marzsliw 22.11.04, 16:21 dziewczyny pomóżcie,czy któraś to miała 20 tydzień i prawdopodobieństwo założenia ze względu na skracającą się szyjkę macicy, rozmiękczoną , jestem po jednym poronieniu (10 tydz) jakie znieczulenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zibi62 Re: szew okrężny 22.11.04, 19:19 ja miałam. zeniczulenie ogólne, nic nie czujesz. nie ma sie zcego bac. potem tzreba na siebie uwazać. musż ekończyć bo własnie krzyczy mój synek( donoszony dzięki założeniu szwu). ja miałam założony profilaktycznie po przebytym poronieniu w 22 tyg. Głowa do góry, nie ma czego się bac. Odpowiedz Link Zgłoś
pelcia74 Re: szew okrężny 22.11.04, 19:41 Miałam zakładany szew 2 tygodnie temu też profilaktycznie (jestem po 2 poronieniach). Szew zakłada się w znieczuleniu ogólnym, więc nic nie czujesz. Po wszystkim trochę plamiłam no i bolało krocze, musiałam też poleżeć na obserwcji w szpitalu 3 dni (z czego ok. doby miałam nie wstawać, ale wyprosiłam wizyty w toalecie...). Teraz jestem na 30-dniowym zwolnieniu i mam prowadzić oszczędny tryb życia. Warto iść do szpitala z aktualnym wynikiem posiewu z szyjki gdyż, z tego co wiem bez tego nie założą szwu. Co prawda zrobią to pewnie w szpitalu ale wtedy będziesz dłużej leżeć czekając czy nic nie wyhodują. Jak będzie jakaś bakteria to leczą antybiotykiem i robią powtórny posiew więc pobyt w szpitalu może się wydłużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
darekjedrasiak Znieczulenie do założenia szwu okrężnego 22.11.04, 19:54 Nie jestem dziewczyną, ale może się przydam Zazwyczaj posługujemy się znieczuleniem ogólnym dożylnym. Trwa to, w zależności od sprawności operatora od kilku do kilkunastu minut. Nieprzyjemne może być wprowadzanie kaniuli dożylnej. Jeśli Ci to zupełnie nie odpowiada, można skorzystać z maści znieczulającej miejsce wkłucia. Nakłada się na to miejsce, zabezpiecza dołączoną folią i po godzinie lub nieco dłużej można być kłutym bezboleśnie. Szczególnie dobre dla dzieci. Maść nazywa się EMLA. 5 tubek kosztuje chyba około 50 zł. Tubka wystarcza na 2 - 3 znieczulenia. Tylko wyjątkowo można sobie wyobrazić inne postępowanie. Pozdrawiam Dariusz Jędrasiak Odpowiedz Link Zgłoś
marzsliw Re: Znieczulenie do założenia szwu okrężnego 24.11.04, 14:10 dziękuję bardzo za pocieszenie. Cieszę się że nie jest to znieczulenie zewnątrzopopnowe. W maju byłam znieczulona ogólnie (co prawda w innym temacie), ale sądzę że mam pewne wyobrażenie jak to będzie wyglądało. A propos czy później trzeba już cały czas leżeć? Odpowiedz Link Zgłoś