15.01.16, 14:50
Witam ostatnio miałam robione usg z którego wynika : BIOMETRIA PŁODU BPD- 93mm.- 38,1 tyg. HC -337mm. -38,2 tyg. AC -354mm. -39,4 tyg. FL - 75mm. - 39,2 tyg. MASA PŁODU wg Hadlocka 3590g.+/-450g.(powyżej 90 centyla)
Czy ta różnica w obwodzie główki i brzuszka jest niepokojąca?
Martwię się bo to moja pierwsza ciąża a lekarz stwierdził że duże dziecko bedzie i chce mnie położyć do szpitala a do planowanego terminu jeszcze 14 dni.
Obserwuj wątek
    • tatrofanka Re: USG 37tc 16.01.16, 16:17
      Nie wiem czy tydzień ciązy ma znaczenie, ale ja w połowie pierwszej ciąży miałam znaczne róznice. A raczej syn- wychodziło ze kość udowa jest ok 3 tyg młodsza od głowy.

Głowę ma dużą do tej pory wink ale urodził się z tak nieprawdopodobnie długimi nogami że aż personel to komentował.
      Milimetr robi róznice, a pod koniec ciazy chyba trudno zmierzyć.

W drugiej ciaży 3 dni przed porodem oszacowali córce wage na 3500, w dniu porodu w szpitalu na 3300, urodziła się z waga 3730
    • kinga_iskierka Re: USG 37tc 16.01.16, 17:26
      Chce CIe polozyc bo duze dziecko sie zapowiada?!?! moj synek w 36 tc wazyl wedlug usg 3600, urodzil sie po terminie 9 dni z waga 4040 g... no to nie jest jakis rekord... nigdy nikt mi nie proponowal lezenia w szpitalu z tego powodu... a roznice do dwoch tygodni sa normalne. Dzieci nie czytaja wytycznych i rosna jak rosną wink nie martw sięsmile jak lekarz nie stwierdzil nic niepokojącego, to nie szukaj dziury w calymsmile
    • 8monia555 Re: USG 37tc 16.01.16, 18:21
      nie wiem czemu chce mnie położyć do szpitala bo z tego wszystkiego nie dopytałam jaki jest powód takiej decyzji , osobiście wolałabym być w domu
    • melancho_lia Re: USG 37tc 16.01.16, 21:43
      Masz niewielkie różnice, na tym etapie nie mają znaczenia.
      Moje dzieci na usg w 37 tyg, miały różnicę pomiędzy głową a kością udową ponad 3 tygodnie. I to też nie jest problem.
      Nie wiem czemu masz leżeć w szpitalu, waga dziecka to żaden powód.
    • kamagama Re: USG 37tc 18.01.16, 00:55
      Nie pamiętam dokladnie ale na ostatnim USG tez miałam różnice,które mnie zaniepokoily. Na pewno kość udowa moje dziecko miało krotsza niż wiek ciąży z OM,a głowę +2 tygodnie do wieku ciąży z OM. Nie pamiętam jak brzuszek. Zapytałam lekarza o te dysproporcje, powiedzial ze jest ok,mam się nie martwic. Mlodsza corka nadal ma dość krótkie nóżki i jest niska (25 centyl),glowke natomiast ma na 70 centylu,wage na 75. Wszystko z nią ok??
      • kamagama Re: USG 37tc 18.01.16, 00:57
        Ostatnie zdanie to stwierdzenie,nie pytanie,ale jak wpisuje buźkę usmiechnieta to później wyświetlają mi się znaki zapytania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka