Dodaj do ulubionych

USG polowkowe

14.04.16, 09:23
Witam.
Mam pytanie jakie mialyscie badania na usg polowkowym ? Ostatnio badanie genetyczne mialam robione.w 14 ,2tc I wiem ze to za pozno, I
zreszta za duzo.mi tych badan moj ginekolog nie zrobil. Zastanawiam sie wiec nad przepisaniem gdyz teraz wypadnie usg polowkowe I obawiam sie ze znowu nie zrobi mi pakietu badan..
Obserwuj wątek
    • lili.80 Re: USG polowkowe 14.04.16, 09:48
      Na usg połówkowym miałam tylko usg. Dostałam też skierowanie na echo serca i je robiłam ok 25tc.
    • blaszany_dzwoneczek Re: USG polowkowe 14.04.16, 10:10
      Ale jaki pakiet badań masz na myśli?
      USG połówkowe to jedno badanie tylko - usg.
      Na wyniku mam wyszczególnione następujące rzeczy + wymiary lub w opisie, że obraz danej rzeczy prawidłowy czy tam, że w normie:
      BPD,HC, komora boczna, AC, , FL, Kość ramienna, HC/AC, przypuszczalna masa płodu, czynność serca, ruchy płodu, położenie płodu, lokalizacja i stopień dojrzałości łożyska, płyn owodniowy, indeks płynu AFI, pępowina, głowa, mózgowie (obraz półkul, komór bocznych, sródmózgowia i tylnego dołu czaszki), twarz bez rozszczepu, kręgosłup, szyja, grubość fałdu karku, klatka piersiowa i płuca, serce, powłoki brzuszne, układ pokarmowy, układ moczowy, kończyny, płeć.
      Jak masz wątpliwości to idź na usg do specjalisty - ja nie robię usg u ginki prowadzącej ciążę, tylko właśnie zawsze u specjalisty od usg ciążowego. Co nie wyklucza, że mam o swojej lekarce i opiece jaka mi zapewnia bardzo dobre zdanie, po prostu każdy ma swoją działkę, w której jest dobry.
      • blaszany_dzwoneczek Re: USG polowkowe 14.04.16, 10:17
        A w badaniu genetycznym w 12 tygodniu było tego mniej (u tego samego lekarza wykonującego badanie) - to może sobie porównaj:
        Żywy płód, czynność serca FHR, CRL, NT, BPD, Czaszka/mózg, kręgosłup, przednia ściana brzucha - obraz prawidłowy, serce w klatce piersiowej, żołądek widoczny w jamie brzusznej, dłonie, stopy - widoczne, NB (kość nosowa) +
    • iziula1 Re: USG polowkowe 14.04.16, 13:10
      W pierwszym USG prenatalnym lekarz powinien zaproponować wykonanie ci testu Pappa, który jest badaniem przesiewowym ale określa czy jesteś czy też nie w grupie ryzyka i ze wskazaniem do np.amniopunkcji. Takie badanie robi się do 13t.c i 6 d.

Połówkowe robi się od 18 t.c., częściej lekarze wykonują je w 20 t.c.
      Zmień lekarza i zrób badania w profesjonalnym gabinecie z lekarzem ultrasonografem w specjalności prenatalnej.
      Parametrów do zmierzenia jest mnóstwo, samo badanie trwa ok 20 -40 min w zależności od stanu zdrowia płodu.
      Przede wszystkim lekarza sprawdza budowę serca, przepływy,kształt i wielkość czaski dziecka, szuka przede wszystkim odchyleń od normy, sprawdza ciągłość kręgosłupa. Sprawdza kończyny, strukturę pępowiny, mierzy obwód brzuszka, sprawdza kształt i budowę pęcherza moczowego - czy jest wypełniony, czy pusty, nerki, żołądek , długość kości udowej, kości przedramienia, sprawdza też łożysko - stopień dojrzałości.
      Czasem mierzy przezierność choć na tym etapie niewiele wnosi już do diagnostyki. Liczą się dobrze już widoczne narządy wewnętrzne płodu i budowa i struktura czaszki.
      Z rzeczy standardowych to waga płodu, obecność gałek ocznych,długość ciemieniowa płodu., tętno.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka