Dodaj do ulubionych

23 tydzień a przyrost wagi

19.11.04, 11:05
Hej wczoraj byłam u lekarza i okazało się ze przytyłam kolejne 3 kg. A
ponieważ nie objadam sie i unikam słodyczy, byłam bardzo ździwiona tym
przyrostem. Moja codzienna dieta jest okrojona o sosy, gęste zupy na mięsie,
smażone potrawy, śmietany, białe pieczywo itd.
Obecnie jestem w 23 tyg.i mam na plusie 6,5kg. Mój lekarz kazał mi ograniczyc
sie do 2000 kalorii i pilnować zebym ich nie przekraczała.
Dodam, że przyrost wagi zaczęłam kontrolować od 6tyg, ale wcześniej chyba
schudłam jakieś 3kg. - tak mi się wydaje.
Co o tym myślicie?
Czy mój przyrost wagi jest naprawde powodem do obaw i zmiany diety?
Czy powinnam się jeszcze bardziej ograniczać z jedzeniem niź dotychczas?
Obserwuj wątek
    • malaika7 Re: 23 tydzień a przyrost wagi 19.11.04, 11:20
      Ja myślę, że oprócz książkowych wytycznych wpływ mają też indywidualne
      skłonności. Ja do 22, 23 tygodnia, przytyłam ok.4 kg. Nie możesz przesadzać.
      Piszesz, że odstawiłaś już wiele produktów. Czy jeśli odstawisz jeszcze więcej
      nie odbędzie się to kosztem Twojego zdrowia? Ważne, że nie jesz słodyczy i
      smażonych, zagęszczanych potraw. Ja na Twoim miejscu nie wpadałabym w paranoję.
    • mazuba Re: 23 tydzień a przyrost wagi 19.11.04, 11:33
      ja jestem w 22 tc i przytylam 9 kg... mam co prawda 180 wzrostu, ale to chyba
      mnie nie usprawiedliwia. lekarz nic nie mowi na moja wage, zreszta rodzina
      mowi , ze nie widac. a przyrost tak duzy byl spowodowany rzuceniem palenia w 3
      miesiacu ( wtedy dowiedzialam sie o dzidzi, palilam nalogowo, niestety, od
      kilku lat) no i od miesiac jem duzo slodyczy. wczesniej tego nie robilam.
      pozdrawiam
      magda
    • beatka3 Re: 23 tydzień a przyrost wagi 19.11.04, 11:59
      nie przejmuj się gadaniem lekarza
      staraj się jesć mniej soli
      jak byłam w ciąży lekarz tylko krzyczał na mnie a ja się denerwowałam, ale
      teraz uważam, ze trzeba było sobie te jego gadanie olać.
      • nupik Re: 23 tydzień a przyrost wagi 19.11.04, 12:21
        Aga,
        nie wolno ci ograniczac niczego oprocz slodyczy i hamburgerow jakichs
        bezwartosciowych, ale nie mozna byc na diecie w ciazy, twoj lekarz chyba
        zglupial, przyrost wagi zalezy od ogolnej tendencji a nie tyle od tego co sie
        je. Dziecko samo wazy sporo, piersi, macica, lozysko.Kolezanka przytyla 17 kilo
        (a chudzielcem byla modelowym), niczgo sobie nie odmawiala bo dzdzius zadal i
        koniec i po wyjsciu ze szpitala 3 tygdonie temu sie zwazyla i miala na
        minusie...10kilo!!!! Do Dzis stracila kolejne 5 i juz ma prawie tajka wage jak
        pzrd ciaza! Natura sama wie jak to regulowac. Ja jestem w 20 tygodniu i na
        plusie mam tylko 3 kilo i sie z kolei martwilam ze to za malo, a jem
        bormalanie, nie jesm slodyczy ale nigdy ich nie lubilam, a w ciazy to mnie od
        nich odrzuca po prstu ale jem regularnie normalne posilki. Zdrowie dzidzi jest
        najwazniejsze, nie boj sie , stracicsz wszystko co przytylas.
        pozdrwiam ciebie i maluszka
        aga
    • sylwiq Stoję w miejscu 19.11.04, 12:54
      a ja cholerka stoje w miejscu.Jestem w 19 t.c. i od początku ciązy najpierw
      schudłam trzy kilo, a poźniej przytyłam trzy, czyli wyszło na zero.A objadam
      sie wszystkim tym na co mam właśnie ochotę, pilnując tylko, żeby nie były to
      zbyt duże porcje , i nie jem po godz 18:00
      • celka_s Re: Stoję w miejscu 19.11.04, 13:07
        Ja do 24t.c. przytylam 7 kg, a teraz stoje w miejscusmile Jem normalnie,
        mysle,zejeszcz tak 10 kgmoge przytyc. Pozdrawienia
        celka 28tc.
        • mewka74 Re: Stoję w miejscu 19.11.04, 13:16
          widzisz Aga, ze nie gadam glupot. poza tym akurat jestes w tym okresie ciazy ,
          gdzie przyrost wagi jest najwiekszy, a potem uspokaja sie . ja przytylam od
          poczatku 10 kilo, najwiekszy przyrost miala miedzy 20 a 23 t.c. teraz jestem w
          25 t.c. i waga stanela. wyluzuj. niech ten twoj lekarz sam sobie spisuje na
          kartce co jada, moze mu cos zaszkodzilo.
    • merrlin Re: 23 tydzień a przyrost wagi 19.11.04, 13:23
      To czy ten przyrost jest duży czy mały to zależy od twojej wagi wyjściowej,
      wzrostu itp.
      W siatkach paracentylowych sprawdza sie dla 3 wag -niedow., normalnej, nadw. No
      i to co dla dziewczyny z niedowagą będzie małym przyrostem, dla dziewczyny z
      nadwaga -już przekroczy normę.
      2000 kalorii o ile nie ważysz 45 kilo i nie masz 154 cm. wzrostu to trohce
      mało, myśle że 2500-2700 dobrze zbilansowane. Ale wszystko zalezy od twoejej
      wagi wyjsciowej itd...
      A tu masz kalkulatorek -to oczywiście przybliżone dane ale cos tam mówią o
      przebiegu przyrostu:
      www.noworodek.pl/modules.php?name=WH&weight=60&height=162
      • agnieszek2 Re: 23 tydzień a przyrost wagi 19.11.04, 14:42
        Ja mialam bardzo podobny problem. Moj lekarz uwaza, ze moja waga jest zbyt
        wysoka. Nie wiem dalczego. Jestem wysoka 173cm i wazylam przed ciaza 58kg.
        W pierwszy dzien 22tc wazylam 6kg wiecej niz przed ciaza. Od 16 tc do 22tc
        szybko zdobywalam nowe kilogramy, pol kilo na tydzien, co dawalo 2kg na
        miesiac. Teraz jestem na poczatku 24tc, powinnam wiec przytyc kilogram w
        stosunku do 22tc, a moja waga nie zmienila sie, a w zaleznosci od pory dnia mam
        co najwyzej dodatkowe pol kilograma do przodu. Jedzenia chyba nie ograniczylam,
        moze mam troche mniejszy apetyt, sama nie wiem. Zastanawiam sie czy bede wiec
        dalej tyc w takim samym tepie jak przed 22tc (2kg na miesiac), czy moja waga na
        troszke sie zatrzymala. 24tc + 6,5 kg.
        Pozdrawiamy

• kasia_271 Re: 23 tydzień a przyrost wagi 19.11.04, 14:52
      Ja w 20tc. 4,5 kg na plusie.
    • flawia Re: 23 tydzień a przyrost wagi 19.11.04, 15:37
      No nie, ten Twój lekarz faktycznie nie jest zbyt mądry! 6,5 kilo w 23 tygodniu
      to wcale nie jest tak dużo. Ja też jestem w 23 tyg i przytyłam 6 kg. A to
      modelowa waga wg kalkulatorka który znajdziecie na stronce:
      www.noworodek.pl/modules.php?name=WH
      Dużo zależy od twojej wyjściowej wagi i wzrostu
      pozdrawiam: gosia + Zuzia 23 tyg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka