Dodaj do ulubionych

Komisja ZUS pilne!!!

08.09.04, 08:55
Witam

Mam pytanie do Was drogie mamy, jak wyglada taka komisja i co tam sie robi?
Ja własnie dostałam takie wezwanie. A swoją drogą to chyba się uwzięli na mnie
bo już miałam kontrol z ZUS-u, musiałam składac wniosek o przedłużenie
chorobowego. Koszmar...

Dzięki
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: Komisja ZUS pilne!!! 08.09.04, 09:03

> Mam pytanie do Was drogie mamy, jak wyglada taka komisja i co tam sie robi?

naprawde nie masz sie czego obawiac, to czyta formalnosc, ja musialam
      opowiedziec jeszcze raz swoja historie choroby, ktora juz zreszta opisal lekarz
      we wniosku o przedluzenie zasilku, pytano jakie i dlaczego leki biore, itd.
      wazne, zeby to, co mowisz, pokrywalo sie z rtym co napisal lekarz

> Ja własnie dostałam takie wezwanie. A swoją drogą to chyba się uwzięli na mnie
      > bo już miałam kontrol z ZUS-u, musiałam składac wniosek o przedłużenie
      > chorobowego.

taki wniosek to normalna rzecz po jakims tam okresie zwolnienia, wiec sie nie
      denerwuj

pozdrawiam
      Agga + 35tyg Malenstwo smile
      >
      > Dzięki
    • mycha1979 Re: Komisja ZUS pilne!!! 08.09.04, 09:04
      Witaj.
      Ja tez jestem juz po komisji z tym ze mi nie przedłużyli zasiłku,
      ponieważ "ciąża nie jest przeciwskazaniem do pracy" "poza tym dziś jest, jutro
      może jej nie być" - to słowa pani doktor!!! Jestem w 3 miesiacu i mam szukać
      pracy. Napewno ktoś mnie zatrudni, co? smile)
      A na komisji.. zwyczajna wizyta u lekarza. Obejrzy brzuch, wypyta jak się
      czujesz, obejrzy wyniki badań i wszystko w jego rękach..
      Ja ogólne jestem wściekła na to jak nas traktują urzędnicy. Czuje się już
      niemal jak trendowada będąć w ciąży, bo nic mi się nie należy, pracy nie mam,
      pomocy żadnej z nikąd. Jesteśmy poza prawem.
      Przepraszam, mam nadzieję, że u ciebie będzie lepiej. Masz umowę o pracę na
      czas nieokreślony?
      Pozdrawaim.
      • agga1976 Re: Komisja ZUS pilne!!! 08.09.04, 09:09

> Ja tez jestem juz po komisji z tym ze mi nie przedłużyli zasiłku,
        > ponieważ "ciąża nie jest przeciwskazaniem do pracy" "poza tym dziś jest,
        jutro
        > może jej nie być" - to słowa pani doktor!!!

powiem Ci, ze jestem w szoku, bo nigdy nie slyszalam, zeby odmowili komus
        zasilku z takim uzasadnienim

a co napisal Twoj lekarza odnosnie ciazy? jak uzasadnil koniecznosc przebywania
        na zwolnieniu?

moj lekarz stwierdzil, ze zaden urzednik z ZUS-u nie ma odwagi wziac na siebie
        odpowiedzialnosci za ewentualne klopty w ciazy czy poronienie i zawsze
        przedluzaja ten zasilek, bo tylko kobieta w ciazy wie, jak sie czuje, co ja
        boli itd.
        pewnie duzo zalezy od tego, co napisze lekarz we wniosku o przedluzenie zasilku

pozdrawiam
        • mycha1979 Re: Komisja ZUS pilne!!! 08.09.04, 09:35
          A jednak. Trafiłam na takiego lekarza. Ona nawet nie słuchała tego co mam do
          powiedzenia. Mogłam wcale na tą komisję nie iść, bo "Pani doktor" już z góry
          wiedziała co mi wpisze, pomimo iż na prawdę licho się czułam. Pierwsze trzy
          miesiące umierałam. Kompletnie mnie baba nie słuchała. Przybiła pieczątkę i
          rzuciła na koniec hasło. "A szuka pani pracy" Ma pani nieciekawa sytuacje" Po
          prostu się zagotowałam w srodku. Wyobrażasz sobie?
          Wlaśnie wniosek, tutaj sama chyba zawaliłam, ale to dlatego iż po prostu nie
          byłam doinformowana,(pierwszy raz w takiej sytuacji) a panie w ZUSie oczywiście
          każda mówi co innego i nie powiedziały najistotniejszego.
          Ja byłam na zwolnieniu lekarskim z innego powodu, w trakcie tego zwolnienia
          wygasła mi umowa o pracę i a później zaszłam w ciążę. Wniosek wypełnił mi
          lekarz prowadzący a gienkolog tylko napisał że jestem w ciąży. I za mało
          napisał. Teraz o tym wiem. I dlatego nie przedłużyli mi zasiłku o kolejnie 3
          miesiące. Bo skoro mogę iść do pacy.. A teraz już chyba nic nie da się zrobić?
          Skończy mi się zasiłek i klapa. Pozdrowienia
          • agga1976 Re: Komisja ZUS pilne!!! 08.09.04, 12:14
            no tak, mialas troche inna sytuacje, bardzo Ci wspolczuje ...
            nie wiem, czy jest jeszcze do "odkrecenia", ale chyba raczej nie ...

pozdrawiam
        • eemka Re: Komisja ZUS pilne!!! 08.09.04, 09:47
          przy okazji tematu zus. moje pytanie to czy jezeli jestem na zwolnieniu juz 4
          miesiąc i po wielkim sprawdzaniu i wywiadach to jest jeszcze mozliwosc zeby
          wezwali mnie do zusu na komisję? dodam ze jestem w 7 miesiącu i z ciązą jest
          wszystko ok ale moje żyły dają mi się we znaki ,mam takie żyłki jak staruszka i
          do tego po jednej operacji i zakwalifikowana do drugiej.
          • blachara zus 08.09.04, 10:00
            zasilek chorobowy
            www.zus.pl/swiadcze/zas008.htm
            Zasiłek chorobowy przysługuje przez 6 miesięcy, a w przypadku gruźlicy przez 9
            miesięcy. Okres ten może zostać przedłużony przez lekarza orzecznika ZUS, nie
            dłużej jednak niż na dalsze 3 miesiące, jeżeli chory rokuje odzyskanie
            zdolności do pracy.

ale wiem tez ze dziewczynie w bodajze Tomaszowie Maz. ktora na L4 byla juz
            przed zajsciem w ciaze, a ktorej 6mcy pobierania zasilku uplynelo przed
            porodem, zus sam z siebie (bez zadnych podchodow z jej strony, pism, prosb
            itp), zamiast przedluzenia zasilku chorobowego o 3mce (te 3mce tez nie
            siegnelyby do porodu i znowu musialaby przedstawiac zaswiadczenia przed
            komisja), przyznal swiadczenie rehabilitacyjne, ktore przysluguje do 12mcy
            www.zus.pl/swiadcze/zas009.htm
            Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po okresie
            pobierania zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie
            lub rehabilitacja rokują odzyskanie zdolności do pracy. Przysługuje przez okres
            niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej niż przez 12 miesięcy.

wiec nie taki ten zus straszny wink
            scigaja podobno osoby, ktore podejrzewaja o oszustwo, ostatnimi czasy byl w
            wyborczej art. nt. praca.gazeta.pl/praca/1,47341,2228462.html

aga i 26 tyg. motylia wink
            • mycha1979 Re: zus 08.09.04, 10:21

>
              > ale wiem tez ze dziewczynie w bodajze Tomaszowie Maz. ktora na L4 byla juz
              > przed zajsciem w ciaze, a ktorej 6mcy pobierania zasilku uplynelo przed
              > porodem, zus sam z siebie (bez zadnych podchodow z jej strony, pism, prosb
              > itp), zamiast przedluzenia zasilku chorobowego o 3mce (te 3mce tez nie
              > siegnelyby do porodu i znowu musialaby przedstawiac zaswiadczenia przed
              > komisja), przyznal swiadczenie rehabilitacyjne, ktore przysluguje do 12mcy
              > www.zus.pl/swiadcze/zas009.htm
              > Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po okresie
              > pobierania zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze
              leczenie
              >
              A orientujesz się czy ja sama muszę wystąpić o to świadzenie rehabilitacyjne do
              ZUSu przed ustaniem zasiłku chorobowego, czy ZUS może mi je przyznać bez moich
              kroków?
              To ze tej dziewczynie przyznali, miała chyba dużo szcześcia i trafiła na
              porządnych ludzi, bo u mnie w ZUsie robią łaskę że żyją i cierpią ogromnie że
              muszą pracować i odpowiadać na jakiekolwiek pytania petentów.

> >
              > wiec nie taki ten zus straszny wink
              > scigaja podobno osoby, ktore podejrzewaja o oszustwo, ostatnimi czasy byl w
              > wyborczej art. nt. praca.gazeta.pl/praca/1,47341,2228462.html
              >
              > Pewnie, tak trzeba. Ale z drugiej strony nie można mierzyć wszystkich ludzi
              jedną miarką, że oszukują. "Moja pani doktor" była gruboskurna i kompletnie nie
              sugerowała się przedstawionymi wynikami badań, gastroskopią sprzed tygodnia,
              która jednak coś wykazała..

Pozdrowionka
              • blachara Re: zus 08.09.04, 10:45
                poczytalam Twoje przygody - nie zazdroszcze, rzeczywiscie trafilas na wyjatkowe
                skamienialiny...

z tego co napisalas wynika, ze Twoj gin prowadzacy nie wpisal Ci zadnych
                dolegliwosci ciazowych na wniosku o przedluzenie zasilku chorobowego i ze na
                komisji juz bylas i nie dostalas przedluzenia? i jestes bez pracy?
                nie mam pomyslu co mozna zrobic w takiej sytuacji, moze odwolac sie od decyzji
                a z ginem pogadac zeby cos tam jednak wpisal - tylko czy nie jest po ptakach?
                podejrzewam, ze mozna sie odwolywac, sprobuj, minelo juz te 6mcy
                zas.chorobowego?

co do praktycznej strony ubiegania sie o swiadczenie rehabilitacyjne, niestety
                nie poradze, nie przerabialam, ale tamtej dziewczynie zus sam, z wlasnej
                inicjatywy, zamiast przedluzac zas.chorobowy o 3mce, a potem o kolejne 3 (tu
                juz by urodzila smile, przyznal to swiadcz.rehab.

co do art. - tam nie ma ani slowa o ciezarnych, z tego co wiem od ludzi, to zus
                ciezarnym nie wchodzi w droge (tak jak napisala Ci juz w tym watku dziewczyna),
                niestety trafilas na jakas ...

• anias29 Wniosek o przedłużenie zasiłku chorobowego? 08.09.04, 11:04
                  Po jakim czasie należy złożyć ten wniosek? I czy ZUS sam wzywa, czy też należy
                  samemu o tym pamiętać? Pytam, bo obawiam się, że coś przegapię...
                  • just12 Re: Wniosek o przedłużenie zasiłku chorobowego? 08.09.04, 11:52
                    ZUS sam prześle Ci taki wniosek poleconym po upływie 120 dni Twojego
                    chorobowego. Ja właśnie dostałam taki formularz wczoraj, ponieważ 180 dni
                    mojego chorobowego mija 17 października, więc dają nam jeszcze czas w celu
                    przedłożenia w/w wniosku lekarzowi prowadzącemu do wypełnienia.
                    Pozdrawiam Justyna
                  • agga1976 Re: Wniosek o przedłużenie zasiłku chorobowego? 08.09.04, 12:20
                    jest tak jak napisala Just12, ja dostalam taki wniosek z firmy, wypelnil go
                    lekarz prowadzacy ciaze i przeslalam poleconym do ZUS-u, po 2 tyg dostalam
                    wezwanie na komisje do ZUS-u

pozdrawiam
                • mycha1979 Re: zus 08.09.04, 12:10
                  blachara napisała:

>
                  > z tego co napisalas wynika, ze Twoj gin prowadzacy nie wpisal Ci zadnych
                  > dolegliwosci ciazowych na wniosku o przedluzenie zasilku chorobowego i ze na
                  > komisji juz bylas i nie dostalas przedluzenia? i jestes bez pracy?
                  > nie mam pomyslu co mozna zrobic w takiej sytuacji, moze odwolac sie od
                  decyzji
                  > a z ginem pogadac zeby cos tam jednak wpisal - tylko czy nie jest po ptakach?
                  > podejrzewam, ze mozna sie odwolywac, sprobuj, minelo juz te 6mcy
                  > zas.chorobowego?
                  >
                  >Dokładnie. A zasiłek kończy mi się coś za 2 tyg. Już dzwoniłam do ZUS ale
                  oczywiście spychologia maksymalna. Jedna babka mówi że mogę się starać o ten
                  rehabilitacyjny inna że nie skoro nie przedłużyli zasiłku to świadczenia nie
                  przyznają. Mogę jak chcę złożyć wniosek o komisję jeszcze raz.. I bądź tu
                  mądra.. crying A terminy gonią. Ten cały ZUS o kant sosny bym rozbiła. Pozdrowionka!
                  • blachara Re: zus 08.09.04, 12:39
                    w tym momencie chyba najlepiej dla Ciebie bedzie - tak jak Ci w zusie
                    poradzili - zlozyc wniosek o komisje jeszcze raz
                    mozesz tylko zyskac - jesli Ci przedluza, nie stracisz nic - bo w najgorszym
                    przypadku podtrzymaja decyzje poprzedniej komisji
                    moze gin uzupelnilby wniosek? bo ten wypelnial internista? to moze niech teraz
                    gin wypisze? bo ja wiem...
                    (tamta laska, na zwolnieniu byla po stracie pierwszej ciazy, nie mogla dojsc do
                    siebie, wiec Twoja sytuacja - szczescie w nieszczesciu - jest inna)

co do zusu zgadzam sie z Toba - obowiazkowo z pensji potracaja nam kupe kasy,
                    gdyby nie bylo tych wszystkich podatkow, skladek itp itd zarabialibysmy (my i
                    nasi mezowie) tyle, ze na okres ciazy i 2-3 lat wychowywania dziecka daloby
                    rade przezyc z jednej pensji, a tak - czysta kradziez, siedzi taka biurwa jedna
                    z druga i jeszcze paru (dziesieciu?) ministrow i zyja z naszych pieniedzy nic w
                    zamian nie dajac

powodzenia

• mycha1979 Re: zus 08.09.04, 12:57
                      Dokładnie. Dzięki za pomoc.
          • agga1976 Re: Komisja ZUS pilne!!! 08.09.04, 12:17
            nie pamietam dokladnie po jakim czasie ZUS wymaga wniosku o przedluzenie
            zasilku, ale jesli dostaniesz wezwanie na taka komisje, to pamietaj, zeby miec
            jak najwiecej dokumentow od lekarza, wyniki badan, wypisy ze szpitala, jesli
            lezalas, no i lekarz musi jakos sensownie uzasadnic koniecznosc przebywania na
            zwolnieniu- to jest podstawa dla Zus-u

pozdrawiam
            • anias29 Re: Komisja ZUS pilne!!! 08.09.04, 13:41
              Dzięki za odpowiedzismile
              Tak się zastanawiam... u mnie akurat 180 chorobowego pokrywa się dokładnie z
              przewidywaną datą porodu. To czy będę musiała składać wniosek o przedłużenie
              chorobowego, czy od razu o macierzyński?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka