Dodaj do ulubionych

cholestaza-wyniki

12.05.15, 19:26
Witam dziewczyny. Jestem w trzeciej ciąży-33 tydzień. Dzisiaj odebrałam wyniki prób wątrobowych-ALT-359, ASP-191 - przy normach 33. Bilirubina w normie. W pierwszej ciąży miałam to paskudztwo (9 lat temu), ale i tak w szpitalu leżałam na podtrzymaniu, więc żaden problem. W drugiej ciąży (3 lata temu) nie miałam tego problemu. A teraz swędzi mnie okropnie całe ciało. Moje pytanie brzmi jakie miałyście wyniki prób wątrobowych i jak teraz lekarze leczą? Położyli Was do szpitala z wizją leżenia do porodu czy może jakieś leki?
Obserwuj wątek
    • kalipso30 Re: cholestaza-wyniki 13.05.15, 19:24
      Mi w 1 ciąży robili badanie kwasów żółciowych i dopiero jak były w normie razem z aspat i alat to wypuscili w 34 tc do domu...wróciłam po tygodniu i do 37 tc zostałam w spzitalu...leczyli mnie ursopolem i essentiale forte...
      • marygirl Re: cholestaza-wyniki 14.05.15, 15:29
        Mnie przyjeli na patologie pare dni przed porodem z wynikami 60i 40...
    • melory_nox Re: cholestaza-wyniki 17.05.15, 16:42
      Ja na Twoim miejsce udałabym się IP do szpitala z hasłem "swędzi", żeby Cię położyli na oddziale patologii i wdrożyli leczenie. Czasami wyniki dają się ładnie zbić. I wtedy można brać tabletki w domu + robić często ktg + usg z przepływami. Najważniejszym badaniem jest poziom kwasów żółciowych we krwi. Choroba jest naprawdę nieprzewidywalna. Ja w pierwszej ciąży miałam od 20 tc i leczyłam się w domu + 2 ostatnie tygodnie w szpitalu (kwasy max 27, reszta ciut podwyższona), w 2 ciąży w 35tc kwasy, alat i aspat w normie, a w 36 kwasy 38 i z tego powodu cięcie na cito przy reszcie wyników w normie. Zgodnie z wytycznymi przy wzroście kwasów ok. 40 ciąże rozwiązuje się natychmiast. Przy niższych wartościach po skończeniu 37 tc.
      Leczenie szpitalne to ursopol, essetiale forte, hepa merc + ktg + przepływy na usg, no i dieta wątrobowa.
      • easy_biala28 Re: cholestaza-wyniki 21.05.15, 22:24
        Leżę w szpitalu ponad tydzień już. Wyniki bardzo wolno spadają (aspat i alat). Poziomu kwasów żółciowych nie miałam sprawdzanych.. Jestem na kroplówce z vitc+glukoza i proursal 3x1. Teraz 34tc mam nadzieję, że jeszcze 3 tygodnie wytrzymam sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka