Dodaj do ulubionych

materna i prenatal

27.10.04, 10:52
uslyszalam ostatnio, ze po ww srodkach, dzieci rodza sie duuuze i wypasione,
nienaturalnie duze...
podobno jest nawet takie powiedzenie 'kto bierze Materne ten rodzi Manna'
nie mowie, ze dziecko powinno sie rodzic niedozywione i chude, ale ponad 4 kg
to troche duzo...

prawda czy plotka?
Obserwuj wątek
    • neti87 Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:08
      To chyba jakaś bzdurka. W ciąży uzupełniamy ewentualne niedobory witamin,
      żelaza, kwasu foliowego, a nie faszerujemy się na zapas. Jeśli ktoś ma dobrą
      morfologię i inne wyniki badań to nie musi nic brać. Ja łykam Maternę, moje
      koleżanki też to biorą i brały i rodziły normalne dzieciątka.
      • maja45 Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:16
        To horrendalna bzdura.Te prepraaty przyjmuje się , zeby uzupełnić witaminy i
        mikroelementy niezbędne do tego , by dziecko urodziło się zdrowe.Nie ma zadnego
        związku pomiędzy duża waga dziecka a ich przyjmowaniem. Ja brałam Maternę i
        urodziłam córeczkę , która wazyła 3750, czyli normalnie.
        Nie słuchaj głupot opowiadanych przez kolezanki tylko swojego lekarza.
        Pozdrawiam.
        Marta
        • agusik25 Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:19
          To bzdura!!!
          Zażywanie witamin nie ma wpływu na wielkość dziecka. Tak jak pisały moje
          poprzedniczki przyjmowanie tych preparatów ma na celu uzupełnienie niedoborów w
          organizmie matki.
          Moja przyjaciółka brała Maternę i urodziła córeczkę o wadze 2790smile
      • bogada Re: materna i prenatal 28.10.04, 14:54
        a ja sobie sama zaczełam dozować prenatal - nie codziennie bo się gruba zaczęłam robic - wiadomo apaetyt!!! zażywam więc 2-3 razy w tygodniu. Wyniki mam cały czas dobre wink
    • mamalgosia Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:17
      Niestey to z Materną to nie plotka. jest to amerykański specyfik, a oni uznają,
      ż ezdrowe musi być duże. Składniki są tak skomponowane,, aby dziecko ( i
      mama)przybierały na wadze szybciej niż normalnie. Oczywiście nie na każdego
      wszystko tak samo działa,ale ogólnie taka jest tendencja.
      Co do prenatalu, to ma składniki w proporcjach odpowiednich dla kobiet w ciąży i
      karmiących, uwzglednia nawet specyfikę polskiej diety i wynikających z niej
      niedoborów.
      • neti87 Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:21
        mamalgosia, to sobie porównaj skład obu preparatów. Bzdura totalna! Materna jest
        w dodatku lepiej przyswajalna niż Prenatal, może stąd te rewelacje o dużych
        dzieciach...Najpierw się zastanówcie, a potem piszcie.
        • mamalgosia Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:23
          porównałam, a wiedzę czerpałam z artykułu w "dziecku" albo w "Mamo to ja", nie
          pamiętam.
          W naszym szpitalu potwierdza się to, oczywiście nie w 100%
          • kmyczek Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:32
            witam
            jesli chodzi o materne zreszto o prenatal tez to sa totalne bzdury, bo to sa
            preparaty witaminizujace a nie jakies anaboliki.
            Ja biore materne, bo polecila mi ja kolezanka ktora ja brala poniewaz sie
            podobno ze wzgledu na istnienie selenu lepiej wchlania.
            Teraz jestem w 33 tyg i narazie przytylam 11 kg i nie uwazam zeby to bylo duzo,
            dzidzie zobacze dopiero za 2 tygodnie ale nie sadze zeby byla wielka, a jesli
            nawet to nie przez witaminy.
            Kolezanka bioraca materne przytyla okolo 10 kilo przez cala cize a dzieck
            ourodzila 2600 wiec nie jest to powyzej 4 kg.
            A pozatym o czym tu gadac to z logicznego punktu widzenia jest totalna bzdura,
            bo jeszcze raz powtorze to witaminy a nie sterydysmile
            Kobitki nie nakrecajmy sie na jakies glupoty
            pozdrawiam
            • iamkate Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:49
              ja borę prenatal. Jestem prawie w 24 tygodniu. Przytyłam około 4 kg czyli nie
              za dużo (a dodam, że jestem osobą szczupłą). Dzidzi rozwija się prawidłowo.
              Wyniki mam bardzo dobre. Uważam jednak, że przyjmowanie dodatkowych witamin
              dodatkowo zabezpiecza mój organizm. W pracy spędzam bardzo wiele czasu, nie mam
              praktycznie chwili na jakiś ogromny odpoczynek, nie zawsze mogę sobie pozwolić
              na systematyczne spożywanie posiłków. myślę, że nie można się dać zwariować z
              tymi opiniami. Niedługo to człowiek niczego nie będzie mógł jeść. A skąd wiesz
              czy świeżutka marcheweczka czy jabłko zawierają same witaminy, zamiast
              szkodliwych metali ciężki...
            • schaapje Re: materna i prenatal 27.10.04, 11:50
              acha - te informacje mam od kolezanki, ktora rodzila miesiac temu (brala
              materne, dziecko 4 kg)
              a teksty slyszala od lekarzy podczas przyjecia do szpitala

no ale moze sobie po prostu zartowali....
    • kasias110 Re: materna i prenatal 27.10.04, 12:15
      Witajcie dziewczyny!
      Ja tez slyszlam opinie, ze kobiety zazywajace dodatkowe witaminy rodza potem
      wieksze dzieci. Ale co ciekawsze uslyszlam to tez od kumpeli, ktora jest
      przedstawicielka medyczna firmy produkujacej jeden z takich preparatow.
      • kmyczek Re: materna i prenatal 27.10.04, 12:23
        ja tez juz slyszlam ze malin, nabialu, czosnku i nie pamietam czego jeszcze nie
        mozna jesc i wszytskie te glupoty moj lekarz zawsze obala.
        A tak naprawde same denerwowaniem siebie nawzajem i wymyslaniem nowych rzeczy
        ktorych nie wolno, albo ktore szkodza niedlugo doprowadzimy do tego ze ciaza
        bedzie sie kojarzyla z choroba.
        Pozatym przeciez w dzisiejszych czasach to w zasadzie wszystko jest jedna
        wielka chemia wiec dlaczego nie zastanowimy sie czy chleb nam nie szkodzi???
        Pozdrawiam was wszystkie serdecznie i prosze nie popadajmy w paranoje
    • black_currant Re: materna i prenatal 27.10.04, 12:29
      Ja nie brałam witamin (poza kwasem foliowym na początku ciąży) i urodziłam
      synka 4380, więc to chyba nie tylko wina materny...

Ania
    • maniakow Re: materna i prenatal - Plotka ;) 27.10.04, 13:10
      Ja brałam Maternę przez całą ciążę i urodziłam córeczkę o wadze 2650 g (w
      terminie).
      Pozdrawiamy wink)).
    • nonu Re: materna i prenatal 27.10.04, 13:41
      Fałsz totalny, ja brałam przez ciąże prenatal, a córka urodziła się 2500
    • ekaczmarczyk Re: materna i prenatal 27.10.04, 15:29
      Ja też slyszalam że po Maternie rodzą się duże dzieciaczki. Mówila mi to
      pielęgniarka u mnie w szpitalu. ewa
    • edka05 Re: materna i prenatal 28.10.04, 09:59
      Witam, dołączam się do dyskuscji. Ja brałam Maternę przy pierwszej ciaży i
      miałam super wyniki, córka urodziła się z wagą 3860 g, ale ja również dużo
      przytyłam, mozna powiedzieć, że za dużo i miałam ciężki poród. Myślę , że
      Materna po prostu wzmaga apetyt, bo faktycznie bardzo dużo jadłam. W drugiej
      ciaży ze wzgledów finansowych brałam Falvit, ale w połowie ciąży musiałam brać
      żelazo, gdyż wyniki się pogorszyły. Sama osobiście miałam mniejszy apetyt i
      przytyłam mniej niż przy pierwszej ciąży, ale dziecko urodziło sie jeszcze
      większe ! synek ważył 3960 g, mimo to poród był łatwiejszy, gdyż nie byłam taka
      ocięzała, jak by pierwszej ciązy. Jezeli chodzi o Prenatal to źle się po nim
      czułam - mdłości, nudności itd. Po Maternie takich objawów nie było.
      Pozdrawiam, EDyta
    • miskaxxx Pytanie! 28.10.04, 11:28
      A ja mam do Was pytanie - dopiero sie staramy o dzidziusia, ale robilam badanie
      krwi i wyszlo, ze hemoglobina nizutka, wyniki slabe (duzo pracy, malo jedzenia)
      wiec kupialm sobie witaminy dla kobiet w ciazy (materne) i mimo faktu, ze
      dopiero za tydzien bede robila test ciazowy to je jem od kilku tygodni (
      • miskaxxx Re: Pytanie! 28.10.04, 11:30
        Brak pytania smile przepraszam. Cz sodzicie, ze dobrze robie? Moj lekarz uwaza, ze
        nie ma przeciwsskazan. Jesli nie uda nam sie w tym miesiacu zrobie ponowe
        badania, jesli wyniki sie poprawia to moze odstawic te witaminy? Co sadzice? Na
        ulotce Materne pisalo, ze sa to witaminy i dla kobiet w ciazy i dla planujacych
        w niej byc.
        • schaapje Re: Pytanie! 28.10.04, 15:06
          wiesz - ja, w sytuacji, gdy nie mam dostatecznej wiedzy na jakis temat, staram
          sie poznac opienie kogos dla mnie waznego (autorytetu) i tego sie trzymac. w
          tym wypadku na pewno zdalabym sie na opienie lakarza (jesli mam do niego
          zaufanie), lub (co tez czesto robie) na to, co jest napisane w ulotce. Jesli
          Twoj lekarz twierdzi, ze jest ok, a ulotka mowi, ze to takze witaminy dla
          kobiet starajacych sie o dziecko - moim zdaniem nie masz powodow do niepokoju.
          Ale to juz musisz sama ocenic smile

pozdrawiam
        • iwona281 Re: Pytanie! 28.10.04, 19:41
          Organiazm trzeba przygotować do ciąży. Mnie też lekarz zalecił branie witamin
          typu materna, prenatal czy elevit już przed ciążą. Przeceiż podobnie bierze się
          kwas foliowy - najlepiej 3 miesiące przed zajściem. A jeśli masz słabe wynki to
          tym bardziej, gdyż nawet jak zajdziesz w ciąży to możesz poprostu poronić. Tak
          było u mojej koleżanki. Była chuda, blada i miała złe wyniki i poroniła w
          12stym tygodniu. Przed drugą ciążą brała witaminy i urodziła zdrową córkę.
          A co do rodzenia dużych dzieci po maternie czy parenatalu to raczej kompletna
          bzdura. Ja w pierwszej ciąży brałam materne i przytyłam 9 kg, synek miał 3320.
          Teraz biorę prenatal i jestem w 34 tc i przytyłam 8kg. Podejrzewam że dziecko
          też nie będzie olbrzmem.
          Pzdrawiam - Iwona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka