Dodaj do ulubionych

za maly pecherzyk ciazowy

30.05.15, 13:54
Witam Was
Zestem zalamana sad
Bylam wczoraj na pierwszym usg (5 t 0d) i okazalo sie ze pecherzyk ma tylko 8,2 a tarcza zarodkowa 2,3 lekarz twierdzi ze ciaza jest za mala i chyba nie rozwija sie prawidlowo. Wspolzylam z mezem tylko 3 i 5 maja i wiem ze do zaplodnienia nie doszlo pozniej. Cylke mam 27 dniowe a ostatni okres zaczal sie 24 kwietnia
Czy to znaczy ze ciaza obumarla i sie nie rozwinie?
Obserwuj wątek
    • kiddy Re: za maly pecherzyk ciazowy 30.05.15, 15:03
      Nie, to znaczy, że lekarz plecie i niepotrzebnie cię straszy. To jest bardzo wczesna ciąża, sprzęt może być stary, niedokładny, lekarz średnio wprawiony w robieniu takiego badania i wtedy wszystkie pomiary można o kant pupy potłuc. Nie stresuj się niepotrzebnie, pewnie wszystko będzie dobrze. Moja lekarka przestrzegała przed robieniem za wcześnie USG, bo owulacja może się przesunąć, ciąża może nie być "w punkt", mniej będzie widać albo nic i tylko się zdenerwuję, a poza tym na etapie 5-6 tygodnia i tak mało widać. Kazała mi zrobić badanie USG najwcześniej w 9 tygodniu, jeśli nie będzie niepokojących objawów. Ja akurat zrobiłam wcześnie, bo plamiłam i na izbie przyjęć zrobili mi badanie, ale planowo byłam umówiona na połowę 9 tygodnia. Jeśli koniecznie chcesz wiedzieć, jak rozwija się ciąża, zrób badanie betaHCG w odstępie 48 godzin, żeby sprawdzić przyrosty. Przy czym moim zdaniem jest to również zbędne badanie i nie gwarantuje niczego, a stresuje ciężarną.
      Na koniec powiem ci, że świetnie rozumiem twoje nerwy i stres, szczególnie jeśli jest to twoja pierwsza ciąża, pierwsze dziecko, człowiek po prostu chce, żeby się udało. I w znakomitej większości się udaje. Trzymam kciuki smile.
      • kamagama Re: za maly pecherzyk ciazowy 30.05.15, 21:53
        W innym wątku opisywalam moja historie wiec to w skrócie.pod koniec 6tc ciąży trafiłam na IP z powodu bólów brzucha,zrobili mi pierwsze usg,wczesniej ciaza potwierdzona testem i badaniem krwi. Na usg pęcherzyk byl maly(nie lapal sie na żaden wiek ciąży),nie było widać zarodka i generalnie lekarka nie dawala nadziei.Kazano mi zrobić betę w odstępie 48h i okazalo się ze ta rośnie jak szalona.Kolejne usg w 6tc3dni piękny pęcherzyk odpowiadający wiekowi ciąży z om,zarodek,serduszko,wszystko pięknie.Teraz mój dzidziuś ma juz 4mce i cala ciaza byla bez problemow.Glowa do góry.
        • minka800 Re: za maly pecherzyk ciazowy 31.05.15, 10:11
          Witam jestem tu nowa moja ciąża jest jeszcze nie zdiagnozowana ma dopiero 4 tygodnie widoczny na uzg jest tylko slaby czarny punkt pierwsze uzg mian robione 28.05.2015 i zewzgledu na bole brzucha dostałam duphaston i no-spe kazano leżeć i się nie marwic betę miałam 28.05.2015 835a po 12 godzinach 1305 we wtorek mam ponowne uzg tak się martwie czy wreszcie zobaczę zarodek moze juz serduszko 4 lata temu poronilam w 4 tyg ciąży wiec teraz zrobię wszystko żeby się udalo
          • kamagama Re: za maly pecherzyk ciazowy 31.05.15, 11:19
            Ja tez jestem po poronieniu,wiec rozumiem twoje nerwy. Bete najlepiej robic w odstępie min.48h,ale Twój przyrost w ciagu 24h wygląda ok. Czyli kolejne usg będziesz miała w 5 Tc?to tez bardzo wcześnie.Serduszka pewnie nie będzie widac,a i z widocznością zarodka moze być różnie. I to tez nie musi świadczyć o niczym złym.Nie denerwuj sie,bo to nie pomaga.
            • minka800 Re: za maly pecherzyk ciazowy 31.05.15, 12:14
              Dokładnie to nie wiem w którym tyg ciąży jestem bo ostatnia miesiączkę miałam 17 kwietnia cykle mam nieregularne 34 38 dni z bety wychodzi 5 tydzień i tak sobie lerze lekarz powiedział ze we wtorek musi juz coś zobaczyć tak sobie myślę ze jak ja na początku ciąży tak to przezywam to co będzie później chyba zwarkuje dodam ze mam Hashimoto tezyczke i nerwice lekowa wiec podwójnie licze na wsparcie koleżanek z forum
              • kamagama Re: za maly pecherzyk ciazowy 31.05.15, 14:10
                To wg miesiączki bedzie 6tc,a jak masz długie cykle to jeszcze wczesniejsza moze być ciaza. Wcale wiec nie musi nic zobaczyć lekarz,bo to nadal bardzo wczesna ciaza. Rozumiem,ze leczysz tarczyce.Mam kilka koleżanek z Hashimoto,które bez problemow donosily ciążę.Myśl pozytywnie. Beta ladnie urosla w 24h a to dobry znak.
                • madziarrka Re: za maly pecherzyk ciazowy 31.05.15, 22:55
                  Jeśli miesiączke miałaś 17 kwietnia to dziś jest 6tydzień2dzień ciąży, ale że masz długie cykle to na usg i w becie ciąża będzie o około 10 dni młodsza. Więc wynik bety masz dobry a na usg pewnie okolo 8 tyg ujrzysz zarodek. Powodzenia!
                  • fizula Re: za maly pecherzyk ciazowy 03.06.15, 01:32
                    Pewna lekarka, na której wykładzie byłam mówiła, że w 5 tygodniu ciążowym robienie badania USG to jak wróżenie z fusów.
                    Po co to w ogóle robią w takim razie? Chyba, żeby straszyć ludzi albo mieć coś do powiedzenia.
                    • kiddy Re: za maly pecherzyk ciazowy 03.06.15, 09:39
                      Odpowiedź jest bardzo prosta. USG to ok. 100 zł. Przestraszona kobieta przybiegnie jeszcze na dwa kolejne. Do tego koszt wizyty. Cała tajemnica.
                • minka800 Re: za maly pecherzyk ciazowy 03.06.15, 15:49
                  Byłam na uzg piękny pęcherzyk ciążowy jeszcze bez serduszka bo za wcześnie ciąża ma 4 tygodnie i 5 dni mam juz założona kartę ciozy następne uzg z 3 tygodnie wtedy juz będzie serduszko a masz jakieś namiary do koleżanek w ciąży z Hashimoto bo sama nie wiem jak to jest w tej ciąży z ta choroba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka