Dodaj do ulubionych

ginekolog ideolog

14.12.16, 12:09
Jakoś do tej pory udawało mi się z ginekologami- może dlatego, że od 10 lat byłam wierna jedynemu, mądremu i życiowemu lekarzowi, który wykonywał swoją pracę profesjonalnie. No, ale on jest onkologiem- realistą musi być. A tak się złożyło, że na starość zapotrzebowanie mi się zrobiło na położnika. Polecono mi pana dr z jednego ze znanych warszawskich szpitali. Przeczytałam internet na jego temat- morze entuzjastycznych opinii, że taaaaki milutki i życzliwy, och i ach. Niestety- umknęło mi tych parę złych- że zostawia pacjentkę, gdy wyniki wychodzą źle, szczególnie wtedy, gdy pojawia się podejrzenie wady płodu. Okropność. No ale poszłam. Pan dr faktycznie milusi- świetny kontakt, profesjonalna interpretacja wyników. Do czasu aż z tematów medycznych zeszło na amniopunkcję i ryzyko wady. I się zaczęło:
-on ma pacjentki, które twierdzą, że rodzenie dzieci z zespołem Downa wzbogaca;
- on ma pacjentkę, która oprócz własnego Downa ma jeszcze jednego adoptowanego i jest w związku z tym święta;
- obecna ustawa pozwala na zabijanie dzieci, a przecież takie dziecko z Edwardsem jak pożyje 3 miesiące, to rodzice są uszczęśliwieni na resztę życia
itp itd.
No żesz jasna cholera! Gdzie ja żyję?Ja nie przychodzę do niego po wykład z moralności, tylko żeby mi ciążę ocenił! Co tacy udzie sobie wyobrażają w ogóle? Ja się naprawdę dziwię, że nie ma osobnych poradni dla matek katoliczek. Tam powinni przyjmować tacy lekarze. Skoro są portale dla katolickich singli, turystyka własna, to służbę zdrowia też niech sobie wyodrębnią. A nie normalnych ludzi dobijają tym swoim ideolo.
Najgorsze, że oni zawsze uważają, że głoszą dobrą nowinę i wszyscy powinni im dziękować za te brednie.
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:16
      Oczy by mi zaszły czerwoną mgłą prawdopodobnie. smile A następnie poprosiłabym o poradę oraz odmowę skierowania na badanie na papierze.
    • kouda Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:18
      taaa, ja kiedys bylam u takiego, ktory na prosbe o spirale (mialam juz dzieci) zrobil mi wyklad o jej aborcyjnym dzialaniu i krzyczal ze on ciaz nie usuwa
      glosno krzyczal, wiec jak wychodzilam to sie na mnie cala poczekalnia z niesmakiem patrzyla smile
      i ze to metoda dla ulomnych ludzi z marginesu, bo czlowiek rozumny potrafi sie inaczej zabezpieczyc
      i o ile pamietam to juz byl 21 wiek wink
      • notting_hill Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:29
        Pozostaje opisanie podobnych przypadków na forach dla pacjentów- kto chce, chodzi do ideolo, kto nie chce - wie kogo omijać.

To jest wojna- o kształt społeczeństwa, o jego prawa do decydowania, o pozycję kobiet. Ci, którzy się na takie wizje nie zgadzają, powinni na każdym kroku wyrażać swój sprzeciw za pomocą głosowania nogami.
    • solejrolia Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:21
      Współczuję. To są bardzo trudne i stresujące sytuacje...

I znam to z autopsji:
      w poradni genetycznej trafiłam na dr prolajferkę, przede wszystkim zamieniła mi badanie płodu ze skierowania, na zupełnie inne badanie (które wykonuje się kilka tygodni później!) ,
      i oczywiście strzeliła podobną gadkę, zaproponowała również wizytę w hospicjum perinatalnym.
      Mąż mnie kopnął pod krzesełkiem i dał do zrozumienia, zeby szybko zrobić odwrót. bo u pani dr nie dostaniemy tego, co nam gwarantuje prawo, i szkoda naszego czasu i energii.
      • ichi51e Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 16:38
        Dokladnie. Taki lekarz przede wszystkim sygnalizuje ze nie zna sie na tym z czym pacjent przychodzi. Natychmiast nalezy poszukac innego
    • kaz_nodzieja Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:22
      Tacy ludzie powinni działać najwyżej w przychodniach katolickich.
      P.s. Na starość akurat położnik nie jest potrzebny.
      • niu13 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:34
        Piszę, że na starość, bo pierwsze dziecko miałam jako bardzo młoda kobieta i do głowy mi nie przyszło, żeby genetyką się martwić. A teraz inne czasy- aj waj tych badań można (i trzeba!) robić tyle, że się człowiek gubi. To jeszcze trafia na takiego moralistę od siedmiu boleści. Całe szczęście w tym zdarzeniu, że mam ciążę jak dotąd bez powikłań, bo jakbym trafiła na niego z wątpliwym wynikiem testu potrójnego np. to by mnie chyba załamał ten człowiek.
        • kaz_nodzieja Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:48
          Koniecznie umieść opinię na Znanym Lekarzu. I na forach "ciążowych". Po co inne kobiety mają się denerwować czy tracić niepotrzebnie czas.
          • lauren6 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:59
            Koniecznie!
    • joa66 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:32
      Tak teoretycznie - ciekawe czy można żądać zwroty opłaty (jeżeli to wizyta prywatna) jeżeli lekarz odmawia legalnej usługi z powodów ideologicznych.
      • kaz_nodzieja Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:48
        U większości prywatnych lekarzy płaci się po wizycie.
      • dorotek83 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 14:15
        Mi się zdarzyło, że kiedy moja ginekolog była na urlopie, a potrzebowałam tabletek trafiłam do innego lekarza. I odmówił mi przepisania tabletek, bo nie jestem jego pacjentką, a on nie przepisuje tabletek bez wcześniejszych badań. Miał moją kartę przed sobą, w której były badanie zlecone przez moją lekarkę wcześniej i mimo to odmówił, bo to on nie zlecał tych badań.
        Jako że była to wizyta na opłacana przez firmę, a w ramach rozliczenia dawało się taką żółtą karteczkę, poprosiłam o jej zwrot i poszłam do rejestracji aby odnotowali sobie, że wizyta się nie odbyła. Szlag mnie wtedy trafił, bo straciłam czas, a nie miałam ochoty żeby jeszcze lekarz dostał kasę, za wizytę która tak naprawdę się nie odbyła
        • joa66 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 15:15
          I tak trzeba robić. Ja w innych okolicznościach (raczej zła organizacja/brak kompetencji , nie ideologia) poprosiłam o zwrot pieniędzy. Na początku nie chcieli oddać, bo przecież "byłam w gabinecie". Potem się ugieli.
          • kaz_nodzieja Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 16:16
            Przyznam, że nie znam gabinetu prywatnego w którym płaci się przed odbyciem wizyty. We wszystkich (a trochę zwiedziłam, także z członkami rodziny) płaciło się po. Nawet w przychodni gdzie za pewne badanie (takie ceny akurat tego badania) płaciło się prawie 500 zł i też byliśmy pierwszy raz.
            • thea19 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 16:18
              chodzisz z czlonkami rodziny do gina? zaiste, interesujace.
              • kaz_nodzieja Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 16:29
                Do innych specjalistów. Dlaczego akurat ginekolog ma brać przed wizytą (strzelam, taka wizyta to maksymalnie do 200 zł), a inny prywatny lekarz w dodatku robiący badanie za ok. 500 zł bierze po? Tak samo w gabinecie neurologa czy USG brzucha, wszędzie płatność po. Neurolog potrafi nawet 45 minut poświęcić na pacjenta. Jego czas jest mniej warty niż ginekologa, więc ryzykuje ewentualny brak płatności? Czy o co chodzi?
                A może kobiety w ciąży uważają, że wszystko im się należy za darmo więc zdesperowani lekarzy wprowadzili akurat w takich gabinetach płatność przed wizytą? big_grin
    • edelstein Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 12:34
      Trzeba bylo mu powiedziec co myslisz.
    • niu13 Re: moja odpowiedź: panie doktorze, ale nie jeste 14.12.16, 12:56
      Nie przyszłoby mi nawet na myśl, żeby używać takich sformułowań.
      Widocznie takie skojarzenia tylko u prawomyślnych występują.
    • lauren6 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 13:02
      Dlatego ja czytanie opinii zaczynam od tych złych.
      • niu13 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 13:11
        Poraża mnie również ostatnio dokonane odkrycie, że środowiska prolife traktują już samo badanie kariotypu jako wstęp do aborcjonizmu. Takie zaściankowe- "gówna nie tykać, bo jeszcze problem się zrobi". Ja rozumiem, że genetyka sama w sobie jest zaprzeczeniem kreacjonizmu, ale nie zdawałam sobie sprawy, jakimi poglądami się w tym kraju szasta.
        • lauren6 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 13:25
          Taki mamy klimat.
        • magic.marker Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 16:30
          Niu, ostatnio głośna była sprawa kobiety, której sześciu lekarzy robiło USG w czasie ciąży i żaden nawet nie zająknął się, że płód nie ma kończyn. Żaden.
          • kaz_nodzieja Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 17:36
            Nie dostała wydruku z USG płodu/dziecka (co kto woli)?
      • redheadfreaq Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 14:35
        Ja też. Z peanów "na cześć" z reguły nic nie wynika, a z negatywów dowiedzieć się można baaaardzo ciekawych rzeczy.
    • cichadziewuszka Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 13:48
      Współczuję. Pan powinien był zdecydować się na sutannę, a nie fartuch lekarski. Uciekałabym od takiego lekarza gdzie pieprz rośnie.
    • paskudek1 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 13:59
      serdecznie współczuję przeżyć ale mam pytanie - czy powiedziałaś mu choć część z tego co napisałaś tutaj?
      • cichadziewuszka Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 14:21
        Z pewnymi ludźmi nie ma sensu dyskutować, a niu13 w swoim stanie nie powinna się narażać na awantury i stres.
    • wapaha Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 14:17
      Mój obecny ginekolog jest moim już ładnych parę lat , ale na ostatniej wizycie w zeszłym tygodniu zapytałam wprost o jego zapatrywania wobec tego, co politycznie się w Polsce dzieje. Powiedział, że on został tak nauczony, by kierować się przede wszystkim wiedzą. Że usuwania ciąż nie lubi, ale nie widzi przeciwskazań by wypisywać recepty na tabletki antykoncepcyjne. I git.
      Ale swojądrogą to jakiś matrix, by na wizycie u ginekologa pytać o stanowisko polityczne..
      uncertain
      • mozambique Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 14:23
        tzra byc pzrewidującycm , mozliwe ze za pól roku , po nocnym podpisaniu ustawy , za cos takeigo gin pójdzie do pieridla
        • niu13 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 14:37
          Nie zgadzam się z poglądem, że powinnam mu to wszystko co tu opisałam wygarnąć. Po pierwsze dlatego, że to była naprawdę udana wizyta i pomimo tych kuriozalnych wstawek o dzieciach upośledzonych lekarz medycznie się wykazał. Po drugie dlatego, że jest nadmiernie gadatliwy, a ja nie miałam ani czasu ani nerwów na wchodzenie z nim w dyskusje światopoglądowe. I po trzecie wreszcie dlatego, że tego typu poglądów w człowieku nie zmieni nic. Po co się szarpać- jako pacjent/ klient po prostu zmieniam w takiej sytuacji usługodawcę. Za takie kazania nie muszę płacić.
          • jdylag75 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 15:11
            Gościowi poglądów nie zmienisz, nie musisz na nikogo naskakiwać i robić wykładów, ale być może po Twojej uwadze by zachowywał się profesjonalnie i nie plotkował o innych pacjentach, co profesjonalne nie jest, przestałby gadać, tylko zająłby się swoją robotą, o co tobie i innym, nieprawdaż, chodzi. Ale najlepiej się nie odezwać. Potem wszyscy się dziwią że pełno jest nadużyć na świecie.
            Raczej nie- nie chciałaś sie szarpać tylko nie miałaś odwagi się odezwać.
            • niu13 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 15:22
              Możliwe, że nie miałam odwagi. Dyskusje z twardogłowymi doprowadzają mnie do bezsilnej rozpaczy. W dodatku to lekarz, jest jakiś odgórny dystans w relacji pacjent-lekarz. Tak, pewnie masz rację.
              • jdylag75 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 15:29
                Nie jest to łatwe, ale warto ćwiczyć. Nie sztuka ulewać sobie w internecie, to nie trafia do adresatów. Z doświadczenia własnego wiem, że po zwróceniu uwagi takie osoby się reflektują i zachowują poprawnie, a nie obrażają.
                • kaz_nodzieja Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 16:20
                  Osobo gadatliwym ciężko wejść w słowo/zdanie. Trudno, stało się. Jest jeszcze wyjście. Napisać maila na adres lekarza lub danej przychodni wyjaśniającego dlaczego ta wizyta jest ostatnia plus informującego, że znajomym będzie się odradzać.
                  • jdylag75 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 16:31
                    Pomysł b. ok, ale na pewno autorka wątku się nie zdecyduje - bo to mogłoby wymagać konfrontacji, a tak pogada, pogada bez konsekwencji, laski jej przyklasną a doktor jak był w nieświadomości tak będzie. A potem pójdzie do niego kolejna, znowu wysłucha swoje, oburzy się na forum, laski jej przyklasną i tak się to kręci, a facet przytula kasę za wizyty i głosi dobrą nowinę ubogacając kolejne pacjentki.
            • maadzik3 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 15:50
              a ja widzę również plus jego nadmiernej gadatliwości - od razu wiadomo z kim się ma (światopoglądowo) do czynienia i nie trzeba na wczoraj szukać lekarza który da skierowanie na amnio. Można go spokojnie poszukać
              Co nie zmienia faktu że pan zachował się bardzo nieprofesjonalnie.
    • rosapulchra-0 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 15:38
      Mozesz wyjaśnić:
      własnego Downa ma jeszcze jednego adoptowanego ?
      • thea19 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 15:58
        az tak niekumata jestes?
    • kozica111 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 15:57
      A jakby ci sie wnuk z zespołem downa urodził, bo w końcu nie wiesz jak beda decydować twoje dzieci to jak będziesz mówić; mam wnuka downa, córka/syn maja swojego downa, zapisaliśmy naszego downa do przedszkola? Jak to będziesz formułować?
      • kaz_nodzieja Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 16:23
        Gdy nadejdzie czas na wnuki medycyna tak pójdzie naprzód, że ZD (a może jeszcze i inne wady, na daną chwilę jeszcze niewykrywalne) będzie się diagnozować w pierwszym miesiącu ciąży, prostym badaniem z krwi. Zresztą już teraz są takie testy, ale za granicą i obecnie sporo płatne. Diagnozują ZD już chyba od 8 tygodnia.
        • kozica111 Re: ginekolog ideolog 14.12.16, 17:35
          A................co to zmienia? Wczesna diagnoza wpływa na język?
    • turzyca Prosze, piszcie o tym 14.12.16, 16:06
      Napiszcie opinie na znanymlekarzu czy gdziekolwiek indziej, gdzie sie da trafic. Nie musi byc negatywna, moze byc pozytywna, ze zdania "lekarz kladzie duzy nacisk na wsparcie w doszeniu ciazy takze w przypadku wad terminalnych" czy "lekarz ma swiadomosc wad mechanicznych metod antykoncepcyjnych i udziela pelnego wsparcia w zakresie naturalnych metod planowania rodziny" kazdy wyczyta to, co dla niego wazne. Ale to sa naprawde istotne kwestie, niech kobiety moga swiadomie decydowac, do kogo ida.
      • kaz_nodzieja Re: Prosze, piszcie o tym 14.12.16, 16:24
        Lepiej (jeżeli jest tam taka opcja) neutralny. Jak pełno jest tam pozytywów (o czym sama pisała) to jakiejś pacjentce nie będzie się chciało czytać kolejnej pozytywnej recenzji.
        • niu13 Re: Prosze, piszcie o tym 14.12.16, 16:49
          Tam jest skala ocen 1-5.
          Poza tym nie rozumiem dlaczego są osoby które uznają fora internetowe za wstęp do zmian rzeczywistości. Niech sobie taki lekarz leczy pacjentki z odpowiednim światopoglądem, mnie ten człowiek oburzył i nie będę jego pacjentką. Wątek ku przestrodze
          • ola_dom Re: Prosze, piszcie o tym 14.12.16, 17:03
            niu13 napisał(a):

> Tam jest skala ocen 1-5.
            > Poza tym nie rozumiem dlaczego są osoby które uznają fora internetowe za wstęp
            > do zmian rzeczywistości.

Jak się wieść w internetach rozniesie, to mniej pacjentek może trafić do owego. Sama przecież sprawdzałaś opinie o nim.
            Warto zrobić COKOLWIEK. Tak, jak tu napisałaś, tak napisz to pod jego nazwiskiem.
            Nie żądam, ani nawet nie oczekuję od ciężarnej, żeby wdawała się w dyskusję z takim typem, jeśli ta dyskusja miałaby być dla niej jakkolwiek nieprzyjemna. Ale jeśli możesz wystawić komentarz, o jakim pisała turzyca - to zrobisz bardzo wiele.
            A poza zmianą taką, że może mniej pacjentek trafi do oszołoma, Twój komentarz ośmieli inne pacjentki do opisywania lekarzy np. w taki sposób.
            A może wydarzą się jeszcze inne zmiany, o których nie mamy teraz nawet pojęcia.
            Pewne jest tylko, że jeśli nic nie zrobisz, to na pewno nic się nie stanie.
          • turzyca Re: Prosze, piszcie o tym 14.12.16, 17:32
            Hmm, dlaczego uznaje forum interntowe za wstep do zmian? Bo juz raz forum gazetowe zmienilo rzeczywistosc. Nic sie nie zmieni, jesli nic nie zmienimy. Jesli napiszesz w recenzjach lekarza dokladnie to, co tu napisalas - a mozesz to zrobic w sposob bardzo uprzejmu, wrecz pochwalny, nie musisz sie narazac na riposte lekarza - to pomozesz wielu osobom. Zarowno tym, ktore podzielaja Twoj swiatopoglad, jak i tym o odmiennym, mialam znajoma, ktora wlasnie takiego lekarza szukala. Nie namawiam Cie, zebys szczegolnie teraz w ciazy, jakkolwiek walczyla z lekarzem, ale zebys zaoszczedzila innym swoich przezyc. Niestety ten watek takiej roli nie spelnia, bo nadal nie wiadomo, o jakiego lekarza chodzi. O tym ze zjawisko istnieje, to chyba wszyscy wiedza, ale trzeba z nim jakos walczyc, a taka bronia moze byc tylko wiedza. Nie sugeruje nawet, zebys opisala lekarza z imienia i nazwiska tutaj, ale zebys opublikowala krotka uwage o nim na odpowiednich portalach i dala innym ciezarnym skorzystac ze swojej wiedzy. To jest jedyna metoda, zeby nie zostac zagnana w ciemny kat. A jak Ty teraz zaczniesz dobra praktyke, to moze przed porodem doczytasz, ze np. polozna, nad ktora sie zastanawiasz, forsuje praktyki, ktore dla Ciebie sa nieakceptowalne. Zacznij, prosze.
          • turzyca Re: Prosze, piszcie o tym 14.12.16, 17:32
            Hmm, dlaczego uznaje forum interntowe za wstep do zmian? Bo juz raz forum gazetowe zmienilo rzeczywistosc. Nic sie nie zmieni, jesli nic nie zmienimy. Jesli napiszesz w recenzjach lekarza dokladnie to, co tu napisalas - a mozesz to zrobic w sposob bardzo uprzejmu, wrecz pochwalny, nie musisz sie narazac na riposte lekarza - to pomozesz wielu osobom. Zarowno tym, ktore podzielaja Twoj swiatopoglad, jak i tym o odmiennym, mialam znajoma, ktora wlasnie takiego lekarza szukala. Nie namawiam Cie, zebys szczegolnie teraz w ciazy, jakkolwiek walczyla z lekarzem, ale zebys zaoszczedzila innym swoich przezyc. Niestety ten watek takiej roli nie spelnia, bo nadal nie wiadomo, o jakiego lekarza chodzi. O tym ze zjawisko istnieje, to chyba wszyscy wiedza, ale trzeba z nim jakos walczyc, a taka bronia moze byc tylko wiedza. Nie sugeruje nawet, zebys opisala lekarza z imienia i nazwiska tutaj, ale zebys opublikowala krotka uwage o nim na odpowiednich portalach i dala innym ciezarnym skorzystac ze swojej wiedzy. To jest jedyna metoda, zeby nie zostac zagnana w ciemny kat. A jak Ty teraz zaczniesz dobra praktyke, to moze przed porodem doczytasz, ze np. polozna, nad ktora sie zastanawiasz, forsuje praktyki, ktore dla Ciebie sa nieakceptowalne. Zacznij, prosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka