Dodaj do ulubionych

niska waga plodu

04.01.15, 12:46
Czesc dziewczyny.jestem juz prawie w 34 tygodniu ciazy.mam cukrzyce ciazowa.do tej pory na badaniach u mojego ginekologa wszystko bylo z dzidzia dobrze.przybierala na wadze.ostatnio lezalam na patologii ciazy i po usg okazalo sie ze coreczka jest za malutka.wazyla 1600-1700g.zmartwilam sie podejrzewaja hipotrofie plodu.martwie sie czy nie jest chora.teraz bylam u swojego gina to wazy tak 1950-2000 kg.calosciowo jest jakby 5 dni roznicy co do wirku ciazy a brzuszek 2 tygodnie.wczesniej doktor mi kiedys mowil ze kosc udowa jest ktotsza ale nie ma sie co przejmowac.robilam badania prenatalne i tam wszystko w porzadku.serduszko tez.pani dr w 14 tygodniu mowila ze coreczka moze byc drobna.martwie sie.
Obserwuj wątek
    • karolla808 Re: niska waga plodu 04.01.15, 23:13
      Osobiście to ja dość sceptycznie podchodzę do tych wszystkich pomiarów usg, bo jesli chodiz o wagę to zakreś błedu to nawet +- 400 g. Niejedna moja kolezanka miała nieprzespane noce przez te pomiary, a potem dziecko rodziło się większe niż to wychodziło na usg. Dzieci mają swoje cechy osobnicze na tym etapie i też zdarza się, że nie rosna równomiernie tylko skokowo i jednym usg nie ma się co martwić. Jesli rodzice są raczej drobni to mało prawdopodobne, że urodzi się 4kilowy bobas.

Jak porownuje Twoj wpis z usg mojej córki (jestem w niewiele starszej ciązy), które miałam w 31t3d to Mała ważyła 1970 g i wszystkie pomiary wyszły na 75 centyl, co lekarz skwitował komenatrzem, że dziecko jest spore. Porównywałam to z usg peirwszej córki i pomiary był porownywalne, a Mała urodziła się w 38 tc z wagą 3,5 kilo, więc jak na ten etap ciąży to duża. To jeśli Twoje dziecko w 33 tc waży ok. 2kilo to wydaje mi się, że tragedii nie ma, chociaz to trzeba patrzec na inne pomiary. Nie denerwuj się, kontroluj jak dzidzius rosnie,a jestem przekonana ze bedzie dobrze. Dodatkowo takie schorzenia jak nadcisnienie, czy cukrzyca ciązowa moga wpływać na to jak rośnie dziecko, więc bez paniki. A co Twoj lekarz powiedział na to podejrzenie hipotrofii, bo w szpitalu to czasami niepotrzebnie nastraszą?
    • alaudae Re: niska waga plodu 05.01.15, 12:59
      Witaj! Na razie się nie zamartwiaj, ja przy trzecim usg 3d dowiedziałam się, że chłopak jest wielki i pewnie jeszcze urośnie, a potem u lekarki prowadzącej, że jest dość mały i będzie miał wagę w okolicach 3 kg. Też się trochę zaniepokoiłam, ale lekarka mnie uspokoiła. Pomiary usg jeśli chodzi o wagę są bardzo nieprecyzyjne. Proporcje ciała łatwiej ocenić niż jego masę. Trzymam kciuki żeby wszystko było u was dobrze : )
    • melancho_lia Re: niska waga plodu 06.01.15, 08:24
      Nie martw sie. Do porodu trochę czasu jeszcze. Moja córka urodzona po terminie wazyla 2850 (synek 3100 tez po terminie).
      W 34 tyg. Tez wazyla Malo, Glowa wielkością odpowiadala wiekowi ciąży, brzuch chyba dwa tyg. Do tylu, kość udowa chyba trzy. Jest zdrowa.
      • miberry Re: niska waga plodu 17.01.15, 21:44
        hej, moja mała w 41 tyg urodziła się z wagą 2580, hipotrofię podejrzewali od 34 tygodnia. jest zdrowa , mądra i kochana smile w 6 tygodniu ważyła 4,5 kg-szybko nadrobiła smile teraz systematycznie rośnie na 10 centylu (ma ponad 3 latka). ale ja też jestem drobnai lekarz odbierający porod powiedział , ze dziecko proporcjonalne do mojej budowy-mam wąską miednicę. więc mądrość natury mnie zachwyca od tego czasu
    • blu_lagoon Re: niska waga plodu 06.01.15, 10:22
      Mi w 37 tygodniu na USG powiedzieli, ze corka ma 32 cm- myslalam ze zwariuje ze zmartwienia, nakupowalam pampersow i ciuszkow dla wczesniakow po czym w 39 tyg urodzila sie zdrowa, prawie 3kg i normalnej "dlugosci" dziewczyna, mini pampersy nigdy nie uzyte, bo za male smile te pomiary sa w przyblizeniu, nie 100% dokladne. Nie martw sie xx
      • mima14 Re: niska waga plodu 19.01.15, 12:22
        Mój syn urodził się w 36 tyg z wagą 2100. Jego waga zatrzymała się gdzieś w 30 tyg. Mimo, że lekarz co tydzień robił usg z przepływami żeby zobaczyć czy łożysko jest wydolne, waga praktycznie u synka nie rosła. Fakt, że usg może się mylić o ok 500 gr, ale warto sprawdzić przepływy w łożysku. Też miałam cukrzycę ciążową i to też mogło spowodować, że waga była tak niska, trzeba pilnować czy nie ma ketonów w moczu, to tzw. ketony głodowe. Synek na szczęście mimo tak niskiej wagi i stwierdzonej hipotrofii rozwija się super. Ma prawie 7 miesięcy (wiek korygowany 6 miesięcy), waży 7,5 kg, fizycznie rozwinięty jest ponad swój wiek. Córka urodzona 2 tyg przed terminem, też do gigantów nie należała, ważyła 2900.
    • kiepska.ciocia Re: niska waga plodu 21.01.15, 20:38
      xsenia.
      Moja córka urodziła się w 36tc ważąc 2120. Miałam cukrzycę ciążową z insuliną (najprawdopodobniej gdybym trafiła do innego lekarza obeszło by się bez insuliny). Córka rosła ok do momentu gdy przeszłam na dietę i wprowadzono mi insulinę. Nie wiem może to zbieg okoliczności?
      Od 30 tygodnia podejrzewali hipotrofię, miałam co 2 tygodnie badane przepływy i ciągle zastanawiano się czy nie wywołać wcześniej porodu. Ostatecznie dotrzymałyśmy do 36 tygodnia, córeczka urodziła się malutka, ale zdrowa. Teraz ma 4 miesiące i dogoniła rówieśników. Jest wesoła i kochana!
      Najważniejsze to nie przejmować się na wyrost. Kontrolować, ale w panikę nie wpadać smile
    • kopiko-lol Re: niska waga plodu 01.02.15, 20:04
      U nas bylo podobnie. Córce brzuszek przestał rosnąć i w 40tc byl o 4 tyg wstecz do reszty, a reszta ok 1- 2 wstecz do wieku ciąży. Usg pokazywalo 2700 a urodziła się mając 3220 i 51 cm - wzrostem szybko wskoczyla na 90 centyl. Lekarz od Usg powiedzie ze pewnie urodzi się wieksza niż pokazuje usg bo dzieci z małymi brzuszkiami lubią nadrabiać czymś innym smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka