Dodaj do ulubionych

12 tc, fhr 174, pappa ok

16.02.15, 09:44
Serduszko biło za szybko, więc ryzyko zespołu Patau wzrosło ponad poziom podstawowy, ale poza tym wszystkie parametry w normie. Lekarz z certyfikatem FMF. Powiedzał, że tętno przyspiesza około 9-10 tygodnia, potem zwalnia, i że może jeszcze zwolni, ale nie byłzbyt pocieszający. Po dobrych wynikach z biochemii nie zalecił rozszerzenia diagnostyki.
Co może znaczyć to zbyt szybkie tętno? W dniu badaniu miałam infekcję pęcherza, a dwa dni wcześniej wzięłam jedną tabletkę apapu (musiałam), a on działa na centralny układ nerwowy. Minęły już dwa tygodnie, jeszcze dwa do kolejnej wizyty... Nie mam żadnych dolegliwości, ale martwię się czasami...
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: 12 tc, fhr 174, pappa ok 16.02.15, 10:07
      Skoro Cię to martwi powtórz badanie u innego lekarza. Może Cię uspokoi a może skieruje na dalszą diagnostykę.
      Dobrze, że biochemia jest prawidłowa.
      • sabina211 Re: 12 tc, fhr 174, pappa ok 16.02.15, 10:43
        Rok temu na usg genetycznym moje dziecko miało zmierzone jeszcze wyższe tętno (180) przy prawidłowych innych parametrach. Jakoś mało się tym przejęłam (naprawdę). Na usg połówkowym tętno było już w normie, później też. Urodził się zdrowy synek.
        • sabina211 Re: 12 tc, fhr 174, pappa ok 16.02.15, 10:57
          Takie tętno przy braku innych nieprawidłowości może (ale absolutnie nie musi, jak choćby u nas) wskazywać na wadę serca, ale cokolwiek więcej o budowie i pracy serca można powiedzieć dopiero na usg połówkowym.
          • rkkrakow Re: 12 tc, fhr 174, pappa ok 16.02.15, 17:04
            mi tam lekarka powiedziala ze jak tetno mierza jak sie maluch akurat rusza to moze byc wyzsze. jak nie ma innych przeslanek to na razie nie ma czym sie martwic. beda kolejne badania to sie potwierdzi. skoro lekarz nie kierowal na nic dodatkowego to widac tez niczego nie podejrzewa
    • biszkopty35 Re: 12 tc, fhr 174, pappa ok 03.03.15, 17:38
      W 16 tygodniu tętno 164 - 162. Czyli bardzo dobre wiadomości. Piszę to ku pokrzepieniu, gdyby ktos był w podobnej sytuacji. Lekarz powiedział, że będziemy dalej obserwować serduszko, ale na razie nie widzi w jego budowie niczego wskazującego na wadę.
      Tak wysokie tętno, jak było, nie moze być spowodowane ruchami dziecka.
      Na dalszą diagnostykę skierowano by mnie, gdyby biochemia (test papaa) nie wyszła tak dobrze, ale skoro pappa znacząco obniżył ryzyko, dalsza diagnostyka nie była potrzebna, a może i niemożliwa na tym etapie ciąży.
      Dziękuję za odpowiedzi i słowa pociechy smile
      • iziula1 Re: 12 tc, fhr 174, pappa ok 03.03.15, 19:31
        Super wieści smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka