Dodaj do ulubionych

Za duża główka na USG

25.08.04, 19:44
Byłam dzisiaj na USG,(33tc 4 dni) wszystko jest dobrze, ale zaniepokoił mnie
jeden szczegół, podobno główka jest dość duża, BPD - 9.1. Trochę się
martwię, czy to oznacza ze poród może być trudny? A wy, jakie macie wyniki
USG, czy muszę martwić? Napiszcie coś...
Obserwuj wątek
    • mama38 Re: Za duża główka na USG 25.08.04, 21:19
      Dusia zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20515
      Pozdrawiam
      Ania
    • agatadr1 Re: Za duża główka na USG 25.08.04, 22:03
      Dusia,
      przede wszystkim NIE WCHODŹ NA ŻADNE STRONY POLECANE PRZEZ POPRZEDNICZKĘ
      (oczywiście wierzę w jej dobre chęci)!!!! Bez sensu jest śledzenie literatury o
      problemach,chorobach i zagrożeniach w okresie ciąży!!
      Nie wiem, co oznacza taki a nie inny rozmiar główki Twego Dzidziulka.Myślę, że
      duża główka to po prostu duża główka i już. Ja robiłam sobie USG 2 tygodnie
      temu (31 tydz. ciąży)i lekarz powiedział, że Antek jest dużym chłopczykiem,
      waga 2 kg. Spytałam do ilu jeszcze może dociągnąć, usłyszałam że do 4 kg, ale
      tak naprawdę teraz następuje największy przyrost wagi i nie wiadomo jak będzie
      dalej. Nie martw się niepotrzebnie. Lekarz pewnie powiedziałby jakby to mogło
      być źródłem niepokoju. Skonsultuj się z lekarzem prowadzącym, na pewno Cię
      uspokoi i pokręci głową "Ach, te kobiety w ciąży ze swoimi urojeniami i obawami.
      Trzymaj się ciepło i myśl pozytywnie, to na pewno możesz aktualne zrobić dla
      swojego dziecka !!! Agata.
    • izapw Re: Za duża główka na USG 26.08.04, 06:51
      Cześć!
      Byłam na USG dokładnie tego samego dnia trwania ciąży co Ty i u mojego malucha
      BPD=8,7. Aparat zinterpretował ten rozmiar jako odpowiadający 33.0 hbd.
      Z przeglądania stron z prawidłowymi wymiarami USG wiem jednak, że te normy są
      bardzo różne i dopuszczają +/- 21 dni.
      Swoją drogą badanie USG potrafi być niedokładne (powtórzone w 35.1 hbd u mnie
      pokazało BPD=8,68!!! - robił inny lekarz na innym aparacie).
      A jeśli rzeczywiście główka jest trochę większa to dlatego, że maluszek
      kształtuje teraz swoje indywidualne cechy wyglądu i, jak każdy człowiek, może
      mieć krótsze nóżki lub większy brzuszek... Dzieciaczki w brzuchu nie rosną
      równo, a proporcje poszczególne części ich ciałek też się nie muszą być idealne.
      Nie ma się czym martwić smile
      Izuś & Jerzyk (36 hbd)
    • betty_boop Re: Za duża główka na USG 26.08.04, 10:25
      Chcę Ciebie pocieszyć, a przy okazji pocieszam się dzięki Tobie. Twój przypadek
      tylko potwierdza to, co sama "odkryłam". Jeszcze niedawno wariowałam, gdy
      usłyszałam, że główka dziecka jest dość mała. Oczywiście ryłam w necie w
      poszukiwaniu odpowiedzi, co to może znaczyć. Dziś już wiem, że odstępstwa BPD
      (główki) od FL (nóżki) różnią się czasem albo w jedną albo w drugą stronę i że
      to taka uroda dzidzi. Ważne, żeby rosła. Nie ma czym się stresować, mówi Ci to
      hipochondryczka i panikara, która bardzo łatwo się nakręca smile

Mam tylko jedno pytanie, o co chodziło koleżance, która skierowała Dusię na
      forum o trudnej ciąży, nie znalazłam żadnej analogii między tym a tamtymi
      postami. Będę wdzięczna za udzielenie odpowiedzi.
      Ania 34tc.
    • borowina75 Re: Za duża główka na USG 26.08.04, 17:53
      w pierwszej ciązy na USG moja córeczka zawsze miała troche za dużą główkę w
      stosunku do reszty, a zwłaszcza do długości kości udowej. Urodziła się naprawde
      bardzo proporcjonalna, a nawet główkę miała centylowo mniejszą w stosunku do
      wagi i długości...
      Teraz jestem w 33 tyg. drugiej ciązy i zrobione tydzień temu USG znowu
      pokazało, że główka jest o jakieś półtora tygodnia większa od reszty.
      Ale tym razem nie zamierzam sie tym przejmować nic a nic
      Za dwa miesiące wszystko się wyjaśni smile
    • kamea18 Re: Za duża główka na USG 26.08.04, 18:14
      Tez cię pocieszę, mojemu maleństwu również na USG wychodziła duża główka, i z
      kazdym badaniem ta różnica rosła. Urodziło się słodkie maleństwo bardzo
      proporcjonalne, a powiedziałabym ,że w porówaniu z innymi niemowlakami miała
      nawet nieco mniejsza główkę. Naprawdę nie ma sie czym przejmować, to wszystko
      zależy przecież od precyzji urządzenia i lekarza, który dokonuje pomiarów.
      Jeden milimetr na ekranie monitora może oznaczać nawet różnicę tygodni.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka