Dodaj do ulubionych

test prenatalny IONA

10.09.15, 21:35
Witajcie dziewczyny.
Przy ostatniej wizycie wyszło mi NT bardzo wysokie. Wyniki PAPPY wydawały się OK. Bardzo się niepokoje i lekarz powiedział mi, że mogę rozważyć nowe testy z krwi matki badające DNA dzidziusia. Lekarz zaproponował mi NIFTY lub nowy test IONA. Zastanawiałam się nad tym IONA bo jest o 100 zł tańszy ale nie znalazłam żadnych opinii o nim. Dużo jest natomiast opinii pozytywnych o tym NIFTY. Czy któraś z was zrobiła ten IONA? Czym one się różnią?
Obserwuj wątek
    • m.drozd.79 Re: test prenatalny IONA 10.09.15, 22:01
      Hej. Ja zrobiłam ten test IONA za namową lekarza. Krew pobrana w poniedziałek a wynik miał być według laboratorium już w piątek czyli za 5 dni i dlatego się zdecydował na ten test. Niestety wynik odebrałam u lekarza w natępny piątek czyli za 10 dni. Doporo wtedy okazało się że to jest nowa firma i nie ma doswiadczenia w Polsce z tymi testami. Jeśli miałabym wybrać jeszcze raz to wybrałabym Harmony lub NIFTY ktory podobno tez juz jest robiony w Polsce od kilku miesięcy. Zapłaciłam chyba właśnie 100 lub 150 zł mniej niż za dwa pozostałe ale czekałam tyle samo i czułam się oszukana bo wybrałam ten nowy test bo obiecali że wynik będzie za 5 dni a nie 10 jak Harmony czy NIFTY.

P.S
      W tym IONA jak ja robiłam nie podawali informacji o płci dzidziusia a w Harmony i NIFTY tak. Dla takiej rożnicy jak 100 czy 150zł nie polecam tego testu. Zastanów się nad NIFTY lub idz do innego lekarza po Harmony.
    • lucynaa1980 Re: test prenatalny IONA 10.09.15, 22:13
      Dziękuję m.drozd.
      Poczytałam trochę na stronach obu producentów. Wygląda na to że ta IONA nie ma żadnych publikacji naukowych potwierdzających działanie testu. Mają tylko jakiś certifkat i tyle. NIFTY tez ma ten certifkat ale na stronie jest bardzo dużo publikacji i walidacji potwierdzających skuteczność. Nie chce być królikiem doświadczalnym na którym IONA przetestuje swoją skuteczność. Zastanawiam się również nad Harmony ale nie będę biegać do innego lekarza i zrobię NIFTY u swojego. Masz rację, że nie warto oszczędzać 100 zł na jakimś nieznanym teście gdy cena to grubo powyżej 2000 zł.
    • evdokia Re: test prenatalny IONA 10.09.15, 22:20
      Coś mi tu nie gra. Wyniki z USG są od razu, a z PAPPA po ok. tygodniu. Oba te badania powinny być przeprowadzone tego samego dnia. To kiedy wyszło to wysokie NT?
      • lucynaa1980 Re: test prenatalny IONA 10.09.15, 23:58
        Nie rozumiem pytania. PAPPE zrobiłam w 11 tyg. ze względu na wiek i wyniki miałam po 4 dniach. W 13 tyg pomiar NT 4.2 mm.
        Lekarz nie robił jednocześnie USG i PAPPA. Pobranie było w innym dniu niż USG. To NT jest wykonywane razem z USG a nie PAPPA.
        • iziula1 Re: test prenatalny IONA 11.09.15, 07:48
          Nie masz racji . USG prenatalne wykonuje się w tym samym momencie w którym pobiera się krew na PAPPE.
          Musi być zachowany ten warunek bezwzględnie. Więc albo wprowadzasz nas w błąd albo twój lekarz jest ignorantem i nie posiada certyfikatu do tych badań.

USG możesz mieć kilkakrotnie ale test pappa to łączony wynik ust + krew z tego samego momentu.
          • iziula1 Re: test prenatalny IONA 11.09.15, 07:49
            USG + krew. Tak miało być.
            • m.drozd.79 Re: test prenatalny IONA 11.09.15, 09:54
              Izula.
              Nie założyłam tego tematu żeby dyskutować na temat kompetencji mojego lekarza. Prowadził mi pierwszą ciążę i byłam zadowolona. Moje pytanie dotyczyło tego że wyniki badań były dobre dopóki nie okazało się że jest wysokie NT. Dlatego rozważam zrobienie tesu IONA. Moje pytanie skierowane było do dziewczyn które zrobiły ten test i jaka jest ich opinia na jego temat.
              • iziula1 Re: test prenatalny IONA 11.09.15, 11:19
                Nie możesz wyników pappy traktować jako dobrych bo nie uwzględniają wysokiego NT. Twoje wyniki więc są błędne. Zmień lekarza bo to brak wiedzy i kompetencji lekarza wprowadza cię w błąd
                Co do testu. Namawiam na amniopunkcje. Ale skoro wybierasz pomiędzy nifty a tym drugim to nie wiem. Żaden dla mnie nie jest wiarygodny.
              • evdokia Re: test prenatalny IONA 12.09.15, 15:51
                Kompetencji lekarza nie poznaje się po tym, jak prowadzi bezproblemową ciążę. Tutaj ewidentnie dał ciała. Uważam, że teraz chce Cię naciągnąć na kasę. Skonsultuj się z innym lekarzem zanim wywalisz w błoto tyle pieniędzy.
    • maja-b-1980 Re: test prenatalny IONA 11.09.15, 10:08
      Hej lucynaa

Ja 2 lata temu robiłam test NIFTY. Wtedy jeszcze nie był robiony w Polsce i na wyniki czekałam około 2 tygodnie. Testu IONA nie znam ale popytaj lekarzy lub dziewczyny z forum. Może ktoś już robił. Wysokie NT to nie jest jeszcze powód żeby się strasznie denerwować. Może tak jak sugeruje koleżanka warto się zastanowić czy lekarz ma certyfikat FMFu. Jeśli nie może poszukaj innego.
      • lucynaa1980 Re: test prenatalny IONA 11.09.15, 10:13
        Dziękuję za odpowiedź. Znacie jakiegoś dobrego lekarza w okolicach Białołęki w Warszawie? Dalej czekam na opinie o IONA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka