Dodaj do ulubionych

Do konfliktu krwi:)

31.08.04, 16:03
Kiedy on wystepuje? jezeli sa te same grupy krwi???
Obserwuj wątek
    • kot26 Re: Do konfliktu krwi:) 31.08.04, 16:08
      No jak sa te same, to czemu ma wystapic? Konflikt wystepuje, jezeli dziecko ma
      grupe krwi Rh+ (czyli ma czynnik Rh), a matka Rh- (czyli tego czynnika nie ma).
      Rzadko wystepuje w pierwszej ciazy, w drugiej bywa niebezpiecznie. Jezeli krew
      dziecka dostanie sie do krwoobiegu matki, ten zaczyna traktowac dziecko jako
      cialo obce i zwalczac jak bakterie czy wirusy. Wtedy niezbedne jest przetoczenie
      krwi dziecku zaraz po urodzeniu - aby usunac przeciwciala, ktore moglyby
      niszczyc jego komorki.
    • zapytajnick Re: Do konfliktu krwi:) 31.08.04, 18:28
      Po pierwsze, zeby taki konflik powstal tata musi miec grupe kwi Rh+. Jesli ma
      Rh- to nie ma zadnego ryzyka.
      Jesli chodzi o uklad ABO to nie ma znaczenia.

My z mezem mamy wlasnie ten konfikt.
      Ja mam grupe 0- a maz AB+. Jesli nasze 37 tygodniowe dziecko ma Rh-, czyli
      odziedziczy po mnie to nie ma zadnego problemu, jesli oddziedziczy po tacie to
      wtedy moze byc problem, ale nie musi.
      Ryzyko konfiktu serologicznego jest tylko wtedy, kiedy krew dziecka (Rh+),
      przedostanie sie do kwiobiegu matki (Rh-). Najczesciej jest to przy porodzie,
      na przyklad cesarkie ciecie. Wtedy matka zaczyna produkowac przeciwciala, ktore
      niszcza obe ciala dziecka czyli Rh+.
      Po porodzie jest badana krew matki, jesli sa przeciwciala w krwobiegu to daja
      zastrzyk i po klopocie.
      Pierwsza, druga, czy szosta ciaza to nie ma znaczenia. Zagrozenie czy ryzyko
      jakiekolwek jest prawie takie same jak przy kazdej innej ciazy, bez tego
      konfliktu.
      Trzeba tylko pamietac, zeby zbadali krew po porodzie i ewentualnie dali
      odpowiedni zastrzyk.

to na tyle, wiecej i szczegolow to na przyklad na stronie;
      www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=648
      pozdrawiam
      Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka