Dodaj do ulubionych

OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY

19.11.04, 12:10
Wiem, że już takie wątki były ale chcę jeszcze raz przeczytać wasze zdanie na
ten tamat. Zacznę od początku: jestem w 13 tyg. ciąży i około 2 tyg. temu
była u mnie teściowa z moją mamą. Jak wiadomo nie mogło się obyć bez dyskusji
czego mi nie wolno robić w czasie ciąży no i okazało się, że obcinać włosów
również (nie wspominając o malowaniu) i tu jest problem, włosy mam krótkie i
do fryzjera powinnam chodzić przynajmniej raz na 1,5-2 miesiące
I na dzisiaj jest umówiona ale teraz zastanawiam się czy to nie będzie miało
wpływ na moje dziecko. Wiem że to głupie zabobony ale proszę przekonajcie
mnie
Obserwuj wątek
    • mazuba Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 12:15
      a dlaczego nie mozna obcinac wlosow?? bo obcinajac je obetnie sie cos dziecku??
      smile))))))))))
      mozna, a nawet trzeba, zeby sie czuc dobrze i atrakcyjnie i nie zapuscic sie w
      czasie ciazy bo to ma byc jeden z najpiekniejszych okresow w zyciu a nie jakis
      koszmar.

farbowac tez mozna, aczkolwiek sa glosy, ze lepiej robic pasemka niz farbowac
      cala glowe bo wtedy wiecej farby przenika przez skore. ale i tak nie dojdzie do
      dzidzismile

pomysl sobie ile chemi maja dezodoranty, ktorych uzywamy, kremy do depilacji
      kladzione blisko okolic intymnych a wiec tez blisko dzidzi i inne takiesmile
      dziwczyny nie dajmy sie zabobonom w ciazysmile

pozdrawiam serdecznie
      magda
    • trudy77 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 12:16
      Daj spokój. Jaki to może mieć wpływ?! Najwyżej taki, że zaniedbana mam bedzie
      się źle czuła. Ja obcinam włosy, farbuję i w ogóle staram się wyglądać kobieco
      (mimo prawie +20 kilo). Trudy77 i Skrzacik (38tc).
    • sosenka7 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 12:23
      Obcinaj włosy ile tylko razy chcesz.
      Dla dzidzi najważniejsze jest aby mama miała dobre samopoczucie. A bardzo
      trudno jest je mieć gdy się brzydko wygląda.
      Teraz tego jeszcze nie odczuwasz, ale ja będąc już w 8 miesiącu czuję się
      brzydka, bo gruba, spuchnięta, wiecznie zmęczona, chodzę jak kaczka, cyce
      zobiły mi się wielkie i obwisłe, a do tego mam rozstępy i żylaki.

I TYLKO WŁOSY POPRAWIAJĄ MI SAMOPOCZUCIE, BO SĄ GĘSTRZE I BARDZIEJ PUSZYSTE NIŻ
      PRED CIĄŻĄ.
      DBAJ WIĘC O WŁOSY ŻEBY I ONE CIĘ NA KONIEC NIE DOBIJAŁY.
    • sylwiq Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 12:24
      Obcinać i farbować włosy w ciąży można a nawet trzeba, żeby zadbać o swoje
      samopoczucie.Jeśli chodzi o farbowanie to nie ma żadnych przeciwskazań, nie
      nalezy tylko zmieniać farby jaką się do tej pory używało, gdyż przy innej może
      wystąpić uczulenie. A jak wiemy w ciąży trzeba unikac wszelkich lekarstw, więc
      tylko pod tym względem trzeba uważać.A co do obcięcia to napewno pomoże ono
      samym włosom, które o tej porze roku bardzo lubią wypadać. I co, jeśli wypadają
      to znaczy że dzidzi też coś właśnie odpada?smile)
    • malaika7 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 12:29
      jeju, jaka bzdura.....a paznokci też nie można??? smile))
      • opieniek1 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 12:47
        też pomyślałam o paznokciachsmile))
        • martagrz Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 13:24
          jeszcze jakaś opinia???
          będę wdzięczna smile
    • klubofaza Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 13:26
      ja tam obcinam i farbuję też, ale wiem o co chodzi bo u mnie to wywołało fale
      sprzeciwu, a wszystko przez kolejny głupi przesąd

"jak kobieta w ciązy obcina włosy to dziecko ma rozum krótki..." czy coś w tym
      stylu

a na temat przesądów to chyba każda z nas ma wyrobione zdaniesmile))
      z farbą to chodzi o to żeby nie ekspermentować z firmami żeby nie dostać
      uczulenia bo lekarstw nie możemy brac i to wszystko

A ja sobie jeszcze pomyślałam, że jak nasze maluchy bedą oglądac zdjęcia mamuś
      w stanie błogosławionym to chyba wolą fajne zadbane laski mamusie a nie kobitki
      z odrostami i w warkoczachsmile))))))

Pozdrawiam
      Agnes z 27 tc brzuszkiem chłopczykiem
      • agnes-24l Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 13:50
        Witam....ja w mojej pierwszej ciąży zrobiłam sobie trwałą i obcinałam włosy i
        też mi niektórzy mówili że dziecko będzie miało jakiś dziwny kolor i wogóle
        takie tam i nic z tych rzeczy mój mały smyk ma włosy po mężu blond a ja mam
        rude i tak myslelismy że będą np.z odcieniem rudego a dzisiaj ma 6 lat i nadal
        blondyn jak w morde szczelił.Teraz jestem w 34tc i przez całą ciąże robie sobie
        coś z włosami:obcinam,farbuje niedługo to będziemy mogły się tylko myć szarym
        mydłem bo okaże się że to jest najlepsze-bzdury.A poza tym to Ty jesteś w ciąży
        i to o Twój wygląd chodzi anie o teściowej czy kogos innego....
        Agnes 34 tc
        • agnes-24l Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 13:53
          www.tickerfactory.com/ezticker/ticker_designer.php
          • agnes-24l Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 13:54
            agnes-24l napisała:

> www.tickerfactory.com/ezticker/ticker_designer.php
            sorka sprawdzałam tylko coś i niechcacy mi się wkleiła stronka
        • mazuba Re: do agnes- 24l 19.11.04, 14:53
          hejsmile dawno Cie nie widzialam na szczecinskich ciezarowkachsmile
          jak sie czujesz po pobycie w szpitalu?? jak twoj duzy maluch??
          pozdrawiam serdecznie
          magda
          • agnes-24l Re: do mazuba 19.11.04, 19:46
            cześć Madziu,melduje się że jestem tylko zbytnio się nie odzywam ale jestem na
            podglądzie.Po ostatniej wizycie u lekarza nic nowego rozwarcie dalej takie
            same,zalecenia to leżenie,leżenie ......chociaż ostatnio miałam takie skurcze
            że się przestraszyłam ale wziełam Asmag, Nospe i przeszło moze fizyczne
            samopoczucie nie jest takie złe ale psychicznie to juz czasami nie daje rady
            mąż i mój smyk pocieszaja mnie że juz niedługo.A jak Ty się czujesz ? i jak tam
            Twoje maleństwo wiesz ile waży?Mój Jasiu to tak teraz rozrabia i daje mi odczuć
            że z dnia na dzień jest coraz większy.

Pozdrawiam goraco
            Agnes 34 tc
            • mazuba Re: do agnes- 24l 19.11.04, 20:04
              bardzo ci wspolczuje lezenia i bardzo cie rozumiem. ja w marcu tego roku mialam
              wypadek samochodowy i lezalam miesiac. pewnie jeszcze ci gorzej tym bardziej,
              ze juz jeden synek w domu. No ale najwazniejsze, ze maluch daje znac o sobiesmile
              i zdrowysmile
              nie przejmuj sie, przed toba juz znacznie krotsza droga niz przede mnasmile i
              zycze ci zeby byla jak najprzyjemniejsza.
              a moj dzidziuch daje o sobie znac dopiero od jakis dwoch tygodni z czego jestem
              bardzo zadowolona. czasami jest leniuszkiem i caly dzien sie nie odzywasmile chyba
              po ojcu to mawink bo mama pracowitawink
              jutro dopiero ide na usg polowkowe wiec bede wiedziala co za cudo we mnie
              kopie, na razie nie znam wagi, dlugosci i ulozeniasmile

pozdrawiam cie bardzo serdecznie i twoje maluchy obydwa tezsmile
              magda

ps czy przez to rozwarcie mozesz wczesniej urodzic? pytam z ciekawosci, bo nie
              mam o tym pojecia. gdybys miala ochote pogadac to daj znac.
              pa
              • agnes-24l Re: do mazuba 19.11.04, 20:25
                piszesz że leżałaś miesiac po wypadku ale mam nadzieje że teraz wszystko
                wporzadku?a jeśli chodzi o to rozwarcie to z 0 zrobiło się prawie 2 cm przez ok
                3 tygodnie gdyby w takim tempie postępowało to jest duże prawdopodobieństwo że
                mogłabym urodzić wcześniej.W mojej pierwszej ciąży miałam zupełnie odwrotnie
                czułam skurcze a rozwarcia nie było i dlatego jak "prawdziwa matka polka"
                rodziłam 17h35 min.a teraz były skurcze i dlatego zrobiło się rozwarcie ale
                dziwi mnie to bo na ktg nie wyszły żadne skurcze.A ty dokładnie w którym
                tygodniu jesteś? Jesli będziesz miała ochotę porozmawiać to bardzo chętnie mój
                numer gg 5556592.
                • mazuba Re: do agnes- 24l 19.11.04, 20:48
                  musisz w takim razie uwazac na siebie, bede trzymala kciuki zeby wszystko bylo
                  w terminie.
                  ja jestem w 22/23 tygodniu wedlug lekarza. Wedlug usg troche pozniej. Jutro sie
                  duzo okaze.
                  odezwe sie po week-endzie, tylko pewnie bedzie mi trudno Ciebie zlapac jesli
                  lezysz, ale bede probowacsmilesmilesmile
                  Trzymaj sie cieplo.
                  Pozdr
                  magda
                  • agnes-24l Re: do mazuba 19.11.04, 20:57
                    ok i Ty też trzymaj się cieplutko,jak już będziesz cos wiedział po usg to daj
                    znać.U Ciebie też szybko zleci,dużo zdrówka dla Ciebie i niespodzianki w
                    brzuszku(ciekawe chłopiec czy dziewczynka???)Komputer mam cały dzień włączony
                    także napewno się namierzymy,kto jak kto ale my MAMUSIE.

papatki
                    Agnieszka
                    • mazuba Re: do agnes- 24l 19.11.04, 21:48
                      odezwe sie na pewno! a halec mi w 12 tygodniu ciazy powiedzial, ze chlopiec,
                      tylko czekam , zeby to jutro potwierdzil, albo zmienil na dziewuszke, bo chyba
                      w 12 tygodniu to malo co widac, ale on widzialsmile
                      pozdrawiam
                      odezwe sie
                      papapasmile
                      magda
    • kura17 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 14:21
      nie wiem, czy mamie i tesciowej chodzilo tylko o zabobony, czy tez moze o
      prawdziwy powod "nie-obcinania-wlosow". otoz chodzi nie tyle o obcinanie czy
      inne zabiegi pielegnacyjne, ale o sam zaklad fryzjerski. na ogol jest tam
      tloczno, panie robia sobie najrozniejsze rzeczy, ktore nieodzownie zwiazane sa z
      roznymi chemikaliami (trwale, pasemka, kolor itp). w powietrzu u fryzjera unosza
      sie narozniejsze cheminczne opary - kazdy wie, jak to wyglada wink i wlasnie te
      opary nie sa najydrowsze dla mamy w ciazy. powinno sie ich unikac, choc
      oczywiscie nie ma co panikowac. wystarczy sie umowic w czasie, gdy nie ma duyo
      ludzi, poprosic o miejsce przy oknie czy cos takiego. nie spedza sie u fryzjera
      przeciez calych dni, ale trzeba pamietac, ze wszekie chemiczne opary moga byc
      niebezpieczne.
      • podi11 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 14:28
        Chyba z takich rzeczy bierze się kolejny mit że kobieta w ciąży jest nerwowa,
        bo jak ja słyszę o tych wszystkich zabobonach to mnie szlag trafia. Oczywiście
        słyszałam i ten, że jak się włosy obcina to się dziecku rozum skraca. Nie
        potrafię być obojętna ta takie głupoty i koleżance z pracy trochę się za to
        oberwało. Jak chcesz to obetnij włosy, bo tym na pewno dziecku nie
        zaszkodzisz.
        • kura17 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 14:35
          rozumiem, ze to nie odpowiedz na moj post?...
          ja nie pisze o zadnych zabobonach, ale o chemicznych oparach u fryzjera...
          • podi11 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 14:43
            Nie to nie odpowiedź na twój post. Jeśli tak zrozumiałaś to przepraszam.
    • miki133 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 15:04
      Moja rada- idż do fryzjera! Ja od samego początku robię coć z włosami- sama lub
      u fryzjera: obcinam, farbuję.Niedługo rodzę- a dziecko z tego co mówią lekarze
      jest duuuże i zdrowe! Więc jaki wpływ mogło mieć farbowanie? Chyba taki , że po
      każdej zmianie jest mi weselej i lepiej. A dziecko wyczuwa humorki mamusi!
      Warto więc z przyjemnością zaglądać do lustra niż się dołować nie mogąc sobie
      poradzić z czupryną.
    • roxi_hart Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 19.11.04, 15:07
      A jak to ma wplynac na dziecko? Potrafisz sobie to wytlumaczyc? Ja obcinam wlosy,farbuje co 1,5 m-ca. Nie ma nic gorszego niz zaniedbana kobieta w ciazy.
      Pozdrawiam
      Ania i Lena (37tc)
    • polarna77 Re: OBCINANIE WŁOSÓW W CIĄŻY 20.11.04, 10:15
      Miesiac temu mialam wlosy do ramion, ale obcielam je na krotko i... zaczely mi
      sie krecic!!!! Serio - numer nie z tej ziemi!!! Tak ze polecam smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka