Dodaj do ulubionych

Lot w 8 tygodniu

14.05.15, 17:39
Zaplanowaliśmy w styczniu urlop na Malcie końcem maja, bilety kupione, hotel opłacony. W między czasie zaszłam w ciążę, teraz jestem na początku 7 tygodnia. Byłam wczoraj u lekarza, jest wszystko w porządku, lekarz określił ciążę jako "fizjologiczną", dziś zrobiłam badania, wyniki będą w poniedziałek. Spytałam czy mogę lecieć (to 2,5 godziny lotu) lekarz uznał że on by nie poleciał i że to ja muszę zdecydować. Nie mam pojęcia co zrobić...
Obserwuj wątek
    • anciarek2010 Re: Lot w 8 tygodniu 14.05.15, 18:17
      W pierwszej ciąży leciałam 5,5 ģodziny w 8 tyg, w drugiej 30-32 tydz., w trzeciej leciałam juz dwa razy, lecę w przyszłym tyg (to będzie 31 tydzień) oraz na początku czerwca. Skoro ciąża prawidłowa to czemu masz rezygnować z wypoczynku
    • szantela Re: Lot w 8 tygodniu 14.05.15, 19:39
      Wrzuciłam Ci linka do belly- czy w ciąży można leciec samolotem. smile
      • sandrasj Re: Lot w 8 tygodniu 14.05.15, 19:50
        Wiedzę teoretyczną mam, i to co tu jest napisane wiem. Pytam co myślą matki i co sądzą kobiety które ciąże mają za sobą lub własnie w niej są.
    • lidek0 Re: Lot w 8 tygodniu 14.05.15, 20:52
      Ja bym nie poleciała /i zaraz się zacznie fala krytyki pod moim adresem smile / , ale to ja, sama musisz podjąć decyzję. Zapytam tylko jak ze znajomością języka, w tym kontaktu z lekarzem na wypadek konieczności?
      • sandrasj Re: Lot w 8 tygodniu 14.05.15, 20:54
        Ze znajomością języka bardzo dobrze, a i wykupione dodatkowe ubezpieczenie bez limitów na wizyty w ciązy. Ale mimo to się boje i waham.
        • lidek0 Re: Lot w 8 tygodniu 15.05.15, 06:36
          Skoro się boisz to chyba nie warto?
    • blu_lagoon Re: Lot w 8 tygodniu 15.05.15, 08:58
      Ja tez lecialam w 8 tygodniu pare godzin z UK do Ruminii, lot bezproblemowy ale w trakcie urlopu nudnosci mialam takie, ze caly tydzien przesiedzialam w pokoju. Urlop do niczego, strata pieniedzy....
    • szpaczek2702 Re: Lot w 8 tygodniu 17.05.15, 14:59
      Niestety decyzja tylko twoja. Mysle ze musisz wxiac pod uwage jak dlugo staraliscie sie o ciaze. Wszystko jest dobrze dopoki nic sie nie stanie.

Ja na 3 dni przed wylotem dowiedzialam sie ze jestem w ciaze i nie polecielismy. Staralismy sie od konca lipca zeszlego roku. A poprzednia ciaze stracilam w 13 tygodniu i tez wlasciwie prawie rok sie staralismy. Mloda tez nie jestem.

Bylismy troche w domu. Wyjechslismy nad morze. Urlop bardzo mi sie podobal. Zrobilam sobie badania. Mialam kontakt z lekarzem.
    • ashraf Re: Lot w 8 tygodniu 17.05.15, 21:08
      Z medycznego punktu widzenia nie ma przeciwskazań, o ile dobrze się czujesz, a ciąża przebiega bez powikłań. Prawda jest taka, że do końca I trymestru istnieje zwiększone ryzyko poronienia i nie ma to związku z lataniem bądź pozostaniem w domu. Ja latałam w I i w II trymestrze, za wiedzą i zgodą lekarzy. Musisz być natomiast przekonana do takiego rozwiązania, bo stres nie służy zdrowiu.
      • pelagia_pela Re: Lot w 8 tygodniu 18.05.15, 23:58
        Latalam caly czas, w dwoch ciazach. W 3 tygodniu i pozniej duzo, duzo razy. Jestes zdrowa, wojskowym odrzutowcem nie lecisz, ciaza ok,nie masz nudnosci. Ja akurat nie wierze w cudowne wlasciwosci duphastonow, tylko w fizjologie i jesli ta u ciebie ok to bym jechala odpoczywac.
        • sandrasj Re: Lot w 8 tygodniu 30.05.15, 18:44
          Byłam, leciałam, odpoczełam smile póki co wszystko w najlepszym porządku smile
    • lazurja1 Re: Lot w 8 tygodniu 31.05.15, 04:12
      Ja wlasnie wrocilam z urlopu. Jestem w 10 tygodniu ciazy .Ja na twoim miejscu bym poleciala .
    • delfina77 Re: Lot w 8 tygodniu 07.06.15, 22:04
      Jeśli ciąża będzie przebiegała prawidłowo to możesz lecieć. Ja leciałam w ósmym miesiącu, obsługa patrzyła na mnie trochę dziwnie (chyba bali się, że im zacznę rodzić na pokładzie), ale nic takiego się nie stało. Urodziłam 10 dni po terminie
    • delfina77 Re: Lot w 8 tygodniu 07.06.15, 22:06
      Sorki, nie doczytałam, że chodzi o ósmy TYDZIEŃsmile Moim zdaniem też możesz lecieć, przecież na tym etapie wiele kobiet nawet nie wie, że są w ciąży i robią różne rzeczy. Ja latałam będąc w ciąży a potem z małymi dziećmi i nie wpłynęło to na nas negatywnie w żaden sposób. Leć i korzystaj z pogodysmile
    • sestri Re: Lot w 8 tygodniu 07.06.15, 22:59
      Jestem w 4tym miesiącu, leciałam w sumie około 30 samolotami.... leć śmiało. Moja lekarka nie ma nic przeciw, wie jaką mam prace. Normalne samoloty pasażerskie mają stabilizatory ciśnienia - nie tak jak awionetki lub szybowce. Raczej nie przechodzę przez wykrywacz metalu. Miłych wakacji, grunt to nie dać się zwariować smile
      • sandrasj Re: Lot w 8 tygodniu 08.06.15, 08:34
        Już byłam big_grin lecialam, ja i Bąbel mamy się świetnie.
      • a_fan Re: Lot w 8 tygodniu 08.06.15, 14:08
        Nie mam nic przeciwko lataniu w ciąży. Natomiast pisanie o "stabilizatorach ciśnienia" w samolotach vs awionetki to bzdura wyssana z palca. W samolotach komercyjnych na wysokości przelotowej ciśnienie w kabinie odpowiada ciśnieniu na wysokość około 2000 metrów nad poziomem morza. Jedynie w Dreamlinerach może być wyższe ciśnienie (im niżej tym ciśnienie wyższe) i odpowiadać wyosokości około 1800 metrów. Awionetki latają z reguły na wysokościach 500-1000 metrów więc wbrew pozorom w awionetkach ciśnienie jest bardziej zbliżone do ciśnienia na ziemi niż w samolotach rejsowych.
      • lazurja1 Re: Lot w 8 tygodniu 15.06.15, 00:22
        Dlaczego nie przechodzisz przez wykrywacz metalu ? I cze jest wogole taka mozliwosc ?
        • sestri Re: Lot w 8 tygodniu 15.06.15, 16:02
          Tak, jest taka możliwość. Wystarczy że powiesz że jesteś w ciąży i nawet nie proszą o zaświadczenie tylko przechodzisz bokiem a potem sprawdzają ręcznie. Tak jest w Poznaniu, Warszawie, Monachium, Frankfurcie, Mediolan Malpensie. Jedyne francowate lotnisko gdzie kazali mi przechodzić przez wykrywacz to Mediolan Bergamo, ale jak tam byłam to kiepsko się czułam i nie miałam siły się wykłócać sad. Generalnie chodzi chyba o to że wykrywacze generują jakąś minimalną dawkę promieniowania i jak się dużo lata to lepiej dawki nie akumulować. Ale nawet jakby co, to nie stresowałabym się. Stres jest dużo mniej zdrowy smile
    • nesses28 Re: Lot w 8 tygodniu 08.06.15, 17:22
      Hej wszystkim. Wlasnie nad tym samym sie zastanawiam ... Teraz 6 tydzień i wlasnie sie dowiedziałam ???? mamy wykupiona wycieczkę na Rodos 13 lipca . Jeśli dobrze liczę to będzie 11 tydzień . Lecieć bez obaw ?? Jak coś ma być to i tak będzie ... Proszę o wasze opinie . Może któraś tez była w takim okresie na wycieczce zagranicznej.
      • lidek0 Re: Lot w 8 tygodniu 08.06.15, 18:23
        "Jak coś ma być to i tak będzie " z taki podejściem to faktycznie leć i głowy sobie nie zawracaj, w końcu najwyżej coś się stanie. Tylko jak coś się stanie bo leciałaś to prośba nie pisz na forum. A chyba w okolicach 12 tygodnia jest ważne usg o ile się nie mylę.
        • sandrasj Re: Lot w 8 tygodniu 08.06.15, 18:36
          USG jest pomiędzy 11 a 14 tygodniem. Straszenie nie sprawi że kobiety przestaną tracić ciaże. Zdrowego rozsądku trochę. Prawda jest taka że jak kobieta ma poronić to nawet jak będzie na siebie huhać i dmuchać to nic to nie pomoże.
        • ashraf Re: Lot w 8 tygodniu 08.06.15, 19:37
          Ciążę w I trymestrze po prostu można stracić, loty nie są tu czynnikiem ryzyka. Po co taki komentarz? uncertain Dziewczyna ma przynajmniej zdroworozsądkowe podejście, daleko lepsze od ogłaszania dobrej nowiny i wybierania imienia w 5 tc. A od przesunięcia usg o tydzień jeszcze żadne dziecko nie zachorowało ani nie wyzdrowiało, nie mówiąc już o tym, że dużo bardziej miarodajny jest 14 tc.
        • lazurja1 Re: Lot w 8 tygodniu 15.06.15, 00:47

• nesses28 Re: Lot w 8 tygodniu 26.06.15, 12:27
          Byłam u gin. na USG i dokładnie wypytałam się jaka jest prawda lecieć czy tez nie ??? Jednoznaczna odpowiedz LEĆ !!! uważaj na siebie nie przegrzewaj się , dużo pij , na plaży pod parasolem , sam lot nie jest żadnym przeciwwskazaniem a nawet powiedziała, że najbardziej zalecana forma transportu dla ciężarówek. Żadne przeciążenia nie grożą naszym maleństwom MIT wink Nawet może i lepiej jeśli ma być źle to i tak będzie a chyba lepiej w tych ostatnich tygodniach leżeć sobie na plaży zero stresu i totalny relax niż użerać się i denerwować w pracy z klientami ..... Może i niektóre z was bulwersuje moje podejście "co ma być to będzie", ale to przynajmniej dla mojej psychiki "jakby co" będzie lepsze niż nakręcać się od 5 tyg wybierając wyprawkę, imiona i obwieszczając całemu światu !!! Nie jestem głupia oczywiście mam jeszcze jedna wizytę przed wylotem 10 lipca (13 wylot) i jeśli okaże się, ze jednak coś jest nie tak to oczywistym jest, że z Rodos nici ... Po powrocie również mam już umówioną kolejna wizytę z USG wink
          • lazurja1 Re: Lot w 8 tygodniu 26.06.15, 23:48
            .. Może i niektóre z was bulwersuje moje podejście "co ma być to będz
            > ie", ale to przynajmniej dla mojej psychiki "jakby co" będzie lepsze niż nakręc
            > ać się od 5 tyg wybierając wyprawkę, imiona i obwieszczając całemu światu .

Ja cie doskonale rozumiem i podzielam twoje zdanie ze jak ma cos byc to i tak bedzie . Ale dlaczego zabraniasz innym wybierac imiona i wyprawke na poczatku ciazy i co w tym zlego ? Przeciez jesli cos ma byc to i tak bedzie wiec co komu szkodzi wybrac imie albo kupowac wyprawke , jak by co to mozna odsprzedac .A co szkodzi powiedziec ze jest sie w ciazy ,?Czy poronienie to wstyd w razie wypadku, czego nikomu nie zycze ?
            • sestri Re: Lot w 8 tygodniu 27.06.15, 14:25
              Ja myślę że to zależy od otoczenia i Twojej osobowości. Wybieranie imienia, wyprawka itd mocno zmienia nastawienie rodziców i w razie poronienia, które w I trymestrze zdarzyć się może - osoby te w oczywisty sposób doznają poczucia większej straty. Nie mówiąc już o otoczeniu, które jezeli wie o utraconej ciąży - bez przerwy o tym przypomina (wyraża wyrazy współczucia, ble, ble, ble). Ja powiedziałam rodzicom po 3 miesiącu. Teraz jestem w 5. i w pracy nie wiedzą bo nie mam brzucha i dolegliwości smile
              • nesses28 Re: Lot w 8 tygodniu 30.06.15, 10:44
                Dokładnie o to mi chodziło ?? ja pisałam odnośnie do siebie. Po prostu dla mojej psychiki taka opcja jest lepsza . Nikomu nie zabraniam cieszenia sie od pierwszych tygodni , kupowania wyprawek - to sprawa indywidualna każdej kobiety . Jakby co to nie chce patrzeć na te wszystkie słodkie ubranka i słyszeć z każdej strony jak każdemu przykro ....
                • lazurja1 Re: Lot w 8 tygodniu 01.07.15, 00:19
                  Ja np bym wolala przezywac to z innymi i slyszec te wszystkie wyrazy wspolczocia niz dusic to w sobie .Zreszta czy bym kupila wyprawke czy nie to i tak by mi bylo przykro .Ja tez nie chucham na siebie i dmucham chodze do pracy nosze ciezkie zeczy , lecialam samolotem i jeszcze bede leciec ,pomimo to kupuje juz ciuszki dlaa dziecka .Jestem w 14 tygodniu ciazy . Mam wybrane imiona .Rodzina i przyjaciele wiedza o ciazy . Poronienie jest zecza straszna bez wzgledu na to co sie kupilo ,powiedzialo , czy zrobilo badz nie .Wiem dziewczyny o czym mowicie i tez was rozumiem ale ja np mam takie podejscie ,ze martwic sie nalezy dopiero jak cos sie stanie a nie wczesniej .Wiec jak widze w sklepie jakis fajny ciuch dla dzidziusia to mam go nie kupic bo mam sie bac ze poronie .Wyprawke zawsze mozna odsprzedac .
        • rasowa_sowa Re: Lot w 8 tygodniu 26.06.15, 15:14
          lidek0 napisała:

> "Jak coś ma być to i tak będzie " z taki podejściem to faktycznie leć i głowy s
          > obie nie zawracaj, w końcu najwyżej coś się stanie. Tylko jak coś się stanie bo
          > leciałaś to prośba nie pisz na forum. A chyba w okolicach 12 tygodnia jest waż
          > ne usg o ile się nie mylę.

Co za okropny komentarz. Mogłaś sobie darować.
          Latać w ciąży można (pod koniec już się nie powinno - ale to tylko ze względu na możliwość wcześniejszego porodu). Oczywiście nie trzeba, jeśli ktoś uważa że się będzie stresował, albo nie czuje się pewnie w docelowym miejscu (w razie konieczności odwiedzenia lekarza). Straszenie kobiety takimi tekstami jak powyżej to świństwo. A USG genetyczne jest pomiędzy tygodniami: 11 a 13+6, nie trzeba bite 3 tygodnie siedzieć w gabinecie, wystarczy raz pójść na wizytę..
        • nesses28 Re: Lot w 8 tygodniu 26.06.15, 17:52
          Specjalnie dla ciebie napisze będzie to wówczas sens mojego życia ....
    • brown_aurelia Re: Lot w 8 tygodniu 01.07.15, 23:18
      Ja leciałam w 9 tygodniu i nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Też 2,5 godziny.
      Jeśli nie ma przeciwskazań,to dlaczego by nie?
      • brown_aurelia Re: Lot w 8 tygodniu 01.07.15, 23:20
        a w 7 miesiącu jechałam 25 godzin samochodem (jako pasażer).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka