kaska_8888 31.08.04, 16:03 Kiedy on wystepuje? jezeli sa te same grupy krwi??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot26 Re: Do konfliktu krwi:) 31.08.04, 16:08 No jak sa te same, to czemu ma wystapic? Konflikt wystepuje, jezeli dziecko ma grupe krwi Rh+ (czyli ma czynnik Rh), a matka Rh- (czyli tego czynnika nie ma). Rzadko wystepuje w pierwszej ciazy, w drugiej bywa niebezpiecznie. Jezeli krew dziecka dostanie sie do krwoobiegu matki, ten zaczyna traktowac dziecko jako cialo obce i zwalczac jak bakterie czy wirusy. Wtedy niezbedne jest przetoczenie krwi dziecku zaraz po urodzeniu - aby usunac przeciwciala, ktore moglyby niszczyc jego komorki. Odpowiedz Link Zgłoś
zapytajnick Re: Do konfliktu krwi:) 31.08.04, 18:28 Po pierwsze, zeby taki konflik powstal tata musi miec grupe kwi Rh+. Jesli ma Rh- to nie ma zadnego ryzyka. Jesli chodzi o uklad ABO to nie ma znaczenia. My z mezem mamy wlasnie ten konfikt. Ja mam grupe 0- a maz AB+. Jesli nasze 37 tygodniowe dziecko ma Rh-, czyli odziedziczy po mnie to nie ma zadnego problemu, jesli oddziedziczy po tacie to wtedy moze byc problem, ale nie musi. Ryzyko konfiktu serologicznego jest tylko wtedy, kiedy krew dziecka (Rh+), przedostanie sie do kwiobiegu matki (Rh-). Najczesciej jest to przy porodzie, na przyklad cesarkie ciecie. Wtedy matka zaczyna produkowac przeciwciala, ktore niszcza obe ciala dziecka czyli Rh+. Po porodzie jest badana krew matki, jesli sa przeciwciala w krwobiegu to daja zastrzyk i po klopocie. Pierwsza, druga, czy szosta ciaza to nie ma znaczenia. Zagrozenie czy ryzyko jakiekolwek jest prawie takie same jak przy kazdej innej ciazy, bez tego konfliktu. Trzeba tylko pamietac, zeby zbadali krew po porodzie i ewentualnie dali odpowiedni zastrzyk. to na tyle, wiecej i szczegolow to na przyklad na stronie; www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=648 pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś