Dodaj do ulubionych

mamy z terminem na 16 marca

23.11.04, 06:53

wydaje sie, ze jest tutaj kilka mam spodziewajacych sie swoich malenstw w
terimnie 16 marca. Ciekawa jestem bardzo jak sie czujecie? czy brzuszki
wielkei staja sie z dnia na dzien? czy juz wiecie czy to bedzie dziewczynka
czy chlopczyk?

ja mam termin na 16 marca i czuje sie fantastycznie! Wiem juz od paru tygodni,
ze nosze pod serduszkiem dziewczynke, jest szalenie energiczna i daje znac o
sobie bardzo czesto w dzien i w nocy. Dzisiaj mierzylam obwod brzuszka i mam
juz - uff -96 cm!

pozdrawiam wszystkie marcowe mamy smile
_hannamay_
Obserwuj wątek
    • anielka25 Re: mamy z terminem na 16 marca 23.11.04, 08:14
      Ja mam termin na 8 marca. Nie znam jeszcze płci dziecka bo nie pytaliśmy na USG
      ale może na kolejnej wizycie jednak o to zapytam! Czuje się bardzo dobrze,
      wszystkim znajowmym polecam ciąże rzeczywiście jako stan błogosławiony, zero
      wymiotów, niewiele niestrawnosći, lekkie bóle pleców, no i to urocze uczucie
      kopania i wiercenia się maluszka... Teraz zaczęłam 25 tydzień, ruszyła maszyna
      4 kg do przodu ale jeszcze nie czuje sie jak słoń hi hi hi . Jeśli ktoś nie wie
      o ciąży to nie domyśli się jak na mnie patrzy bo mało widać. W sumie to dobrze,
      dzidzia rośnie i ma sie świetnie. Pozdrawiam!
      • borowka78 Re: mamy z terminem na 16 marca 23.11.04, 09:54
        Hej, mam termin na 8 marca. Moj synek ma sie dobrze, kreci sie w brzuszku
        straszniesmile

Asia
    • kwajkowska Re: mamy z terminem na 16 marca 23.11.04, 09:39
      u mnie termin na 17 marca, ale jeszcze ruchów nie czuję. No może coś z rzadka,
      ale sama nie wiem czy to dzidzia czy żołądek. Tylko kilka razy kopnęła, ale w
      środku nocy, a o tej porze ja zazwyczaj śpię jak zabita i nic nie jest w stanie
      mnie obudzić. Widocznie się na razie rozmijamy. Juz sama nie wiem czy powinnam
      sie martwić czy dać jej jeszcze trochę czasu...

Brzuszek taki sobie, nie wyskoczył do przodu tylko jakos tak na okrągło. wink Za
      to 10 kg na plusie. sad Ale liczę na to, że uda się zrzucić po.

U nas też dziewczynka.

pozdrawiam ciepło wszystkie mamy i maluchy
      Kasia (23tc)
      • agnieszek2 Re: mamy z terminem na 16 marca 23.11.04, 09:51
        Witajcie
        Tak, u nas termin dokladnie na 16.03.2005. Po ostatnim USG wiadomo, ze to
        bedzie dziewczynka. Moja mala jest troszeczke za mala. Lekarz stwierdzil, ze
        wszystkie parametry usg odpowiadaja nie 23tc a 22tc. Mala wazy 516g. Nie
        martwie sie juz tak bardzo, ze z mojej malej taki maluszek. Lekarz uspokoil
        mnie, ze dziecko rozwija sie prawidlowo, a to ze jest troszeczke mniejsze to
        albo blad pomiaru przy usg albo poprostu taka uroda dzidzi. Nie wykluczone, ze
        jeszcze bardzo nadrobi swoja wage i wzrost. Co do mamy czyli mnie, to na plusie
        6,5kg. Jakos waga stoi w miejscu, chyba przestraszyla sie ostatniego szybkiego
        wzrostu smile Obwod brzucha 88cm. a w pasie 81, a w biodrach 93, a biust 98 czyli
        powoli robie sie rowny ociosany koleczek smile Ubranek jeszcze nie kupowalam ale
        mam straszna chetke. Probujemy z mezem wybrac imie dla malej ale propozycji
        mamy tak wiele, ze narazie jeszcze nic nie wybralismy. Poza tym czuje sie
        dobrze, siedze caly czas w domeczku na zwolnieniu i czasmi strasznie sie nudze.
        Pozdrawiamy
        aga+mala
        gg 293074
        • neti87 Re: mamy z terminem na 16 marca 23.11.04, 10:02
          Hej,
          a ja mam termin na 19 marca. Czuję się świetnie, gdy zaczął się II trymestr to
          poczułam znaczną ulgę i ten stan cały czas trwa. Jestem już po usg połówkowym,
          podczas którego okazało się, że wszystko z dzidzią jest w najlepszym porządku.
          Pan doktor był bardzo zadowolony, na nic nie narzekał i dokładnie pokazywał
          wszystko (np. kośc udową, uszko, nosek itp.) Podobno ma to być dziewczynka, ale
          podczas ostatniego usg moja dzidzia siedziała po turecku i nie udało się
          lekarzowi potwierdzić płci. Od 27 października czuję jak mój bobasek się wierci
          i kopie. Czasem stukam w brzuszek i ktoś ze środka mi odpowiada.
          Imienia jeszcze nie wybraliśmy, mamy kilka propozycji, ale jakoś nie potrafimy
          się zdecydować.
          Ja przytyłam do tej pory niecałe 6 kg i mam nadzieję, że nie roztyję się za
          bardzo. Ostatnio kupiłam troszkę ciuszków, ale właściwe wyprawkowe zakupy wciąż
          jeszcze przede mną. W styczniu wybieramy się z mężem do szkoły rodzenia.
          Pa!!!
        • hannamay Re: mamy z terminem na 16 marca 23.11.04, 18:23

niewiele nas z terminem na 16 marca, sadzilam ze bedzie wiecej smile ciesze sie, ze
          ty rowneiz spodziewasz sie dziewczynki smile masz racje, ze nie przejmujesz sie
          wymiarami dziecka - robiacy usg czesto moze niedokladnie pomierzyc lub malenstwo
          moze miec tendencje do pozniejszego gwaltownego wzrostu, wazne ze jest zdrowe i
          dobrze sie rozwija.

Moj lekarz robiacy usg w 19 tygodniu stwierdzil, ze mala jest duzo wieksza jak
          na swoj czas o okolo 10 dni. Wiemy doskonale kiedy dalismy jej poczatek zycia
          wiec nie mam mowy o zmianach w terminie owulacji co sugerowal lekarz. Na koncu
          stwierdzil, ze byc moze teraz ma szybki przyrost, a pozniej bedzie powolniejszy
          lub malesntwo urodzi sie z wyzsza waga. byla to mila niespodzianka, bo z racji
          tego ze jestem wegetarianka wiele osob ( babcie, dziadkowie) uwazalo, ze
          malenstwo bedzie mniejsze i ze robie krzywde sobie i dziecku.

a my sie mamy naprawde bardzo, bardzo dobrze smile

aga, a dlaczego to sie nudzisz? to super ze masz tyle wolnego czasu - czas na
          ksiazke, na pisanie pamietnika, ktory kiedys podarujesz swojemu malenstwu, na
          spacer lub na ciasto w pobliskiej kawiarence smile pomysl, ze jest to czas darowany
          dla ciebie i juz nigdy tak nie bedzie, abys miala tyle czasu tylko i wylacznie
          dla siebie smile wykorzystaj go smile

pozdrawiam
          _hannamay_

Ps. szkoda ze dzieli nas 9 godz roznicy czasowej, bo chetnie pogawedzilabym z
          toba na gg (2838508)

• qcharzowa a ja na 25 marca 23.11.04, 14:02
        Początkowo miał być termin 21 marca, ale po ostatnim usg okazało się, że 25. Ja
        jednak wiem już, że będę chciała cesarkę, więc pewnie wcześniej wyznaczą mi
        datę. Do przodu 4 kg, chodzę wciąż w swoich ciuszkach, bo większość spodni mam
        biodrówek. Odpukać, zadnych dolegliwości. Brzuszek mały już mam, dzidzia (płci
        nieznanej jeszcze) wierci się wspaniale, bulgocze, raz kopnęła. Chodzę na
        siłownię po konsultacji z lekarzem (dobre wyniki badań) i dbam o ciało
        wsmarowując oliwkę i Mustelę dwusystemową. Ciuszków jeszcze z mężem nie
        kupujemy, jeszcze troszkę odczekamy.

trzymajcie się brzuszki
    • flawia Re: mamy z terminem na 16 marca 23.11.04, 10:30
      Witajcie smile

Ja mam termin na 17 marca. Właśnie wróciłam z USG. Lekarz po raz 2 prognozuje
      dziewuszkę - i dobrze, bo od 15 tygodnia mówimy z mężem do maluszka "Zuziu" smile
      Dzidzia jest zdrowiutka, kopie już od 18 tygodnia, waży 553 g ale martwi mnie
      to, że BPD, HC, AC i FL odpowiadają 22/23 tygodniowi a nie 23/24! Czy to znaczy
      że za wolno się rozwija? Mi przybyło już 6,5 kg, ale przyznam, że sobie nie
      żałuję, codziennie jakaś słodycz, chyba jednak trzeba ograniczyć te puste
      kalorie. Nie mogłam się powstrzymać i kupiłam już śliczny becik dla Zuzi! Z
      resztą zakupów czekam... Ogólnie czuje się świetnie, na początku też nie miałam
      mdłości, ciąża mi zdecydowanie służy smile)
      Też myślę o szkole rodzenia, zastanawiam się tylko gdzie i jakie są ceny -
      orientujecie się może?
      Gosia i Zuzia
      • neti87 Re: do flawii 23.11.04, 10:35
        Flawiu, a skąd jesteś?
        W internecie można znaleźć adresy i namiary na szkoły rodzenia. Ja jestem w W-wy
        i już chyba wybrałam sobie szkółkę...
        • flawia do Neti 23.11.04, 10:39
          ja też jestem z wawy smile jaką szkółkę wybrałaś? zapisałaś się już?
          • neti87 Re: do Neti 23.11.04, 11:57
            Nie, jeszcze się nie zapisałam. Wybrałam szkołę Pani Małgorzty Gierady-Radoń,
            ul. Nowolipki. Kurs zaczyna się 5 stycznia. Chciałam chodzić do szkoły "Wieczory
            dla rodziców", bo to niedaleko mojego miejsca zamieszkania, ale jak tam
            zadzwoniłam to pani powiedziała, że od stycznia zajęcia będą w piątki i jeszcze
            jakiś dzień (bo to 2 razy w tygodniu), ale mnie piątek zupełnie nie pasuje i
            musiałam zrezygnować.

www.wieczorydlarodzicow.pl/
            www.magiera.republika.pl/kursy.html
            www.childbirthclasses.pl/plindex.htm
            • flawia Re: do Neti 23.11.04, 12:13
              Dzięki za info! Ja też planuję zacząć od stycznia i chcę się już zapisać.
              Myślałam o porodzie w szpitalu na Solcu albo w Międzylesiu ale oferta szkół
              związanych z tymi szpitalami nie do końca mi pasuje... Ty pewnie rodzisz na
              Żelaznej? smile
              • neti87 Re: do Flawii 23.11.04, 13:56
                Hej,
                chciałabym rodzić na Żelaznej, ale tyle nasłuchałam się o odsyłaniu kobiet z
                tego czy innego szpitala, że nie wiem czy można tak sobie coś z góry zaplanować.
                Pozdrawiam!
    • agatha61 Re: mamy z terminem na 16 marca 23.11.04, 15:27
      ja mam termin na 17 marca, mam dziwecznke w brzuchu - Maje wazy 529 g, obwod
      brzucha mam 100 ale to przeciez zalezy od naszych wczesniejszych wymiarow wiec
      nie ma sie co stresowac.
      pani doktor odradzila mi szkole rodzenia powiedziala ze lepiej sobie kupic
      ksiazki, ktore i tak juz przeczytalam od dechy do dechy(chociaz planowalam
      systematycznie tygodniami)
      pozdrowienia
      Agata Maja Łódź

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka