Dodaj do ulubionych

Jestem mamą

20.10.04, 20:58
17 urodziłam synka w szpitalu bródnowskim. Mimo podejrzen hipotrofii, bardzo
starego łozyska synek urodził sie zdrowy 2850g, 9 Apgar, ze wzgledu na sinice
spowodowaną okreceniem 3 krotnym pepowina.poród trwał niecałe 2 godzny,
siłami natury, to był moj pierwszy porod. Nacito mi krocze, popekała szyjka,
ale juz nastepnego dnia chodziłam po schodach, i siadałam.Poprzedzony był
koszmarnym pobytem na patologii. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • atlantis75 Re: Jestem mamą 20.10.04, 21:02
      Atenka, wielkie GRATULACJE! smile
      Poród miałaś trudny, chocaż trwał tylko 2 godziny, ale dobrze, że masz juz to
      za sobą. Ciesz się synkiem i wracaj do formy smile))

Mam pytanko: czy miałaś jakieś objawy starego łożyska? Bo mi w 34 tc wyszło na
      usg, że mam łożysko III st. dojrzałości. A teraz jest juz 37 tc i trochę się
      martwię...

Atlantis
    • lilyth Re: Jestem mamą 21.10.04, 09:38
      Gratuluję smile)))))))))))
    • danetdd Re: Jestem mamą 21.10.04, 10:12
      Hej!!!
      Zazdroszczę, że już jest po wszystkim, bo ja nadal przed...
      Bardzo Ci gratuluję i nie martw się niczym, tylko ciesz się synkiem, bo napewno
      jest wspaniały!!!Gratuluję!!!
      Pozdrawiam
      Aneta i 35 tyg. ciąży
      • okruszek100 Re: Jestem mamą 21.10.04, 11:37
        ja też gratuluję!!! I podobnie jak moja poprzedniczka" zazdroszczę ci", ze
        jesteś już po wszystkim i możesz sobie tulić Maleństwosmile
    • aleksandrynka Re: Jestem mamą 21.10.04, 11:41
      Cześć Atenka!
      Wszystkiego dobrego dla Ciebie i maluszka. Trzymałam kciuki!
      Odezwę się w wiadomej sprawie wink
      Pozdrawiam
      • atenka11 Re: Jestem mamą 22.10.04, 09:47
        Diekuje bardzo czujemy sie dobrze, ja jeszcze nie odespałam porodu ale dzisiaj
        udało mi sie kilka godzin i wracam do siebie. Mam nadzieje ze wszystko dobrze z
        koteckiem. Prosze napisz mi na priv kiedy mozemy sie spotkac. Ja w przyszłym
        tygodniu jestem do dyspozycji.Pozdrawiam.
    • atenka11 Re: Jestem mamą 22.10.04, 10:10
      Ja miałam 3 a od 30 tyg. Od 35 3b. Przepływy u mnie przez łozysko były dobre,
      innym objawem starego łozyska moze byc małowodzie, albo decerelacje tetna u
      dzidziusia podczas skurczy np. przy tescie oksytovcynowym, kiedy to przez
      obkurczony miesien macicy naturalnie łozysko jest ma gorsze warunki przepływu.U
      mnie mimo ze łozysko było bardzo zniszczone działało dobrze, nie było zadnych
      niepokojacych objawów. Lezałam na patologii bo w kazdej chwili mogło przestac
      dobrze dziłac. Codziennie miałam testy oksytocynowe, na których ktg było
      wzorowe.W niedziele miałe dosc czekania az mojemu synkowi zacznie sie cos
      dziac. Poszłam do lekaza i powiedziałam ze chce albo indukcji porodu albo
      wypisuje sie na własne zadanie i bede przychodzic codziennie na test. Mieszkam
      na przeciwko szpitala i sama jestem lekazem, wrustrowało mnie to ze
      bezsensownie zwlekaja z decyzja. Zanim poszłam do szpitala odszedł mi czop
      sluzowy i miałam czeste choc nieregularne skurcze, szyjka rozwarła sie do 2
      palcy. W szpitalu przy znikomej aktywnosci wszelkie oznaki zblizajacego sie
      porodu ustały. po tej rozmowie lekaz zdecydował indukcje. Była ładna pogoda
      przez kilka godzin spacerowałam po szpitalnym ogrodzie, robiłam przysiady. Jak
      zeszłam na porodowke to było juz 3cm. Podłaczono mi oksytocyne, z wielka
      trudnoscia bo połozna 5 razy próbowała sie wkuc, ale widocznie długie tipsy jej
      przszkadzały. chciała mi zostawic welfron tak wkuty w dłon ze reka mi sinieła i
      nie miałam władzy w palcach z powodu ucisku na nerwy.Ciekawe jak miałabym z
      taką reka rodzicwinkZrobiłam kolejna awanture sama znalazłam dobra zyłe, zmieniła
      sie połozna na naprawde super babke i dalej wszystko poszło dobrze. Miałam
      stracha bo 2 wymiary miednicy były o 3cm za waskie, jednak głowka dziecka
      bardzo sie zaadaptowała( wygladał kosmicznie miał zamiast głowki waziutki
      stozek ) i przeszła. Ze znieczulenie nie zdazyłam bo jak poprosiłam to było juz
      8cm. Popekałam pewnie dlatego ze po nacieciukrocza
    • atenka11 Re: Jestem mamą 22.10.04, 10:36
      cd
      po nacieciu krocza okazało sie ze sie synek okrecił okropnie pepoeina i
      musiałam 2 skurcze z głowka w kroku czekac az go odplacza. i to chyba był
      najkoszmarniejszy bol, jeszcze stres co z dzidzia i ciepła krew z naciecia
      spływajaca mi po nogach. Dobrze ze moj maz był dzielny mowił ze dzidzius ma
      tetno choc wtrdy mu spadło do 60/min. Jak dzidzius wyskoczył to poczułam taka
      ulge ze juz nic mnie dalej nie bolało. Przytuliłam go, był taki siniutki,
      poszedł z nim maz do kacika noworodkowego, ja zostałam łozysko urodziło sie od
      razu bo go dzidzius za soba ciagnal, było wstretne zniszczone. Zartował z
      lekazem zeby mi to pozadnie pocerował bo chce sie jeszcze kochac z mezem.
      Dzidzius potem possał szło mu swietnie. A za godzine wstałam do łazienki cos
      zjesc i do dzidzi.Kreciło mi sie w głowie choc z powodu utraty krwi dostałam po
      porodzie kroplowke.wypiłam jednak 1,5 l i było lepiej.
      to jekie moga byc konsekwencje starego łozyska zalezy od tego co to
      przedwczesne stazenie spowodowało. u mnie cukszyca ciazowa i to ze w na
      poczatku ciazy na nocnych dyzurach podpalałam papieroski bo nie mogłam sie
      zwlec do pacjentow.
      mam nauczke od poczatku ciazy powinnam była isc na zwolnienie bo dyzorowa praca
      papierosy i stresy nie słuza dziecku. jak sie dowiedziałam ze łozysko szwankuje
      to do niemal ostatnich tygodni lezałam na lewym boku i jadłam (wtedy jest
      najlepszy przpływ przez łozysko0 i zadziałało dzidzius rosł choc nie dawali mu
      szans wielkich na to.ja sama w ciazy zaledwie 5 kg (najpierw 5 schudłam
      pracujac potem 10 nadrobiłam) i przed porodem wazyłam 50. Teraz po 5 dniach
      niecałych jestem chuda jak szkapa 42kg, z tego chyba 2kg na cycki, bo nawał
      pokarmu !, brzuszka juz mam niewiele.Takze ogolnie jest znacznie lepiej niz sie
      spodziewałam. Bol porodowy zapomina sie w momencie urodzenia dzidzi, forma
      wraca.
      Nie martwcie sie da sie to przezyc, dzikuje wszystkim z gratulacje.
      • atlantis75 Re: Jestem mamą 22.10.04, 14:09
        Dzielna z Ciebie kobieta, Atenko smile

Przyczyną III st. łożyska w 34 tc to u mnie podanie sterydów na rozwoj płuc w
        26 tc (leżałam w szpitalu z zagrożeniem przedwczesnego porodu). Mam nadzieję,
        ze jeszcze troche podziała, a tak w ogole chcałabym w przyszłym tygodniu
        urodzić, bo juz jestem bardzo zmęczona ciązą (aktualnie puchną mi dłonie).

Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego smile
        Atlantis w 37tc i 4d
    • tarach Re: Jestem mamą 22.10.04, 14:15
      Grtaulacje...dużo zdrówka dla Twojego SKARBA no i oczywiście dla
      Ciebie...buziaczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka