muszka61 17.12.06, 10:40 niepokoją mnie plotki, iż r. zamierza wykupić parę stron w pulsie p., miast wydawać własne pisemko ... - czy dio nie wystarczy juz tylko słomin? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrzacy.z.boku Re: puls p. 17.12.06, 12:13 muszka61 napisała: > niepokoją mnie plotki, iż r. zamierza wykupić parę stron w pulsie p., miast > wydawać własne pisemko ... - czy dio nie wystarczy juz tylko słomin? ---- *a co masz na mysli piszac "wlasne pisemko"? Odpowiedz Link
muszka61 Re: puls p. 17.12.06, 17:06 samorządowe, gminne jak do tej pory a nie kilka kolumn wykupionych w dom i ogród Odpowiedz Link
halibutt Re: puls p. 17.12.06, 17:58 Przykro mi Muszko, ale jesteś w błędzie. Puls nie ma nic wspólnego z Domem i Ogrodem, poza faktem, że raz o nich pisaliśmy. Ani nas nie finansują, ani do nas nie dzwonią, ani nawet jak dotąd nie chcieli się u nas zareklamować (a pytaliśmy, a jakże). A cała sprawa z propozycją wykupienia kilku stron na naszych łamach jest zupełnie czysta: zgodnie z ustawami samorząd musi publikować niektóre rzeczy na łamach prasy lokalnej. Wykupić kilka stron u nas jest zwyczajnie taniej niż zatrudniać nowego rzecznika i płacić mu parę tysięcy za wydawanie własnego Kuriera. To się opłaca obu stronom, bo my mamy reklamy, a gmina ma z głowy koszty wydawania gazety, łamania, grafików, opłacania drukarni, kolportażu itd. Ale jeśli radni uznają, że propozycja jest niedobra, to świat się nie zawali, a i Puls od tego nie splajtuje Odpowiedz Link
adatoniewypada5 Re: puls p. 18.12.06, 08:38 A czy my mieszkańcy Raszyna mamy jeszcze coś do powiedzenia w tej kwestii? Przecież radni to marionetki.Nie można publikować w prasie np pruszkowskiej.Przecież należymy do powiatu Pruszków .Wyrażam sprzeciw przeciwko publikacji w Pulsie ,który został "stworzony" do tych celów . Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: puls p. 18.12.06, 16:12 ada,dlaczego nie zostalas radna?marnujesz swoj potencjal... Odpowiedz Link
halibutt Re: puls p. 18.12.06, 16:59 Żeby było jasne, nikomu nie zależy na żadnych przekrętach. Na tyle, na ile się orientuję, takie sprawy i tak załatwia się za pomocą konkursu. Jeśli radni się zgodzą i takowy zostanie ogłoszony, będzie się mogła zgłosić dowolna z lokalnych gazet. Choćby pruszkowski WPR (świetny, choć do Raszyna raczej nie dociera), albo piaseczyńskie Południe (też niezłe, choć jak na mój gust trochę zbyt uległe wobec władz), czy nawet południowowarszawskie Południe i Pasmo. Mamy w okolicy więcej lokalnych pism? Tygodników chyba nie, ale są miesięczniki. Podejrzewam, że nawet osławione Fakty Raszyńskie będą mogły wystartować (moim skromnym zdaniem nie byłby to najlepszy wybór, ale co ja tam wiem), że o Nad Raszynką (świetne felietony) nie wspomnę. Wszystko kwestia zdefiniowania odpowiedniego zapytania ofertowego. Puls jest jedynym tygodnikiem lokalnym w okolicy i bodaj jedynym na podobnym poziomie edycyjnym (poziom merytoryczny nie mnie oceniać), więc na pewno byłby mocną kandydaturą. Ale jeśli WPR czy Południe przedstawi lepszą ofertę - czemu nie mieliby podpisać umowy z gminą? Aha, tytułem wyjaśnienia: Puls nie powstał ani po to, żeby wpłynąć na wynik wyborów, ani nie po to, by wspierać (albo nie) jakiegokolwiek z kandydatów w wyborach (wspieraliśmy wszystkich po równo, tylko jeden odmówił jakichkolwiek kontaktów z nami i zabronił gminnym urzędnikom wypowiadania się dla nas), ani nie po to, by forsować zdanie Domu i Ogrodu. Nie powstał też (trzy miesiące temu!) po to, by ogłaszała się w nim gmina. Z mojej perspektywy (jestem tylko jednym z dziennikarzy) Puls powstał po to, bym miał z czego opłacić studia, by kolega Przemek miał za co kupić sobie nowy aparat, by Norbert dorobił się wreszcie lepszego komputera - itd. Słowem - Puls Raszyna powstał dla reklamodawców - i taka jest (smutna?) prawda. Jest to najczystszy z możliwych układów: staramy się robić dobrą gazetę, by ludzie chcieli się u nas reklamować. I niespecjalnie robi nam różnicę, czy reklamujemy salon samochodowy, salę balową, usługi szewca, czy ogłasza się u nas ta czy inna gmina. Nie ma co doszukiwać się tutaj dodatkowych znaczeń i drugiego dna: pracujemy dla przyjemności, ale też dla pieniędzy. Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: puls p. 18.12.06, 19:27 mysle halibutt,ze kto chce ,to twoje slowa zrozumie... ---- *ale niektorym bedzie sie zacieralo... Odpowiedz Link
klara993 Re: puls p. 19.12.06, 12:23 dobrze,że po 12 latach r. wpadł na genialny pomysł znowu zarobią nasi... w taki niewinny sposób jak to u oszczędnego przez 12 lat r. Odpowiedz Link
klara993 Re: puls p. 19.12.06, 12:24 to dlaczego po wyborach nie dostałam ani jednego pulsa a przed dwa razy w tygodniu...czysta reklama tylko kogo? Odpowiedz Link
patrzacy.z.boku Re: puls p. 19.12.06, 17:20 klaro,ja tez sie denerwuje,ze ostatnio kurier wychodzil prawie codziennie...a i taka gazeta fakt tez...i inne...proponuje,zeby oglosic jakies wybory... Odpowiedz Link
ziggyksiazek Re: puls p. 19.12.06, 21:36 fakt gazeta wychodzi codziennie, podobno nawet z psem na spacer Odpowiedz Link
halibutt Re: puls p. 20.12.06, 13:41 klara993 napisała: > to dlaczego po wyborach nie dostałam ani jednego pulsa a przed dwa razy w > tygodniu...czysta reklama tylko kogo? No i znowu prozaiczne wyjaśnienie tego, co można przedstawić w kategoriach spisku: ósmy i dziewiąty numer zostały złożone na poczcie do dystrybucji, wszystko zostało opłacone i... pani kierowniczka zdecydowała, że nie będzie ich kolportować, mimo podpisanej umowy. Najpierw ot tak, dla własnego widzimisię (plotek powtarzał nie będę, choć kilka prawdopodobnych wyjaśnień jej motywów słyszałem), a później tłumaczyła to strajkiem listonoszy (mimo iż ten zaczął się dobry tydzień po tym, jak siódmy numer powinien był trafić do czytelników). Znalezienie nowego kolportera też trochę zajęło, dlatego ósmy i dziewiąty numer dotarły do czytelników z opóźnieniem - i za jednym zamachem. Przy dziesiątym znów zmieniliśmy kolportera, tym razem - miejmy nadzieję - już na stałe. Jedenasty już jest w dystrybucji, dwunasty w przygotowaniu. Znów będzie nieco opóźniony ze względu na święta i nowy rok, dlatego do dystrybucji pójdzie dopiero w pierwszy weekend stycznia. Kolejny, trzynasty numer planujemy wydać już normalnie. To tyle jeśli chodzi o długie wyjaśnienie. Jeśli zaś chodzi o krótką odpowiedź na Twoje pytanie czemu po wyborach nie dostałaś ani jednego numeru - zapewne chodzi o jakieś niedociągnięcia którejś z firm kolportujących powyborcze Pulsy. W jakiej części gminy mieszkasz? Przy jakiej ulicy? Wyślij mi, proszę, jakieś namiary na siebie (mejl i telefon do mnie dostępne są na stronie Pulsu), zmyję głowę komu trzeba i postaram się, by to się więcej nie powtórzyło. Pozdrawiam Odpowiedz Link
halibutt Re: puls p. 20.12.06, 13:49 Aha, zapomniałem dodać, że wszystkie teksty są już dostępne na stronie Pulsu (www.pulsraszyna.waw.pl), i wszystkie kolejne numery Pulsu Raszyna w formacie .pdf można pobrać stąd: www.pulsraszyna.waw.pl/?page_id=50 Odpowiedz Link
j.aranowski Re: puls p. 20.12.06, 16:21 Do mojej skrzynki nie trafił jak dotąd ani jeden numer Pulsu! Podobnie z resztą jak do części mieszkańców Dawid i Dawid Bankowych. O nas zawsze wszyscy zapominają. Akurat w tym przypadku wyjaśnienie jest proste, podlegamy pod pocztę Warszawa a nie Raszyn. Czemu jednak te ostatnie numery nie dotarły, skoro zmieniliście dystrybutora? Odpowiedz Link
red.pdb Re: puls p. 20.12.06, 18:19 Tak to bywa i często notujemy problemy z tym. Jesteśmy na etapie testów i będziemy zwracać baczną uwagę na temat tego, gdzie dochodzimy, a gdzie nie. Dzięki za informacje - wszystkie takie uwzględniamy pozdrawiam Odpowiedz Link