Dodaj do ulubionych

W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphaston?

16.11.04, 15:10
Jeśli brałyście Duphaston z powodu plamień czy innych komplikacji to jak
długo go zażywałyście i kiedy lekarz powiedział, że można go odstawić. Czy
odstawienie tego leku może być z dnia na dzień czy stopniowo zmniejsza się
dawkę? Jeszcze jedno pytanie. Bo nie we wszystkich książkach o tym piszą.
Kiedy łożysko przejmuje funkcję utrzymania ciąży? W którym tygodniu? Będę Wam
bardzo wdzięczna za wszystkie wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • aajn2 Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 16.11.04, 15:31
      Czesc!
      Ja brałam duphaston od 10 tyg ciąży (wtedy dowiedziałam sie od lekarkize jestem
      w ciazy). To ona przy pobieraniu sluzu zauwazyla slady krwi. Bralam go przez 2
      tygodnie 4 razy dziennie, a pozniej 3 razy dziennie. Ciaze traktowala jako
      zagrozona poniewaz miesiac po zabiegu obumarlej ciazy zaszlam znow w ciaze.
      bralam duphaston przez jakies 4 tyg czyli do ok. 14 tyg ciazy, a poniewaz
      plamienie ustalo moglam go odstawic od razu.Łozysko przejmuje funkcje
      utrzymania ciazy w 16 tyg.(przynajmniej mam nadzieje ze mam dobre informacje).
      Aga
      • b.jaga 3x dziennie 16.11.04, 16:23
        przez cały pierwszy trymestr. Odstawiłam od ręki bez problemu.
        • kuleczek Re: 3x dziennie 17.11.04, 00:06
          A czy po odstawieniu było wszystko dobrze? Czy nie wróciły objawy, przez które
          musiałaś brać ten lek? Boję się tak nagle go odstawić choć moja gin twierdzi,
          że można spokojnie bo teraz już to czy biorę nie pomaga ale i nie szkodzi-18tc.
          To chyba dlatego, że łożysko przejmuje tę funkcję utrzymania ciąży.
    • muszelka04 Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 16.11.04, 16:50
      Ja zaczęłam brać Duphaston jak tylko poszłam na pierwszą wizytę do lekarza,
      czyli gdzieś w 5 tc. Brałam 2 tabl. dziennie. Później przez jakiś czas 3 razy
      dziennie i teraz znowu 2 razy dziennie. Obecnie mam 12 tc i jeszcze mam wziąć
      jeden listek, ale ostatnie kilka dni mam brać już tylko jedną dziennie, czyli
      gdzies tak do 14 tygodnia mi zejdzie.
      Pozdrawiam
    • iwka901 Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 16.11.04, 16:55
      Ja brałam odpowiednik duphastonu- luteinę z powodu plamień - od 7 do 16tc z
      przerwą. Łożysko przejmuje funkcję po I trymestrze- u mnie w 14 tc pojawiły się
      znowu plamienia i właśnie mi lekarz powiedział , że łożysko przejmuje funkcję i
      tak się zdaża. Lek odstawiałam stopniowo, zmniejszając dawkę.
    • sosenka7 Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 16.11.04, 18:48
      Ja do 20tc brałam 3xdziennie. A potem miałam zmniejszaną dawkę. Definitywnie
      skończyłam branie z końcem 22tc.
      • kariba Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 17.11.04, 11:15
        Ja z powodu silnych bóli jak na miesiączkę biorę go od wczoraj i nie wiem jak
        długo będę brać. Początkowo brałam luteinę 3 razy dziennie od 7 tc. Teraz kiedy
        jestem w 28 tc nie mogłam już na nią patrzeć odruch wymiotny więc lekarz
        zmienił mi na 2 razy dziennie duphaston bo możn go połykać. Jak długo bierze
        się progesteron zależy od tego czy nadal są problemy. Teoretycznie do 20 tc ale
        kiedy odstawiłam luteinę to takie miałam bóle jak na miesiączkę, że myślałam,
        że oszaleję ze strachu. Zaczęłam znowu brać i efekt super więc wszytko zależy
        od tego jak się będziesz czuła.pozdrawiam kariba
    • justyhna Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 17.11.04, 12:20
      ja brałam 2 x dziennie od 12 tygodnia do 22 t.c. tak jak napisała poprzedniczka
      to zależy. Moj lekarz mowi ze od 22 tygodnia spokojnie mozna odstawic, jesli
      nic sie nie dzieje, bo łożysko jest juz na tyle ukształtowane.POzdrawiam
    • gumecka Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 17.11.04, 12:40
      Hej!
      Ja zaczelam brac od 6tc i mam zakonczyc w 16tc, biore dwa razy dziennie a
      oprocz tego witaminki i magnezian. Pozdrawiam
      • sula_i_komary Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 17.11.04, 14:13
        Ja miałam plamienie i krwiaka.Duphaston brałam od 7-10 tc. 3x dziennie.Krwiak się wchłonął a ja odstawłam lek bez zmniejszania dawek (lekarz mi nic nie powiedział) sad.
        sula i chłopaki-bliźniaki
        24t6d
    • kuleczek Re: W którym tygodniu lekarz odstawił Wam Duphast 17.11.04, 14:50
      Dzieki za wypowiedzi. Wynika z nich ze to roznie bywa z tym braniem lekow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka