tysia77 29.09.04, 10:31 Jakie badania i szczepinia robicie przygotowując się do zajścia w ciąże?Bierzecie jakieś witaminy?Mam totalny mętlik w głowie na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tysia77 Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 10:37 Wiem,że na ten temat już wiele było,ale co lekarz to opinia.Moja Pani doktor,która dostała nagrodę od czytelniczk Twojego Stylu strasznie mnie zbyła nic nie powiedziała o dentyście,ani o badaniu na różyczkę.Stwierdziła,że mam przyjśc jak już będę w ciąży.Przez kilka lat zażywałam cilest, powiedziała mi,że nie trzeba robic przerwy,na ten temat też słyszałam różne opinie.Już sama nie wiem co myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
wij-drewniak Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 11:45 Najlepiej zajrzyj na forum Dla starających się (w prywatnych). Tam jest naprawdę wyczerpująca lista badań, ale trzeba pamiętać, że na tamtym forum piszą ludzie, którzy mają problemy z zajściem w ciążę. Ci robią masę badań. Na początek wystarczą te które już zostały podane. Ja zapytałam się mojej doktor co powinnam zrobić: - brać folik pół roku przed ("Amerykanie uważają że dwa lata ale to przesada") - zaszczepić się przeciw żółtaczce (teraz jest żółty tydzień, polecam, jest łatwiej takie szczepienie wykonać i taniej) - toksoplazmoze zbadać tuż przed staraniem, to badanie łatwo może się "przeterminować", bo w każdej chwili możesz się zarazić. No chyba że wychodzi iż już miałas z tym kontakt - a propos tabletek: na pytanie jak wcześnie powinnam odstawić powiedziała: a jak bardzo przeraża panią perspektywa ciązy mnogiej? Nie trzeba robić przerwy, tyle tylko że na początku łatwiej o bliźniaki. Ja też biorę (jeszcze) Cilest < Przez kilka lat zażywałam cilest, powiedziała mi,że nie trzeb a robic przerwy,na ten temat też słyszałam różne opinie.Już sama nie wiem co my > śleć Odpowiedz Link Zgłoś
78monika Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 10:46 Hej Na pewno folik - 1 tabletka raz dziennie. Witaminy - zalezy jaka masz diete. Odnosnie odstawienia pigulek - lekarze twierdza, ze nie trzeba robic przerwy, ze dzisiejsze pigulki sa preparatmi nowoczesnymi z mala dawka hormonow - ja jedna zrobilam przerwe - dla pewnosci. Odnosnie badan - mialam robione na toxo i rozyczke oraz ogolne badanie krwi + progesteron. Podobno na poczatek wystarcza. Tak jak napisalas - co lekarz to opinia. Jesli masz jakies pytania to pisz. Pozdrawiam, m. Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 10:59 Dziękuje za odpowiedź.Jak długą przerwę robiłaś?Ja mam jeszcze jedno opakowaniw tabletek i się nad tym zastanawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
78monika Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 11:07 Ja jeszcze nie jestem w ciazy, dopiero sie zabieramy za starania ) Lekarz zalecil trzy cykle, zeby organizm wrocil do naturalnego funkcjonowania, choc od innego tez uslyszalam odpowiedz jak Ty - zostawic wszystkie srodki i wrocic jak bede w ciazy. Moje dwie kolezanki zaszly w ciaze zaraz po odstawieniu i obie maja zdrowe i sliczne coreczki. Wazny jest ten folik. Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 11:18 Hej moim zdaniem podstawowe badania jakie należy wykonać to: - różyczka - cytomegalia (podobne do toxo) - toxoplazmoza - cytologia - sprawdzić grupę krwi!!!! - ZASZCZEPIĆ SIĘ PRZECIWKO ŻÓŁTACZCE!!! - pełne szczepienie to 3 razy, dwa razy w odstępie miesiąca, potem za pół roku. Jednak "jednorazowo" zabezpieczają cię już dwa szczepienie. Trzecie zabezpiecza na okres 5 lat min, potem trzeba sprawdzić. Fajnie byłoby jeszcze skontrolować posiew, bo zły posiew, może być problemem w ciąży, lepiej się przeleczyć przeciwko bakteriom. Poza tym trzeba brać wspomniany już folik, zwykle lekarze zalecają ten najmniejszy na początek. A baba która mówi, że proszę iść i przyjść w ciąży nie jest dobrym lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
78monika Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 11:26 Niestety slyszalam, ze sporo lekarzy tak traktuje pacjentki. Sama osobiscie tego doswiadczylam, dlatego poszukalam innego - osobiscie wole zapobiegac niz leczyc. Odnosnie grupy krwi - jak najbardziej, cytlogia - na biezaco, nie tylko przed planowana ciaza. Najgrozniejsza jest rozyczka. Nalezy pamietac, ze nie wolno popadac w skrajnosci - podstawowe badania daja obraz aktualnego stanu Twojego organizmu, po odstawieniu mozna zrobic rozniez hormony - progesteron i prolaktyne. Ale przede wszystkim - zdrowe jedzonko, zdrowy styl zycia, spacerki itp. ) Odpowiedz Link Zgłoś
tysia77 Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 13:25 Dziękukje za wszystkie rady,folik juz biorę bo to słyszałam wcześniej.Teraz wybiore się do swojej przychodni rodzinnej i zrobię badania,już dzwoniłam, wszystkie są płatne więc skierowania nie bedą mi potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 21:09 Jesli pozwolicie ze sie wtrace, to odstawianie tabletek zalezne jest od ich rodzaju. Te z silniejszymi dawkami (np Diane-35) powinny byc na 3 miesiace odstawione, trzeba tez robic przerwy w braniu. Po slabszych mozna probowac od razu, zreszta ponoc nawwt jest to wskazane, bo najwieksza plodnosc jest w 4 kolejnych miesiacach. Choc moj lekarz twierdzi ze nic nie trzeba odstawiac, ze nie trzeba robic zadnych badan, ze ciaza to stan naturalny i mam sie nie przejmowac. Myslalam, ze zle trafilam, ale niestety mieszkam w Holandii, a tutejsi lekarze maja wlasnie takie poglady na ciaze... Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: Przygotowania do ciąży 29.09.04, 21:24 nie robilam zadnych badan,ani nie bralam witamin.normalne zdrowe odzywianie.to wszystko. mama Odpowiedz Link Zgłoś