Dodaj do ulubionych

Pomóżcie proszę - TOXOPLAZMA

13.11.04, 12:19
Wiem że ten temat poruszany był kilka razy i właśnie przed chwilą
przeczytałam jeden wątek dlatego szybko pisze i proszę o pomoc
Mam wyniki:
Toxoplazma IgG ilościowo:wynik w surowicy:21.9
Toxoplazma IgM: wynik w surowicy - ujemny

co oznaczają te wyniki????
proszę was bardzo o pomoc
Obserwuj wątek
    • agnesm1 Re: Pomóżcie proszę - TOXOPLAZMA 13.11.04, 12:28
      Z tego co sie orientuje wynika, ze przeszłas juz kiedys toxoplazmoze i nie
      musisz sie martwic...
      Pozdrawiam,
      Agnesm
      • marcik26 Re: Pomóżcie proszę - TOXOPLAZMA 13.11.04, 12:38
        dziękuję bardzo za odpowiedź
        • nadianka7 Re: Pomóżcie proszę - TOXOPLAZMA 14.11.04, 10:08
          Dokladnie tak, jak napisala moja poprzedniczka - najprawdopodobniej przeszlas
          juz toxo. Przeciwciala IgG swiadcza o tzw. starym zakazeniu i sa "pamiecia
          immunologiczna" Twojego organizmu. IgM swiadcza o swiezym zakazeniu. Ale tych
          nie masz w surowicy. Slyszlam, ze jest mozliwosc nadkazenia sie ponownego
          toxoplazmoza, ale nie przejmuj sie tym. Ja w obu klasach nie mam przeciwcial,
          czyli jestem bardziej predysponowana do zarazenia sie. Jestem juz w 35 tc i
          dotad nic sie nie dzieje (robilam juz 2 razy badania). Unikam kotow i nie
          probuje surowego miesa (zreszta nigdy tego nie robilam). Spokojnie!
          Pozdrawiam.
          • kurova Re: Pomóżcie proszę - TOXOPLAZMA 14.11.04, 11:05
            A ja chcę pocieszyć, że nawet jak dojdzie do świeżego zakażenia to nic nie jest
            przesądzone. Moja kuzynka miała świeże zakażenie , brała przez większość ciąży
            antybiotyki i do końca nie dało się wytępić tego cholerstwa ,miała bardzo duże
            wskaźniki.Dziecko urodziła zdrowe, mały rozwija się prawidłowo, ona nie jest
            do końca wyleczona ,ale są pod kontrolą poradni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka