Dodaj do ulubionych

ciąża - praca

07.10.04, 10:26
Dziewczyny, kiedy powiedzieć szefowi o ciąży? Czy są jakieś prawne wskazania?
Czy można wylać ciężarną z roboty, czy może jest pod ochroną. Prawdę mówiąc
nic na ten temat nie wiem. Tak się cieszę z tych dwóch kresek, że mam
wrażenie, że po mnie widać tę ciążę.
pozdrawiam wszystkie mamy
Obserwuj wątek
    • lukolka Re: ciąża - praca 07.10.04, 10:40
      Zależy na jakich warunkach jesteś zatrudniona.
      • brixy Re: ciąża - praca 07.10.04, 11:03
        Mam umowę na stałe, pracuję w firmie już 7 lat. Czekam na odpowiedź i pozdrawiam
        • smallwitch Re: ciąża - praca 07.10.04, 11:33
          hej
          jeżeli masz umowę na czas nieokreslony, to jestes chroniona od samego początku
          ciąży. Nie jestem w stanie teraz podac Ci konkretnych przepisów, artykułów itp.
          ale mogę słuzyć przykładem. Moja przyjaciółka dostała wypowiedzenie nie wiedząc
          jeszcze że jest w ciąży (to był 4 tydz. licząc od OM - czyli faktycznie +-
          drugi), jak się dowiedziała, to oczywiście była załamana - jest w ciąży a tu
          wypowiedzenie sad(( Zwróciła się z pytaniem do Państwowej Inspekcji Pracy i
          okazało się, że muszą jej to wypowiedzenie cofnąc, no i faktycznie cofnęli.
          Jeżeli poinformujesz szefa o ciąży, to będziesz mogła uniknąć pracy w
          niedozwolonych dla ciężarnej warunkach, nie będziesz mogła być bez swojej zgody
          delegowana itp. U mnie w firmie np. wszystkie ciężarówki dostają monitory
          ciekłokrystaliczne - więc może warto powiedzieć, bo bedziesz mogła lepiej
          chronic Maluszka, ale decyzja zależy od Ciebie
          pozdrawiam serdecznie, życzę słusznej decyzji i mnóstwo zdrowia dla Ciebie i
          Maluszka
          smallwitch z Tomeczkiem (24.04.04)
        • lukolka Re: ciąża - praca 07.10.04, 11:45
          Brixy, w takim razie jesteś chroniona od samego początkusmile) Co więcej, jak
          zaniesiesz odpowiednie zaświadczenie od lekarza, że jesteś w ciąży do kadr, to
          pracodawca powinien m.in. umożliwić Ci robienie badań w godzinach pracy z pełną
          odpłatnością. Tutaj możesz troszkę poczytać, bo nie mogę teraz znaleźć kodeksu,
          gdzie wszystko jest wypisane:

praca.gazeta.pl/praca/1,47341,2282220.html
          Pozdrawiam Cię i Twoje Maleństwo bardzo cieplutkosmile)
          • brixy Re: ciąża - praca 07.10.04, 12:19
            Dziękuję wszystkim za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie mamusie. Uspokoiłyście
            mnie. Buziaki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka