Dodaj do ulubionych

Próby wątrobowe

18.10.04, 13:51
Może któraś wie co to dokładnie za badanie, tzn. kiedy najlepiej je zrobić,
na czym dokładnie polega i ile kosztuje? No i gdzie można to wykonać? w
szpitalu? w zwykłej przychodni? Tyle się ostatnio naczytałam o cholestazie,
że wolę wiedzieć o co chodzi w tych badaniach, choć na razie (i mam nadzieję,
że tak zostanie) nie mam chyba podstaw, żeby się badać. Czy któraś z Was je
robiła?
Obserwuj wątek
    • edzio_grubas Re: Próby wątrobowe 18.10.04, 14:09
      Proby watrobowe, to badania poziomu enzymow charakterystycznych dla pracy
      watroby. Naleza do nich AlAt, AspAt, ALP (fosfataza alkaliczna), GGTP (gamma-
      glutamylotranspeptydaza), 5-NT (5-nukleotydaza). O cholestazie swiadczy wzrost
      glownie ALP i GGTP, czasem takze AlAt i AspAt. Do badania pobiera sie krew
      zylna, wiec mozna je wykonac w kazdej przychodni z zapleczem laboratoryjnym.
      Jesli skierowanie wypisze lekarz, wtedy badanie jest bezplatne. Uwazam jednak,
      ze jesli nic sie nie dzieje (np. nie ma zoltaczki, gniecenia pod prawym lukiem
      zebrowym), to nie ma sensu robic tych badan. Pozdrawiam.
      • aga_a Re: Próby wątrobowe 18.10.04, 16:00
        Ja też będę robić to badanie. Prywatnie kosztuje 19 zł. Tak mi tam pani
        powiedziała w laboratorium, bo nie w każdej przechodni je robią.
      • zeberr Re: Próby wątrobowe 18.10.04, 18:17
        Edzio, a jeśli ktoś bierze przez 10 lat tabletki antykoncepcyjne, to wg Ciebie
        też nie ma sensu?
        • edzio_grubas Re: Próby wątrobowe 19.10.04, 00:02
          Zle mnie zrozumialas. Ja myslalam, ze autorka postu chce sama dla siebie zrobic
          takie badania z ciekawosci. A jesli byla u lekarza, on zebral wywiad i
          dowiedzial sie o tabletkach, to powinien dac skierowanie na badanie
          (bezplatnie).
          • malaika7 Re: Próby wątrobowe 19.10.04, 11:25
            masz rację, autorka postu, czyli ja chce sama zrobić takie badania z
            ciekawości smile)) Dzięki za wszystkie odpowiedzi!
            • aurelia70 Re: Próby wątrobowe 19.10.04, 11:55
              Nie wiem w którym tc jesteś, ale generalnie warto zrobić. Mi ginka zleciła te
              badania w 16 tc, wszyscy się dziwli po co, a wyniki były podwyższone, następne
              co 2 tyg rosły w tempie geometrycznym. Skierowanie do szpitala, potem
              restrykcyjna dieta, leki, częsta kontrola USG i prób wątrobowych. Okazało się,
              że ginka miała "nosa" i dzięki temu wykryto wczesną cholestazę. Dodam, że nie
              miałam żadnych innych objawów: nie byłam żółta, nie bolała mnie wątroba
              (jeszcze wtedy), pozostałe wyniki lekko tylko podwyższone, ale szybkie wykrycie
              pozwoliło zahamować rozwój choroby.
              Lepiej zrobić, tym bardziej, że nie jest to ani badanie drogie, ani inwazyjne,
              a może się okazać bardzo potrzebne. Pozdrawiam!
    • anek130 Re: Próby wątrobowe 18.10.04, 15:26
      a mi lekarz kazał zrobić to badanie na początku ciąży, mimo że nie miał żadnych
      podejrzeń o ewnentualnej chorobie.

pozdrawiam
      Ania 18tc
      • patyczako Re: Próby wątrobowe 18.10.04, 18:12
        ogolnie proby watrobowe to Alat, aspat i bilirubina chyba ze sa dodatkowe
        zalecenia na zrobienie reszty enzymow... te badania robi wiekszosc laboratoriow
        czy to w szpitalach czy w przychodniach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka