Dodaj do ulubionych

skrócona szyjka

04.10.04, 18:41
Byłam dzisiaj u lekarza - stwierdził, że skróciła mi się szyjka (ma teraz 2,5
cm). Jestem w 33. tygodniu i szczerze mówiąc trochę się przestraszyłam.
Lekarz co prawda uspokajał, oprócz nospy i jak najczęstszego leżenia nie dał
innych zaleceń, ale ja oczywiście martwię się na zapas (a na początku ciąży
myślałam, naiwna, że po pierwszych 12 tygodniach wszystkie obawy mi
przejdąsmile). Czy jest na forum ktoś w podobnej sytuacji???
Pozdrawiam,
Monika
Obserwuj wątek
    • atlantis75 Re: skrócona szyjka 04.10.04, 19:25
      monikaj1 napisała:
      >Czy jest na forum ktoś w podobnej sytuacji???

Moniko, przede wszystkim nie denerwuj się tak smile Moja szyjka ma 2 cm od 26 tc.
      Prowadze oszczędzający tryb życia, czyli od 2 mies. leżę, ale u mnie jescze
      dochodzi nadczynność skurczowa macicy (biorę fenoterol) i problemy z nerkami
      sciśniętymi przez macicę (małe wodonercze). 2,5 cm to naprawdę nie jest tak
      mało. Zreszta jesteś juz na takim etapie ciązy, że szyjka moze zacząć się już
      skracać. Grunt, to odpoczywać i duzo leżeć. Ja dotrwałam tak juz do 35 tc i mam
      nadzieję, że jeszcze trochę ponoszę synka smile Najważniejsze, że nie masz
      rozwarcia. Jeżeli jest zamknięta, to ok.
      Pozdrawiam. Atlantis smile
      • monikaj1 Re: skrócona szyjka 04.10.04, 19:44
        Dziękuję Ci bardzosmile
        Bezpośrednio po wizycie właściwie się nie denerwowałam, ale oczywiście im
        dłużej o tym myślę, tym jest gorzejsmile Lekarz powiedział, że to trochę za
        wcześnie (jutro zaczynam 34 tydzień), ale nie ma żadnego niebezpieczeństwa i
        nic nieprzewidzianego nie powinno się zdarzyć. No, ale wyobraźnia ciężarnej to
        zupełnie inna historiasmile))
        Pozdrawiam Cię serdeczniesmile
        Monika
    • m0812 Re: skrócona szyjka 04.10.04, 19:38
      Dziewczyny a jak lekarz poznal u was to, ze szyjka macicy sie skróciła. Czy wy
      miałyście jakieś objawy, czy badanie wewnętrzne bądź usg to wykazało?
      • monikaj1 Re: skrócona szyjka 04.10.04, 19:47
        m0812 napisała:

> Dziewczyny a jak lekarz poznal u was to, ze szyjka macicy sie skróciła. Czy
        wy
        > miałyście jakieś objawy, czy badanie wewnętrzne bądź usg to wykazało?

Od kilku dni po kilka razy dziennie twardniał mi brzuch. Skrócenie szyjki mój
        pan doktor zdiagnozował w badaniu wewnętrznym (chyba pierwszy raz lekko
        nieprzyjemnym), a następnie dla potwierdzenia zrobił USG.
        • m0812 Re: skrócona szyjka 04.10.04, 20:02
          Dzięki za odpowiedź, która utwierdziła mnie w tym,że jednak lepiej jest gdy
          lekarz bada nas na każdej wizycie ,,wewnętrznie''. Dzięki temu moze wykryć
          rozwarcie szyjki macicy. Aż strach pomyśleć co by było gdyby tego nie zauważył,
          ponieważ nie ma zwyczaju badania swoich pacjentek, a o takich lekarzch czytałam
          na forum.
          pozdrawiam
          Eliza
    • kwiatuszek24 Re: skrócona szyjka 04.10.04, 22:32
      Monisia odezwij się do mnie!A co do twojego problemu to nic się nie martw,
      bedzie wszystko ok.kwiatuszek24@gazeta.pl
      Agata
    • mimisiak Re: skrócona szyjka 07.10.04, 11:07
      Ja jestem w 25 tyg. i szyjka skróciła się do 1,5 cm. Ale lekarz stwierdził, że
      nie ma powodów do paniki.
      • monikaj1 Re: skrócona szyjka 07.10.04, 11:42
        Czyli znowu - co lekarz, to opiniasmile Mój zadzwonił do mnie i zakazał ćwiczeń w
        szkole rodzenia (bo podczas wizyty zapomniałam o to zapytać). Dwie położne
        prowadzące w szkole zajęcia też różnią się podejściem - jedna stwierdziła, że
        na tym etapie to już nic groźnego i dzięki temu skróci mi się pierwsza faza
        porodu (ta wizja bardzo mi się podoba, nie ukrywamsmile), a druga orzekła, że to
        stanowczo za wcześnie. I bądź tu mądry człowiekusmile
        W każdym bądź razie - leżę kiedy tylko mogę i biorę nospę. Skurcze w zasadzie
        ustąpiły, więc mam nadzieję, że jeszcze trochę wytrzymamysmile
        Pozdrawiam,
        Monika
        • anka10 Re: skrócona szyjka 07.10.04, 14:39
          Ja od 27 lub 28(niepamietam dokładnie) mam szyjke na 1cm, teraz zaczynam 38tc , szyjka dalej ma 1cm dł i do tego 2 cm rozwarcia! 2,5 cm do długa szyjka!!ja mam juz od 10 tyg szyjke na 1 cm i nie panikuję a no i w 28 tc rozwarcie tez miałam ale małe nie na 2 cm jak teraz, dokładnie na opuszek(cokolwiek to oznacza)bo teraz mam na palec. Pozdrawiam
    • lurien Re: skrócona szyjka 07.10.04, 14:49
      mi ok 20 tc szyjka skrocila sie z 2,5 do 1,5, biore nospe i wszystko naprawde jest ok, nic nie postepuje, czuje sie dobrze
      • natusik Re: skrócona szyjka 07.10.04, 15:34
        A co ja mam powiedzieć, bo jestem w 21tyg. i byłam w zeszłym tygodniu u
        lekarza, i też mi się szyjka skraca i, jeśli się nie mylę, to mam rozwarcie na
        1cm. Przepisał mi Scopolan i jakieś czopki dopochwowe, ale w aptece nie mogli
        się rozczytać, to biorę tylko Scopolan. Słyszałyście coś o tym leku, bo się
        martwię, czy nie jestem jedyna, która bierze ten nikomu nieznany lek. I czy
        bardzo mam się martwić tym, że jestem dopiero w 21tyg. ze swoją skracającą się
        macicą??????
    • k_kiki Re: skrócona szyjka 08.10.04, 09:19
      Witajcie! Nie ukrywam, że trochę pocieszyłyście mnie dziewczyny, bo bardzo się
      zmartwiłam po wczorajszej wizycie u gina! Po dokładnym zbadaniu lekarka
      stwierdziła, że skraca mi się szyjka, tzn. uspokajała, że nie ma powodów do
      niepokoju, bo ogólnie wszystko jest w normie, ale musze na siebie uwazac,
      wiecej odpoczywac, nie przemeczac sie, nie współżyć i najlepiej w ogole gdybym
      poszla na zwolnienie i zrezygnowała z pracy do czasu porodu. Zmartwiła mnie
      tym, bo do tej pory czułam się b. dobrze (poza 3-krotnym twardnieniem brzucha,
      które po nospie przechodziło) i byłam dosc aktywna. Umowila mnie tez na wizyte
      nie - jak dotąd - za miesiac, a za 2 tyg., zeby ponownie skontrolowac stan
      mojej szyjki. Jestem w 25 tc i szyjka, mimo że jest zamknięta, ma niecałe 30 mm
      długosci (początkowo bylo to 33 mm). Strasznie sie tym przejelam, ale teraz
      widzę, że nie jest jeszcze tak tragicznie. Napiszcie, jaki powinien być
      prawidłowy wymiar szyjki.
      Dodatkowo musiałam powtórzyc test obciazenia glukozą, bo równiez wyszedł mi
      niezbyt dobrze (po 1 godz przy 50 g - 140mg/dl). Dzisiaj odbieram wyniki z
      powtorki. Trzymajcie kciuki, żeby było wszytko ok.
      Pozdrawiam
      K
      • dominika79 Re: skrócona szyjka 08.10.04, 10:27
        i ja mam podobny problem.nie wiem jaka dlugosc mojej szyjki-wiemze
        krotka.mamlezec i czekac3tyg.na podanie fenotrolu,bo na razie moja ciaza jest
        za mloda na te tabletki(21tydz.wg.okresu,a wg,usg.20tydz.)boje siechociaz
        upokoilam sie po przeczytaniu waszych postow.we wtorek jade do mojego
        rodzinnego domu i tamtez pojde na wizyte.zabacze co mi tam powiedza....
    • parvati2 Re: skrócona szyjka 08.10.04, 13:42
      witam,
      widze, ze nie tylko ja mam problem skracajacej sie szyjki... jestem teraz w 32
      tyg. i lekarz stwierdzil u mnie 'krotka szyjke', tzn. 27 mm, ale na szczescie
      bez cech rozwierania, itp. Mam lezec kiedy tylko sie da, unikac siedzenia
      (podobno to gorsze od chodzenia), nie przemeczac sie i brac No-spe i magnez.
      Czyli standard. tej No-spy to biore 3 tab. dziennie i brzucho niestety czasem
      sie jeszcze 'stawia', wiec moze za mala dawka. Ale z drugiej strony, tez jest
      tyle negatywnych opinii nt. No-spy, ze nie chce przeholowac w druga strone... uncertain
      NATUSIK: moj lekarz tez mi przepisal Scopolan, ale ja akurat nie moge tego brac
      (interakcje z lekami przeciwhistaminowymi), wiec skonczylo sie na No-spie. Ale
      nic sie martw - przynajmniej jeszcze jeden doktor (nawiasem, bardzo znany
      specjalista) poza Twoim zna ten lek i go przepisuje swoim pacjentkom smile)
      Pozdrawiam,
      Parvati

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka