Dodaj do ulubionych

Dziś zrobiłam B-hCG!!!

03.09.04, 15:50
Witajcie!
Skorzystałam z Waszej rady i zrobiłam dzisiaj badanie krwi na obecność beta
HCG. Te panie były na tyle miłe, że napisały mi normy. Podam je:
4tyg. 4700 - 132800
5tyg. 3660 - 134000
6tyg. 22600 - 135000
7tyg. 44800 - 148600 itd.
U mnie ten poziom jest 43100.
Poszłam z tym wynikiem na oddział ginekologiczny. Tak się złożyło, że akurat
miała dyżur moja lekarka. Pokazałam jej. powiedziała że wynik jest bardzo
dobry, ale on nic jej nie daje. Wytłumaczyła, że hromon ten nie jes6t
produkowany przez zarodek, a przez kosmówkę. czyli dziecko może być martwe, a
kosmówka jeszcze funkcjonuje. Nie rozumię jej. Tak ją szanowałam, a Ona nie
daje mi nawet nadziei. Powiedziała mi na dodatek, że dla niej to wyszukane
przez drugiego lekarza tętno, było moim tętnem. A ja szłyszałam szybsze!!
POwiedziała, że szkoda pieniędzy bym robiła dalej te badania HCG bo one nie
są miarodajne. Mówiłam jej również o Waszych pzypadkach, że niektóre z Was
zobaczyły tętno w 8,9 a nawet 10 tyg. ciąży. Ona powiedziała, że to nie
możliwe, bo akcja serca jest już widoczna w 5 tyg. ciązy. A przecież to są
Wasze realne, prawdziwe doświadczenia.Więc dlaczego ja mam spisywać z góry na
śmierć moją kruszyneczkę. Rozmawiam do niej i proszę, że zaskoczyła
wszystkich we wtorek i pokazała, że jest, że żyje i chce żyć. Niech pokaże
jak wali jej mocno serduszko.
Cały czas mam nadzieję!!!!!!
Pozdrawiam Was gorąco.
Obserwuj wątek
    • ejdz Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 16:04
      Nie rozumiem takich reakcji...

Tym bardziej, że wiem jak bardzo się cieszyszsmile U mnie dzisiaj się zaczął 7tc
      i nie mam zamiaru się bać i myśleć, co by było gdyby...

Uszy do góry!!!!
      Na pewno wszystko będzie dobrzesmile))
    • marzek2 Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 16:05
      Co za baba! Tylko tyle przychodzi mi na gorąco do głowy. Nie wystarcza jej dobry
      wynik hcg, nie wierzy w prawdziwe historie! Czego jej jeszcze potrzeba? Teraz
      rozumiem naprawdę, dlaczego tak wielu lekarzy, kiedy nic niepokojącego typu
      krwawienia itp sie nie dzieje zaleca pierwsze usg w 12 t.c. - żeby niepotrzebnie
      nie stresować pacjentek, że nic nie widać! Musisz po prostu zrobić poziom tego
      hormonu za parę dni, zobaczyć czy wzrasta i zmienić lekarza po prostu. Mam
      nadzieję, że Twoje perypetie skończą się dobrze, ale po takich doświadczeniach
      ja bym to takiej lekarki (chodzi mi o jej nastawienie) po prostu więcej nie poszła.
    • ania.silenter_exunruzanka Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 16:11
      Ja tez nie rozumiem tej Twojej lekarki. Wyniki beta HCG masz dobresmile. Jesli
      chodzi o moj przypadek, to jeden lekarz tak wlasnie sie upieral, ze mam puste
      jajo plodowe, a drugi mowil, ze trzeba jeszcze spokojnie poczekac, az sytuacja
      sie wyjasni. No i racje mial ten drugi, a dowodem jest moja Olenka -
      skarbenkawink.
      pozdrawiam
    • oluncia Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 16:23
      Czytam te twoje posty i tak bardzo trzymam kciuki podpisujac sie roczkami i
      nozkami pod opiniami poprzedniczek we wszystkich twoich watkach. Trzymaj sie
      cieplutko mam nadzieje, ze wszystko z kruszynka bedzie dobrzesmile Pozdrawiam Ola
      • paulajal Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 16:39
        Gdzie pracuje ta twoja gin? Podaj jej namiary ku przestrodze innym dziewczynom,
        byśmy się od niej trzymały z daleka! Ja mam za sobą ciązę obumarłą i to właśnie
        w szpitalu codziennie robiono mi badanie hcg z krwi, wynik był malejjący, po 2
        dniach wynosił 2! Więc niech baba nie mówi, że wynik hcg nie ma znaczenia! W
        tej ciąży też regularnie badałam hcg, bo miałam plamienia przez kilka tygodni,
        ale wynik rósł, więc lekarz stwierdził, że ciaża jest owszem zagrożona, ale
        jednak rozwija się.

Pozdr

Paula 35tc
    • aska_f Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 17:03
      Hej, hej!

Trzymaj się cieplutko i zmień lekarza!!!! Poczekaj na spokojnie, daj czas
      swojej dzidzi żeby urosła na tyle żeby było widać serduszko smile) Jestem pewna że
      wszystko będzie dobrze!

Pozdrawiam serdecznie,
      Aśka
      • patunia79 Re: Nie wolno Ci się poddawać !!!!!!!!!!!!!!!! 03.09.04, 19:46
        Poprostu nie rezygnuj, osobiście uważam że tacy ludzie to powinni pracować w
        kostnicy bo tam sie ludziom nie daje nadzieji, dobry lekarz powinnien
        podtrzymywac na duchu swojego pacjenta, bądź pewna że wszystko musi być dobrze
        pamiętaj że to Ty dajesz siły do życia swojemu dziecku, ja swojego maluszka
        zobaczyłam dopiero w 9 tyg. ciązy, wcześniej USG w 4 tyg i 7 pokazywało tylko
        rosnący pęcherzyk bez oznak życia, a teraz razem z moim Patrysiem zaczeliśmy 22
        tydz. więc musi być dobrze, pamiętaj o tym zawsze.
    • dominika8 Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 17:09
      trzymaj sie, najwazniejsze, chocby nie wiem, co, to, zebys miala wrazenie, ze
      zrobilas WSZYSTKO, i nie mozesz sobie zarzucic jakiegos niedopatrzenia.
      Tak jak pisalam, ja tez mialam w zeszlym roku taki problem, i przez tydzien
      mnie trzymali w niepewnosci, ale teraz wiem, ze zabieg byl w 100 % konieczny,
      bez cienia watpliwosci.
      I pisz, koniecznie, jak tam!
    • kawka74 Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 17:23
      zmień lekarza, koniecznie! co za ośli upór, żeby tylko udowodnić swoje racje babsko nie daje dziecku szansy!
    • dominika8 Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 17:27
      tak, mi tez sie ta baba nie podoba.
      moj lekarz mi zawsze mowi, ze nadzieje trzeba miec do konca, i w swojej
      praktyce nie raz robil ostatnie USG przed planowanym zabiegiem, niby obumarlej
      ciazy, i pokazywalo sie tetno. Nigdy dosc pewnosci!
    • atlantis75 Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 20:23
      Trzymaj się Joasiu! Nie poddawaj, nie rezygnuj. Zrób wszystko, żebyś mogła za
      spokojem powiedzieć: dałam z siebie wszystko i nie żałuje. Życzę Ci powodzenia
      i bądż silna!
      Pozdrawiam. Atlantis w 30tc3d

Acha, dziwie się, że Twoja lekarka jest taka nieugięta w swoich teoriach.
      Czasami życia nie da się wyjaśnic za pomocą mądrych twierdzeń, książkowych
      akapitów. W 5 tc niekoniecznie musi być słychac tętno! Mój lekarz nawet mi tego
      nie proponował, a gdy zapytałam go o to w 7 tc to powiedział, żebysmy jeszcze
      trochę poczekali. Bicie serduszka mojego Kubusia usłyszałam dopiero w 14 tc!
      Nie daj się. Nie dahcie się smile
    • wiktoria_kon Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 20:26
      BŁAGAM CIĘ JOANNA!!! DAJ SOBIE SPOKÓJ Z TĄ LEKARKĄ!!! PO CO DO NIE CHODZISZ?
      ZMIEŃ JAK NAJSZYBCIEJ LEKARZA!
    • liska77 Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 22:45
      Trzymamy mocno kciuki za Twoja kruszynke!!! Niech zaskoczy to wstretne babsko !

liska i 22-tyg. dzidzius w brzuszku smile
    • beciaw77 Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 03.09.04, 22:58
      trzymam kciuki!
      U mnie serduszko zastukało dopiero w dziewiatym tygodniu wczesniej w siódmym
      było tylko "puste jajo płodowe"-jak stwierdziła lekarka... czekałam jak na
      szpilkach przez te dwa tygodnie a teraz...
      mam swoją iskierkę ze sobą juz po drugiej stronie brzucha...
      Będę śledzić Twoje wątki i... pomodlę sie za Was jak to kiedys zrobił ktoś dla
      mnie i mojej córeczki...
      Beata
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=13431105&v=2&s=0
    • lena.j Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 04.09.04, 10:03
      Nie mam fachowej wiedzy na temat prawidłowego rozwoju ciąży, więc nie mogę
      wnieść żadnych merytorycznych informacji, ale na szczęście zrobiło to już kilka
      lepiej poinformowanych dziewczyn. Za to mogę bardzo mocno i szczerze trzymać
      kciuki i wysyłać pozytywną energię, co też czynię. trzymaj się joanno.
      też joanna

• perissa Akcja serca płodu, BHCG 04.09.04, 23:31
      Joasiu!
      Przestudiowałam dziś pilnie cały Twój przypadek.
      Chciałabym Ci powiedzieć, że: na dobrym USG (o dobrej rozdzielczości) akcja
      serca zarodka widoczna jest od ok. 30/31 dnia od ZAPŁODNIENIA. Zarodek ma wtedy
      ok 4-6 mm. W środku zarodka powinna być widoczna biała plamka - i ona powinna
      migać. W przypadku moich trojga dzieci tak było, jednemu z nich
      niestety "migać" przestało.
      USG, które opisujesz, to Doppler i badanie nim (dopochwowo oczywiście) jest
      najlepszym dowodem na istnienie/bądź nie akcji serca - bo prócz "wrażeń
      wzrokowych" powinien być wykres pokazujący akcję serduszka (po laicku: coś, jak
      późniejsze KTG, a u dorosłych EKG smile - moje żywe dzieci miały "ruchome"
      wykresy, martwe miało prostą linię... No i oczywiście słychać czy bije.
      Moim zdaniem we wtorek Doppler powinien wyjaśnić wszystko.
      Poziom bety Hcg ok. 40tys. mIU/ml nie musi niestety świadczyć o tym, że zarodek
      jest żywy. Spotkałam się niestety z przypadkami, gdy martwe ciąże miały taki
      właśnie wynik. Badanie bety Hcg mogłoby coś wyjaśnić, gdybyś zrobiła je
      powtórnie: powinien nastąpić przyrost, w ciągu kilku dni powinnaś mieć wynik
      np. ok. 60 tys mIU/ml. Na tym etapie ciąży beta przyrasta, ale już nie tak
      gwałtownie (więc podwójnego przyrostu po 48 godz. absolutnie nie ma się co
      spodziewać). Jeśli ciąża jest martwa - beta pozostanie na podobnym poziomie jak
      miałaś, lub przyrośnie minimalnie (np. o 1 tys.) lub spadnie.
      Jestem pilnym badaczem bety (porównywałam dziesiątki przykładów wyników
      zdrowych, żle rokujących, i martwych ciąż, konsultowałam różne wyniki z wieloma
      lekarzami - moi rodzice są lekarzami więc mają całe zastępy znajomych
      ginekologów) i uważam, że na podstawie jednego badania w takim przypadku jak
      Twój nie można się wypowiadać !!! (to pod adresem Twojej pani doktor).
      Konieczne jest powtórzenie bety, minimalnie po 48 godz, maksymalnie w ciągu
      kilku dni. I dopiero analiza porównawcza może sporo powiedzieć.
      Jeżeli chcesz coś zrobić przed wtorkiem, zbadaj betę. Np. w poniedziałek. Beta
      + kolejne Dopplerowskie USG powinny dać Ci pewność.
      pozdrawiam serdecznie.
      Perissa, 17 t.c. (syn)
      A to forum, na którym sporo podobnych problemów:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20515
      • kawka74 Re: Akcja serca płodu, BHCG 05.09.04, 07:28
        wydaje mi się, że tutaj nie chodzi tylko o to, czy pani doktor ma rację czy nie, ale o jej podejście; gdybym trafiła na lekarza który w ten sposób się zachowuje, bardzo prędko bym go zmieniła. Może i ma rację, ale najbardziej wkurzające jest to, że tak bardzo się przy niej upiera, że lekceważy znaki, które jednak mogą świadczyć o tym, że ciąża nie jest martwa. Nie podoba mi się ta pani doktor.
    • kariba Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 05.09.04, 14:08
      Droga Joasiu masz dobry wynik BHCG więc polecam ci powtórzyć go i nie traktować
      tego badania jako stratę pieniędzy. Zrób to badanie przed USG i jeżeli zwiększy
      się 2 lub 3 krotnie tzn. że dzidziuś się rozwija. Moim zdaniem lekarka to kawał
      małpy!!!! Nie chodzi mi o jej kompetencje ale o sposób w jaki traktuje Ciebie.
      Rozumiem Joasiu, że nie masz plamień, nic się nie dzieje złego gdyby zarodek
      był martwy to organizm broniłby się i dawałby sygnały, że coś jest nie tak. Ja
      jestem dobrj myśli. Najważnieisze abyś starała się panować nad emocjami bo ten
      stres jaki teraz przechodzisz może być gorszy dla twej ciąży.I z ten stres
      możesz jedynie podziękować tej lekarce a może powiem inaczej konowałce bo
      podejścia do pacjentów to ona nie ma. Całuski przesyłam i trzymam kciuki aż to
      wtorku kariba
    • abjankowska Re: Dziś zrobiłam B-hCG!!! 05.09.04, 22:25
      I ja się dołączam do powtarzającej się tutaj ciągle rady.
      ZMIEŃ LEKARZA NIEZALEŻNIE OD FINAŁU TEJ SPRAWY, A TYM BARDZIEJ JEŚLI OKAŻE SIĘ,
      ŻE CIĄŻA ROZWIJA SIĘ PRAWIDŁOWO!!!!!!
      Tu nie chodzi o to, żeby coś komuś udowadniać, tylko o życie Twojego dziecka.
      Zrób badanie B HCG jutro i zobaczysz czy wzrasta, bo to prawda, że sam taki
      poziom jeszcze o niczym nie świadczy, najważniejszy jest wzrost tego poziomu.
      A potem nie idź do tej swojej lekarki, tylko do innego lekarza, może do tego
      drugiego dobrego, który robił Ci USG? Najlepiej tam gdzie on przyjmuje, żeby
      tej Twojej lekarki nie było.
      Nie rozumiem jej postawy. Nie spotkałam się z tak pochopnymi decyzjami co do
      usunięcia ciąży - skoro tak naprawdę nic się z tą ciążą nie dzieje (nie masz
      plamień itp.) A co do tętna płodu, to wcale nie jest powiedziane, że musi być
      widoczne w 5 tygodniu - co za bzdura???
      Jeśli takie byłyby wytyczne, to dlaczego większość ginekologów czeka i zaleca
      USG później?
      Wg podręcznika "ginekologii i położnictwa" w ciąży zalecane są minimum 3 USG:

I - między 6 a 12 tygodniem - potwierdzenie ciąży, tętno płodu
      II - 22-24 tydz. - ocena prawidłowej budowy płodu
      III - ok. 36 tyg. - ocena przedporodowa

Jak widzisz brak tętna w tak wczesnej ciąży o niczym nie świadczy.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki. Nie daj się i pamiętaj, że to lekarze są dla
      Ciebie, a nie Ty dla nich.
      Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka