego nie namawiam. Stwierdzam tylko ze amniopunkcja jest badaniem diagnostycznym. Ryzyko poronienia jako powikłanie po amnio wynosi 1%. I wyobraź sobie ze jest wiele kobiet które zdecyduja sie je poniesc bo wola 1% ryzyko ze straca zdrowa ciążę niz ryzyko ze urodza dziecko bardzo chore. Tyle. Kazdy ma prawo do swoich wyborow w tej kwestii. Zalozycielka wątku pytala czy wiek 35+ jest wskazaniem do amnio. Otoz jest. I szpital, ktory ma kontrakt z NFZ ma psi obowiazek jej to badanie wykonac.
          • anlea12 Re: Poznań Polna amniopunkcja 09.05.17, 12:00
            Rób ze SWOIM dzieckiem co uważasz a co jest dozwolone przez prawo.Innym przysługuje to samo prawo do własnych decyzji.
    • socjopatka Re: Poznań Polna amniopunkcja 08.05.17, 17:03
      mozna tez sprobowac NIFTY, ten test jest nowy, dokladny, i nie ma ryzyka poronienia: badanienifty.pl/nifty-a-harmony-czy-istnieje-roznica/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka