16.05.17, 09:21
Hej

Niestety mam 2 tyg na ustabilizowanie diety, inaczej szpital i ustalenie poziomu insuliny. sad
Jestem w 15 tyg. Tak szybko wychwycona tylko dlatego ze lekarka która mnie prowadzi jet diabetologiem w szpitalu i jest bardziej wyczulona akurat na cukier w ciąży.
Nie mogę znaleźć tu żadnego forum dla słodkich mam.
Jest takie?
Szukam wsparcia i pociechy. No i kogoś kto odpowie na głupie pytania.

Pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • sl.wwk Re: Cukrzyca 16.05.17, 11:23
      Moja koleżanka przez to przechodziła. Kuła się 4 razy dziennie.
    • iziula1 Re: Cukrzyca 17.05.17, 07:40
      A jakie masz wyniki?
      • laff.irynda Re: Cukrzyca 17.05.17, 11:14
        Na czczo 97-99 dzisiaj udało się zbić do 92. smile
        Później po posiłkach (normalnych) 75-105.
        Na razie testuje moje normalne odżywianie bez diety typowo cukrzycowej.
        Ogólnie i tak odżywiamy się e miarę zdrowo.
        Tylko właśnie na czczo jest powyżej normy. sad
        • iziula1 Re: Cukrzyca 17.05.17, 13:50
          laff.irynda napisała:

> Na czczo 97-99 dzisiaj udało się zbić do 92. smile
          > Później po posiłkach (normalnych) 75-105.

Wyniki są na pograniczu norm dla ciężarnych. Powinnaś spokojnie zapanować nad tym dietą.
          Aby było ci łatwiej spisuj sobie wszystko co zjadasz i pijesz. Szybko wyłapiesz przetwory z dużą ilości cukru.
          Zastąp soki owocowe wodą z cytryną lub samą wodą, pieczywo jasne na ciemne, jogurty naturalne zamiast smakowych. Poczytaj porady w internecie.
          I oczywiście kontroluj poziom cukru bo to zawsze może ulec zmianie.
          Trzymam kciuki.
        • thea19 Re: Cukrzyca 17.05.17, 15:58
          wyniki na czczo mozesz miec podwyzszone z powodu otluszczonej watroby. cukier moze sobie sam w nocy rosnac. z takimi wynikami nie ma dramatu i insuliny miec nie powinnas.
    • thea19 Re: Cukrzyca 17.05.17, 15:55
      skoro masz na razie dieta stabilizowac, to nie jest jeszcze tak zle. diabetolog pewnie powiedziala, ze swieze warzywa (1kg dziennie), cwiczenia i ograniczenie owocow mocno wplywaja na niski poziom glukozy. rano musisz unikac nabialu, owoce tylko do 16, regularne posilki co 2,5-3h i kanapka przed snem. pij duzo wody. zadnych przetworzonych rzeczy, nic nadmiernie tlustego. unikaj bulek teoretycznie pelnoziarnistych (podnosza cukier bardziej niz pszenne buly). najlepszy chleb to taki zytni, czarny w plastrach z bardzo ubogim skladem. ogolnie powinno sie spozywac tylko produkty z niskim indeksem glikemicznym. dieta cukrzycowa jest ogolnie bardzo zdrowa dla kazdego i warto ja wcielac w zycie nawet bez cukrzycy. jesli masz nadwage to w ciazy mozesz spokojnie chudnac.
      glukometr pewnie dostalas.
      • finka9 Re: Cukrzyca 18.05.17, 20:05
        A dlaczego zaraz szpital ? Ja miałam cukrzycę ciążową( nie jestem ciężarna od 2 marca tego roku wink ) i byłam skierowana do poradni. Udało się naprostować dietą ,obyło się bez insuliny. Od razu mówię ,że badałam cukier 4 razy dziennie i pomimo szczególowych wytycznych i tak metodą prób i błedów musiałam obserwować co podnosi mi cukier a co nie np. mleko, ciemny chleb ,papryka czerwona. Plus jest taki ,że niewiele przytłam w ciąży ,właściwiem urosła mi tylko "piłeczka".Cukrzyca nie utrwaliła się ale i tak pewne zdowe nawyki weszły mi w krew z korzyścią dla figury i samopoczucia więc głowa do góry ,bo jak mawiała moja dietetyczka czasami cukrzyca ciążowa to błogosławiństwo . Jesli chcesz jakieś szczególowe informacje to pisz śmiało na pocztę c hętnie odpowiem i pozdrawiamsmile Ps. Aha ,dodam tylko ,że urodziłam śliczną ,zdrową dziewczynkę .smile
        • niutaki stronka :) 20.05.17, 22:01
          slodkiemamy.edu.pl/
          • laff.irynda Re: stronka :) 21.05.17, 22:00
            Dzięki smile
            A gumy do żucia można?
            Stronkę znam prawie na pamięć.
            Tylko jak ogarnąć to gotowanie w połączeniu z pracą. ..
            W ciągu dnia nie ma problemu z wynikiem poniżej 120, rzadko przekracza 100.
            Ale na czczo na razie raz się udało poniżej 90. sad
            • finka9 Re: stronka :) 22.05.17, 09:22
              laff.irynda napisała:

> Dzięki smile
              > A gumy do żucia można?
              > Stronkę znam prawie na pamięć.
              > Tylko jak ogarnąć to gotowanie w połączeniu z pracą. ..
              > W ciągu dnia nie ma problemu z wynikiem poniżej 120, rzadko przekracza 100.
              > Ale na czczo na razie raz się udało poniżej 90. sad
              >
              >
              U mnie było odwrotnie - na czczo ok gorzej po posiłku. Krzywą cukrową miałam tragiczną. Posiłki planuj dzien wcześniej . Mnie tochę zjadła rutyna żywieniowa ,ale czułam się na tej diecie wyśnienicie .smile
    • batabara Re: Cukrzyca 26.05.17, 18:36
      Ja jestem na insulinie na noc, poniewaz w dzien dieta ładnie zbiłam cukier ale w nocy niestety mi skacze. Jestem w 5 mc ciązy. W ciaży schudłam juz 8kg. Cukier przed insulina na czczo miałam 140 teraz mam 75-85 a w dzien zawsze w normie.
    • wuwuem Re: Cukrzyca 29.05.17, 16:12
      Biorę insulinę od samego początku ciąży (teraz 35 tc). Nie jest to cukrzyca ciążowa ale sposób postępowania wygląda podobnie. Mi od początku tłumaczono, że dietą to można poprawiać wyniki po posiłkach ale ta na czczo nie za bardzo zależy od diety.
      Mierzysz cukier w nocy? Mi kazano budzić się i badać się o godzinie 3. Okazało się, że w nocy mam niski poziom, a rano już było 110-130. Pomóc miał posiłek zjadany przed snem żeby nie doprowadzać do dużego spadku w nocy ale niewiele to pomogło.
      Ostrzegano mnie też, że w III trymestrze będzie pogorszenie i faktycznie tak jest więc potrzebujesz dobrej opieki (a z tego co mówisz taką masz), trochę zaparcia jeśli chodzi o dietę (polecam spotkanie z dobrym dietetykiem, ja się spotkałam z fajną panią w ramach NFZ, która pracuje przy poradni diabetologicznej, zdecydowanie lepszą ma wiedzę niż wszyscy lekarze, z którymi miałam okazję o swojej cukrzycy rozmawiać), ciągłej kontroli poziomu cukru i uszy do góry bo najważniejsze za Tobą - zdiagnozowano Cię, a groźna jest cukrzyca niezdiagnozowana.
      Aha po pierwsze nie leżałam w szpitalu ale regularnie bywam w przyszpitalnej poradni patologii ciąży. Dla mnie to ważne (że nie leżałam w szpitalu) bo raz, że mam drugie dziecko w domu, które mnie potrzebuje, a dwa, że w domu można zadbać o dietę. W poprzedniej ciąży położyli mnie w szpitalu i to była tragedia, niby miałam dietę cukrzycową ale dostawałam do jedzenia rzeczy, które są zakazane w cukrzycy.

Na pocieszenie powiem Ci, że po posiłkach masz poziom, którego ja nawet z insuliną nie mogę uzyskać, a na czczo taki jaki ja mam po insulinie wink Ale ucz się (co jeść, jak postępować), badaj i kontroluj bo to pewnie się pogorszy. Niestety wiele rzeczy trzeba przetestować na sobie, mi nie szkodzą pieczone ziemniaki (kupuję odmiany z mniejszą zawartością skrobi -
      typ A lub B) mimo, że mają wysoki indeks glikemiczny, a nie mogę jeść nawet odrobiny brązowego ryżu czyli tego co w cukrzycy jest bardziej zalecane. Jeden plaster żółtego sera też jest dla mnie ok, ale mozzarella nawet w minimalnej ilości już nie. Co do pieczywa to też trzeba na sobie przetestować bo każdemu "słodkiemu" coś innego dobrze działa, a coś innego źle.
      Powodzenia!
      • laff.irynda Re: Cukrzyca 29.05.17, 19:17
        Dziękuję za wsparcie i dobre słowo.
        Jestem po wizycie. Wbrew moim obawom wyniki wg lekarki są OK.
        Teraz szukam pomysłów na potrawy. Śniadanie w postaci kanapki z szynka i ogórkiem juz się znudziło.
        Paradoksalnie najbardziej pomaga mi przed snem kanapka z masłem i małą ilością miodu.
        Dziękuję
        Ania
        • wuwuem Re: Cukrzyca 30.05.17, 12:04
          Więcej takich paradoksów przed Tobą. Chyba najsensowniej jeść to co powszechnie zalecane kobietom ciężarnym i sprawdzać glukometrem jak Twój organizm reaguje. Mi też zalecano żeby jeść mniej więcej co 2-2,5 godziny małe porcje, a pani dietetyk wspomniała, że jeśli czuję, że ta mała porcja to jakby za mało to odczekać godzinę i wtedy coś jeszcze dojeść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka